23 Aprilie 2020
Nașterea la termen reprezintă un deziderat de care se pot bucura, desigur, doar mămicile care aleg să nască pe cale naturală. Dar oare la câte săptămâni se naște? Vom afla asta dar și faptul că există o serie de motive care iți vor demonstra că dacă ajungi la termen îi oferi bebelușului tău un start mult mai bun în viață. Iată care este ce mai potrivită perioadă pentru a naște și în ce săptămână de sarcină este cel mai potrivit să programezi cezariana.
Conform statisticilor, un procent cuprins între 10-15% dintre toate nașterile de la nivelul SUA sunt elective, adică au loc înainte de 39 de săptămâni gestationale, prin cezariană sau inducție, însă în lipsa unei indicații medicale (în unele spitale procentul ajunge până la 44%). De fapt, majoritatea au avut loc pur și simplu din motive ce țin de conveniență. În acest sens, Colegiul American al Medicilor Obstetricieni și Ginecologi a ajuns să ia în serios conceptul de naștere la termen și să se declare împotrivă nașterilor elective până la 39 săptămâni de sarcină; nașterile înainte de termen pot conduce la probleme rar întâlnite în cazul nașterilor spontane. Evident, dacă te confrunți cu afecțiuni precum preeclampsie sau diabet, situații în care riscurile asociate le depășesc pe cele ale unei nașteri premature, este de la sine înțeles că va fi chiar indicat să naști mai devreme.
Citește și: A doua nastere este mai usoara
La doar 37 de săptămâni de sarcină copilul este complet dezvoltat și poate fi programat pentru cezariană. După această perioadă cel mic poate respira singur, organele sunt dezvoltate complet și bebelușul este pregătit să vină pe lume. Dacă te întrebi la câte săptămâni se naște prin cezariană trebuie să știi că în funcție de fiecare sarcină, nașterea poate fi programată între 30 și 40 de săptămâni. În trimestrul 3 de sarcină organismul celui mic se pregătește să ia contact cu lumea de afară.
Săptămâna 38 de sarcină este considerată o perioadă potrivită pentru naștere atât prin cezariană cât și prin naștere naturală. Este foarte important la câte săptâmâni se naște un copil întrucât în momentul venirii pe lume cel mic trebuie să fie complet dezvoltat și pregătit pentru mediul extern. La cate săptâmâni se naște normal un copil este decis de medicul specialist care urmărește parcursul sarcinii. Acesta îți poate spune dacă cel mic este pregătit să vină pe lume sau mai este nevoie de timp pentru a se dezvolta complet. Nu este prea devreme să naști în săptămâna 38 de sarcină. După această perioadă copilul este complet dezvoltat și se poate naște fără a exista probleme. Chiar după săptămâna 36 copiii sunt pregătiți pentru venirea pe lume, însă este considerat complet procesul abia după cele 38 de săptămâni. Dacă te întrebi la câte săptămâni se naște cel mai des un copil trebuie să știi că perioada 38-40 de săptămâni este ideală. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă bebelușul tău vine pe lume în această perioadă întrucât este perfect normal și o să se dezvolte normal.
Puțini părinți cunosc acest aspect, însă plămânii sunt ultimele organe care se dezvoltă. Din acest motiv problemele respiratorii sunt comune în special în rândul bebelușilor care vin pe lume prea devreme. De fapt, nou-născuții care vin pe lume la 37 săptămâni gestationale au de 3 ori mai multe șanse să experimenteze sindromul detresei respiratorii (o boală pulmonară gravă la nou-născuți), tahipnee tranzitorie (respirație rapidă), pneumonie, necesitatea de respirație artificială și insuficiența respiratorie comparativ cu bebelușii născuți intre 39-40 săptămâni, conform unui studiu recent publicat în Revista Asociației Medicale Americane
La 35 săptămâni gestationale, creierul cântărește numai 2/3 din greutatea de la 40 de săptămâni. Datele preliminare demonstrează faptul că bebelușii născuți la termen se descurcă mai bine la scoală decât prematurii, subliniază Bryan T. Oshiro, medic și professor la Scoală de Medicina a Universității Loma Linda. Cu cât un copil vine pe lume mai devreme, cu atât cresc riscurile de probleme de învățare și comportamentale. Bebelușii născuți intre 34-36 săptămâni au de 3 ori mai multe riscuri să fie diagnosticați cu paralizie cerebrală, conform unui studiu recent (este destul de mic numărul celor afectați efectiv).
Mai mult de 25% dintre bebelușii născuți electiv în intervalul 37-39 săptămâni de sarcină au necesitat internarea într-o secție de terapie intensivă pentru o durată medie de 4.5 zile, comparativ cu mai puțin de 5% dintre copiii născuți la 39 săptămâni sau după, conform unui studiu publicat în Revista Americană de Obstetrica și Ginecologie.
Bebelușii născuți înainte de termen pot ajunge la secția de terapie intensivă dintr-o mulțime de motive, majoritatea legate de prematuritate. Unora le vă fi mai greu să mențină o temperatură normală a corpului deoarece nu fac față bine frigului și stresului, iar altora le vă face probleme o glicemie scăzută până reușesc să se hrănească (prematurii au și probleme cu atașarea la sân). Când problemele se pot rezolva de la sine, nou-născuții pot fi externați, dar mulți revin cu icter sau probleme de hrănire ce pot conduce la deshidratare. În urma problemelor cu alăptarea crește în consecință și riscul de a se confrunta cu o imunitate scăzută.
