21 Iunie 2017
Tensiunea normala in sarcina reprezinta o preocupare pentru orice gravida. Care este intervalul in care aceasta trebuie sa se situeze, ce modificari pot surveni in perioada sarcinii si ce sfaturi trebuie respectate in acest sens vei afla chiar aici.
Tensiunea arteriala este definita drept forta sangelui contra peretilor arteriali si este exprimata folosind doua numere. Tensiunea sistolica este presiunea inregistrata atunci cand inima pompeaza in mod activ sange prin artere, iar cea diastolica este valoarea inregistrata atunci cand inima se odihneste intre doua batai. Masurarea tensiunii arteriale apare sub forma unui raport al tensiunii sistolice supra tensiunea diastolica.
Conform statisticilor din domeniu, o tensiune arteriala normala se situeaza sub 120/80, desi unii medici prefera sa acorde atentie inregistrarilor mai mici de 115/75. Prehipertensiunea apare atunci cand tensiunea arteriala se situeaza intre 121/80 si 139/89. Hipertensiunea este definita drept orice masuratoare peste 140/90. Hipotensiunea apare atunci cand inregistrarea se situeaza sub 90/50. Un diagnostic de hiper sau hipotensiune poate fi realizat fie prin interpretarea tensiuneii sistolice, fie a celei diastolice daca numai una dintre valori este in afara intervalului normal.
In timpul sarcinii o femeie experimenteaza o serie de modificari in tensiunea arteriala ca efect advers al cresterii in volumul de sange ce apare pentru a sustine copilul in dezvoltare. Cea mai semnificativa schimbare in tensiunea arteriala consta intr-o scadere in tensiunea sistolica de 5-10 puncte si o scadere in tensiunea diastolica de 10-15 puncte pe durata primelor 24 saptamani de sarcina. Se pare ca un procent de aproximativ 8% dintre femei experimenteaza hipertensiune in sarcina in loc sa observe tiparul normal al unei tensiuni scazute.
Este perfect normal insa ca tensiunea arteriala sa se modifice putin in sarcina. Se intampla din cauza hormonului progesteron care relaxeaza peretii vaselor de sange. Acest lucru va determina o scadere in tensiune in primul si al doilea trimestru de sarcina, prin urmare se poate sa experimentezi o senzatie de lesin daca stai prea mult in picioare sau te ridici prea repede. Cel mai jos nivel este atins de tensiune in partea de mijloc a sarcinii si incepe sa creasca de la 24 sapamtani gestationale; pana acum vei avea deja un litru in plus de sange pe care inima trebuie sa-l circule prin corp.
In cazul in care tensiunea arteriala creste prea mult in sarcina, acesta poate fi un semn de preeclampsie, o afectiune periculoasa care poate cauza convulsii sau chiar deces in cazul in care nu este tratata. Tensiunea crescuta in sarcina creste de asemenea riscul de travaliu prematur, restrictia de crestere intrauterina, placenta abruptio sau ulterior boli cardiovasculare in cazul mamei (chiar daca tensiunea revine la normal dupa nastere). Fluxul sanguin catre placenta scade, ceea ce reduce rezerva de oxigen si nutrimentele catre copil, tulburand ritmul normal de crestere a copilului si crescand riscul de greutate mica la nastere. Hipotensiunea in timpul sarcinii reprezinta de asemenea un motiv de ingrijorare deoarece poate cauza ameteli.
De asemenea, o scadere brusca in tensiunea arteriala de 20 de puncte sau mai mult, chiar in cadrul unui interval normal, poate cauza probleme, inclusiv ameteala si lesin si poate fi chiar fatala daca scaderea tensiunii arteriale nu poate fi oprita.
Retine ca poti dezvolta hipertensiune gestationala si preeclampsie fara sa realizezi. De fapt, te poti simti perfect. Din acest motiv este important sa mergi la toate controalele medicale pentru a ti se verifica tensiunea arteriala si urina.
În ceea ce privește această perioadă, tensiunea în sarcină poate fi oscilantă întrucât corpul femeii însărcinate trece prin schimbări majore. Spre exemplu, în timpul sarcinii crește volumul sângelui ceea ce poate conduce la o scădere a tensiunii. Această etapă este normală pe parcursul celor nouă luni însă tensiunea în sarcină trebuie ținută sub observație constantă. Dacă tensiunea crește anormal, mămica trebuie să-ți pună un semn de întrebare întrucât pot apărea complicații. Dacă tensiunea în sarcină este ținută sub control și mămica merge regulat la medic pentru a monitoriza parcursul, bebelușul se va dezvolta normal și sarcina va ajunge până la final cu bine. Tensiunea osiclantă în sarcină trebuie ținută sub control permanent pentru a nu apărea complicații.
In timpul sarcinii nivelul tensiunii arteriale constituie un indicator important al unor potentiale probleme, prin urmare medicul in general masoara tensiunea arteriala la fiecare vizita prenatala. Vei sta in sezut si ti se va ridica orice obiect vestimentar care acopera bratul, ti se aplica o manseta pe brat (se poate sa simti ca te strange, dar nu te va durea), iar apoi aerul din ea este usor eliberat. Manseta este atasata la un monitor care calculeaza tensiunea si o arata medicului/asistentei medicale. Masurarea tensiunii arteriale constituie o modalitate de a afla cat de bine decurge sarcina. Monitoarele pentru tensiune la domiciliu (tensiometrele) pot fi folosite intre consultatiile medicale pentru a monitoriza modificarile din tensiunea arteriala care pot trece in caz contrar neobservate.
Femeile care au tensiune arteriala crescuta inainte de sarcina sunt expuse unui risc de preeclampsie sau de a dezvolta hipertensiune in sarcina si sunt adesea sfatuite sa monitorizeze tensiunea acasa. Daca dezvolti tensiune crescuta inainte de 20 saptamani de sarcina poate aparea hipertensiunea (hipertensiune cronica sau prehipertensiune), iar dupa 20 saptamani de sarcina hipertensiunea este denumita hipertensiune gestationala.
Femeilor care observa ca tensiunea arteriala nu se incadreaza in intervalul normal in sarcina li se pot recomanda medicamente pentru a controla tensiunea arteriala. Unele metode de mentinere a tensiunii arteriale, cum ar fi limitarea aportului de sare si initierea unui program de exercitii fizice pot sa nu fie potrivite pentru femeile gravide. Pentru femeile ale caror tensiune arteriala nu este normala, medicul poate indica si odihna la pat pentru ultimele saptamana sau luni ale sarcinii.
Tensiunea în sarcină care depășește limitele normale trebuie să ridice un semn de întrebare pentru mămică întrucât poate conduce la afecțiuni mai grave precum preeclampsia. Hipertensiunea în sarcină simptome: greață, vărsături, dureri de cap permanente, oboseală, leșin, sângerări nazale, vâjâială în urechi sau bufeuri de căldură. Tensiunea în sarcină trebuie verificată constant pentru a nu apărea complicații. Nu uita că hipertensiunea în sarcină poate provoca nașterea prematură, restricții de creștere pentru bebeluș, detașarea placentei de pereții uterului, naștere prin cezariană sau alte boli grave. De asemenea, hipertensiunea este inclusă în mai multe categorii precum hipertensiunea gestațională care apare după săptămâna 20, cea arterială cronică care apare înainte de săptămâna 20, hipertensiunea cronică suprapusă cu preeclamsie, preeclamsie sau eclamsie.
Preeclamsia apare după săptămâna 20 de sarcină și reprezintă creșterea tensiunii arteriale dar și creșterea nivelului de proteine din urină. Acesta se poate manifesta prin convulsii, tulburări de vedere sau chiar orbire, cefalee, nivelul crescut al enzimelor hepatice sau durere în cadranul drept superior. Preeclampsia trebuie să fie neapărat tratată corect întrucât aceasta poate conduce la eclampsia, o formă mult mai gravă care se manifestă prin convulsii sau comă.