Inducția travaliului poate declanșa o serie de evenimente în lanț care vor crește riscul unei nașteri cezariene. Primiparele care au trecut prin inducție își dublează riscul de cezariană, ceea ce conduce în consecință la o perioadă mai lungă de recuperare pentru mamă, conform unui studiu recent din Revista de Obstetrica și Ginecologie. Chiar dacă cezariana este în prezent o procedură cunoscuta și des practicată, rămâne în continuare o intervenție chirurgicală.
Pentru a stimula un travaliu natural, inducția implică adminstrarea unor medicamente precum prostglandine ce acționează asupra cervixului (pe cale orală sau vaginală) sau pe cale intravenoasă o formă sintetică a hormonului oxitocină în scopul inițierii contracțiilor. Uneori se ia în considerare și ruperea artificială a membranelor. Contracțiile induse tind să fie mai puternice decât cele experimentate în timpul travaliului spontan, iar oxitoxina sintetică poate cauza complicații în timpul nașterii, inclusiv cezariană. Conform unei statistici, 37% dintre femeile care au beneficiat de inducții elective au necesitat cezariană deoarece corpul lor nu era pregătit pentur travaliu. Inducția travaliului trebuie luată în considerare doar când sarcina depășește 41-42 săptămâni și apar riscuri de naștere a unui copil mort sau deces neonatal.
Procentul de nașteri prin cezariană la nivelul SUA a crescut în ultimele 4 decenii de la 5% în 1970 până la 31% în prezent. Pe lângă faptul că recuperarea este mult mai dificilă în urma acestui tip de naștere (2-4 zile de spitalizare și încă 4-6 săptămâni de vindecare), creste și riscul de complicații precum infecții. De asemenea, o cezariană presupune că riscul că următorul copil să vina pe lume în același mod este și mai ridicat; cezarienele repetate cresc riscul de hemoragie, infecție, histerectomie, leziuni ale intestinelor și ale vezicii și afecțiuni ale placentei. Există într-adevăr într-un procent de 60-80% posibilitatea de naștere vaginala după cezariană, dar mult prea puține femei beneficiază de ea.
Ca urmare a punctelor anterioare și iți revii după o operație sau când copilul este la terapie intensivă, nu vei putea să îl strângi la piept imediat; un contact piele-pe-piele are un impact pozitiv asupra alăptării, atașamentului dintre mama și copil, plânsului copilului și stabilității sale cadio-respiratorii. Complicațiile din sarcină și naștere sunt de asemenea asociate cu depresia postpartum, cu impact asupra atașamentului.
În final există desigur o mulțime de motive întemeiate pentru a induce o naștere sau a programa o cezariană care nu vă permite nașterea la termen, precum:
Daca simți că ceva este în neregulă trebuie să discuți cu medicul despre afecțiunea cu care te confrunți și să te asiguri că și el consideră că ai nevoie de o naștere înainte de termen. Atunci când există o indicație medicală, cu siguranță trebuie să acționezi în consecință.
Principala preocupare a unui medic cu privire la un bebeluș care a depășit termenul are legătură cu faptul că devine prea mare pentru pelvisul mamei sau că placenta devine prea bătrână pentru a susține corespunzător dezvoltarea fătului. Aceste lucruri se pot întâmpla, este adevărat, dar mult mai rar. Și până la urma, corpul uman știe cel mai bine când este momentul optim să nască. Nu trebuie să te îngrijorezi pentru bebelușul tău, însă poți încerca mici trucuri care îți pot induce nașterea.
În săptămâna 40 de sarcină deja copilul este foarte aproape de venirea pe lume și cel mai probabil nu va ma dura mult până o să te întâlnești cu bebelușul. Burta tare în sarcină nu este un motiv pentru mămică să intre în panică și nici nu este vorba despre o problemă a bebelușului. Aeastă perioadă a sarcinii este normală și reprezintă de fapt doar un simptom specific femeilor însărcinate. Singurul moment în care burta tare în sarcină reprezintă un motiv de îngrijorare este atunci când sarcina abia s-a implantat, mai exact în primele săptămâni de sarcină. În această perioadă, burta tare poate reprezenta un avort.
În săptămâna 40 de sarcină, burta tare poate fi cauzată de kilogramele în plus ale mamei, hidratarea insuficientă sau mișcările celui mic. În această perioadă a sarcinii copilul este destul de mare și mișcările acestuia îți pot da senzația că burta e tare. Nu trebuie să te temi de astfel de simptome ânainte de naștere. Ca urmare a creșteri bebelușului, uterul se va dezvolta și asta poate conduce la burta tare în sarcină. Vei simți miscările bebelușului și îți vei da seama ușor de poziția acestuia în funcție de burta ta. S-ar putea ca burta să fie mai tare în anumite părți întrucât cel mic se împinge și se mișcă. Această întărire a burții apare mai cu seamă în ultima lună de sarcină sau în ultima perioadă a acesteia.
Află când este momentul potrivit pentru a naște și când trebuie să te îngrijorezi pentru cel mic. Este foarte important la câte săptămâni se naște bebelușul, însă nu trebuie să te îngrijorezi dacă acesta trece de 40 de săptămâni sau vine pe lume înainte de 38 de săptămâni.
Surse: www.parents.com; www.fitpregnancy.com; http://babycarejournals.com, reginamaria.ro, nastenatural.ro
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.