Preeclamsia apare de în general la femeile însărcinate pentru prima data care au boli asociate precum diabet zaharat, obezitate, hipertensiune arterială, vârstă înaintată, anomalii ale placentei sau antecedente de acest fel în familie.
Preeclamsia poate fi depistată pe cale medicală în centrele specializate și se tratează mai apoi prin eliminarea placentei cât mai rapid, deci prin întreruperea sarcinii sau naștere prematură. Pentru analize preeclamsie trebuie să mergeți la medicul specialist pentru a descoperi dacă este sau nu o problemă. În mod normal sunt realizate analize precum cele de urină, investigații în ceea ce privește ficatul și rinichii dar și hemoleucograma. Medicul tău este cel care îți poate recomanda să treci prin analizele pentru depistarea preeclamsiei însă mămica poate fi atentă la simptomele din sarcină. Aceste simptome din sarcină care prevestesc preeclamsia sunt durere de cap constantă, tulburările de vedere sau orbirea, dificultăți respiratorii, umflarea mâinilor, șreață sau durerea abdomenului.
„Tensiunea scazuta este rar o problema hematologica, deobicei la originea lui este o problema cardiaca sau poate fi si la pacienti care stau culcati timp indelungat (insa o tensiune de 60/20 ar fi extrema pentro o hipotensiune ortostatica). La hematologie m-as duce daca examenele de labor ar da un motiv pentru acesta, cardiologul este medicul specialist care ar putea sa va spuna cu examinari obiective (EKG, Echografie, etc) daca aceasta tensiune scazuta se incadreaza in limitele normalului sau nu. hematologul ar putea sa va zica daca tratamentul tromboprofilactic luat face efectul sau nu”, spune doctorul Adam pe forumul romedic.ro.
„Sunt si eu insarcinata in 11 saptamani si chiar ieri am fost la medicul de familie pentru un control de rutina. Am tensiunea foarte mica. 9 cu 6. (…) In rest nu am probleme. Nu am greturi doar ca mananc foarte putin. Nu mai stiu ce sa mananc. Probabil si din cauza asta am tensiunea atat de mica”, spune Ionela despre tensiunea mică în sarcină pe forumul forum.desprecopii.ro.
„ Eu am avut si 8 cu 5. Nu este nici o problema. Daca te simti ametita poti bea o cafea pe zi. In timpul zilei cind simti ca ametesti bea apa minerala (gazoasa) ca asta regleaza tensiunea, mi-a zis un cardiolog. Poti sa bei si peste zi tot apa gazoasa ca nu strica”, spune mămica Z. despre tensiunea în sarcină pe forumul forum.desprecopii.ro.
„Si eu am avut tensiunea mica in sarcina – tot 9 si pulsul foarte mare (chiar 120), pulsul a ramas mereu la fel insa tensiunea mi-a crescut pur si simplu (fara sa fac nimic) in timp si, spre sfarsitul sarcinii, a ajuns la normal -12.Am nascut natural si n-am avut nici cea mai mica problema”, spune Cristina pe forum.desprecopii.ro.
„Sunt o mămică de 35+, tot asa cu valori de 140/80-90 am fost la medic si la cardiolog care mi-au prescris dopegyt care e permis in sarcina. eu luam la nevoie dar cardiologul a zis ca e ok ca se poate mari doza linistit. Important e sa mergi la doctor sa iti faci analize sange+urina ca nu cumva sa fie semn de preeclamsie; eu una de abia acum incep sa ma umflu si sper sa mai rezist 3 saptămâni” spune Raluca despre tensiunea mare în sarcină pe forumul comunitate.desprecopii.com.
„Pe mine m-au internat pe loc la 150/90 tot pt supraveghere dar doctorul a zis ca la mine nu e chiar asa periculoasa pentru ca eu mai avusesem inainte de sarcina valori de 130/89-90 si discrepanta nu e chiar asa de mare dar urmaresc si eu cu strictete valorile chiar mi-am luat un tensiometru sa pot sa imi iau valorile; trebuie evitate emotiile,stresul surmenajul. Mie din cauza stresului in 2 min urca rau de tot, trebuie regim total, fara sare e foarte important”, spune Raluca pe forumul comunitate.desprecopii.com.
„Ma alatur si eu, la prima sarcina am facut preeclamsie si la oboseala sau la stres imi urca tensiune la 19/11 dupa care imi scadea din nou pe la 130/70, medicul mi-a dat dopeghit. Din cauza fluctuatiilor de tensiune in ultima luna ma simteam foarte rau, stari de lesin, vomitam, dureri de cap, etc. Acum am 12 saptamani de sarcina si iar vad aceleasi semne, deja ma ingrozesc. Am uitat sa spun ca eu am retinut foarte multe lichide, atat de multe ca eram desfigurata, am pus pe mine aprox 36 kg (…)Inainte sa fiu insarcinata eram hipotensiva, luam medicamente pt cresterea tensiunii. Dupa ce beam o cafea aveam tensiune 70/5”, spune Ada despre tensiunea în sarcină pe comunitate.desprecopii.com.
Fructele care scad tensiunea în sarcină fac parte dintr-o alimentație destul de strictă pe care mămica trebuie să o respecte. Aceste fructe care scad tensiunea în sarcină sunt afinele, zmeura, căpșunele sau alte fructe de pădure. De asemenea, fructele de pădure sunt cele care pot prevenii hipertensiunea și îți vor face sarcina mai ușoară.
Bananele sunt o altă sursă importantă de potasiu care te va ajuta în ceea ce privește tensiunea în sarcină. Rodia, un fruct gustor și zemos, îți poate scădea tensiunea arterială, având și un gust plăcut. De asemenea, în combinație cu fructele, semințele de floarea-soarelui sau cele de dovleac te pot ajuta datorită conținutului ridicat de potasiu.
Există anumite ceaiuri care sunt premise în sarcină și care chiar sunt recomandat în sarcină pentru dezvoltarea corectă a bebelușului. Tensiunea în sarcină poate fi ținută sub control cu ajutorul ceaiurilor precum cel de flori de tei, cel din frunze de măslin, ceaiurile de coada-calului, codițe de cireșe sau alte ceaiuri cu efect diuretic. De asemenea, sucul de cătină poate fi un ajutor de nădejde în ceea ce privește tensiunea în sarcină. Ceaiurile ajută foarte mult și în legătură cu hidratarea, un aspect foarte important în perioada sarcinii și nu numai. Ceaiurile care scad tensiunea în sarcină sunt utile însă trebuie să fie recomnadate și de medicul tău.
Dopegyt este un medicament care are ca scop să reducă hipertensiunea arterială și care acționează direct asupra sistemului nervos central. Acest medicament este adesea recomandat de medicii specialiști în timpul sarcinii. Acest medicament trebuie administrat doar după ce femeia însărcinată merge la un control amănunțiti și cere sfatul medicului specialist. De asemenea, modul de administrare al medicamentului este decis de medic. Dopegyt în sarcină nu este interzis însă se poate lua doar la sfatul medicului și face parte din pastilele de tensiune în sarcină.
Daca dezvolti hipertensiune dupa 20 saptamani de sarcina probabil aceasta va reveni la normal. In orice caz, dupa nastere ti se verifica tensiunea la interval de 6 ore si apoi de cel putin 2 ori in urmatoarele zile. Daca ramane crescuta va trebui sa iei medicamente ca sa o controlezi pentru cateva luni dupa ce ai nascut si sa o monitorizezi. In final, retine ca ceea ce este normal pentru tine poate fi diferit pentru alta mama, asa ca nu face comparatii.
Surse: www.babycentre.co.uk; www.livestrong.com; www.newkidscenter.com, reginamaria.ro, arcamedical.ro, protv.ro, doc.ro, babyneeds.ro
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.