Strabism la bebeluși: informații utile

26 Septembrie 2023

de Gabriela Roman

Sănătatea micuților ochișori este un subiect foarte important pentru părinți. Poate te întrebi ce se poate face în caz de strabism la bebeluși și oare se vindecă în timp?

Există mai multe tipuri de strabism, iar vestea bună este că, în general, strabismul se poate corecta și vindeca. Însă este important să ajungi la medic la timp.

  Când se fixează ochii la bebeluși

Unii părinți se îngrijorează în primele luni de viață ale bebelușului deoarece ochii acestuia nu au o coordonare bună. Medicii spun că este normal să aibă instabilitate fiziologică. Ocazional, ochii celui mic se încrucișează sau fug. Asta deoarece un bebeluș nu își poate coordona mișcările oculare. Mușchii se întăresc în timp și sunt capabili să păstreze axele ochilor paralele.

Astfel, ochii bebelușilor se fixează în jurul vârstei de 4-6 luni. Dacă după vârsta de șase luni, nu a dispărut acest strabism intermitent și observi că ochii bebelușului deviază, nu sunt coordonați, se mișcă în jos și în sus; mergi urgent la medic. Riscul este major, se poate ajunge la pierderea vederii la ochiul afectat.

          Diagnostic de strabism

Strabismul, înseamnă pe scurt, alinierea greșită a ochilor sau lipsă de paralelism. Medicii spun că este o afecțiune care poate fi transmisă genetic. Această boală afectează circa 4% dintre copiii cu vârste între 0 și 6 ani.

Este important să reții că strabismul nu trece de la sine, decât în cazul heterotropiei. Această formă de strabism este asimptomatică și dispare în câteva luni.

Doar un specialist poate pune diagnosticul corect și în funcție de tipul de strabism, va stabili și tratamentul.

Strabismul poate fi congenital sau dobândit. Cel congenital apare încă de la naștere sau debutează până la vârsta de șase luni. Este foarte întâlnit la bebelușii care au în familie persoane cu strabism.

Strabismul dobândit debutează în perioada 1-3 ani. Medicii americani spun că strabismul apare rareori după vârsta de 6 ani.

Consultația se poate face indiferent de vârsta bebelușului, de aceea nu trebuie să amâni vizita la medic, pe motiv că ,,este prea mic.” Încă din primele zile, un sugar poate fi examinat oftalmologic. Mai ales dacă este vorba despre un bebeluș prematur sau dacă au existat probleme la naștere este indicat să fie consultat.

Însă, în general, copiii cu strabism sunt diagnosticați când au între 1 și 4 ani.

Există mai multe tipuri de strabism, dintre care amintim:

  • Convergent

În acest caz, ochii au o deviație spre interior, spre nas. În limbaj medical: esotropie.

  • Divergent

Ochii ,,fug” spre exterior, spre ureche. Medicii îi spun exotropie.

  • Vertical

Strabismul se manifestă prin faptul că un ochi (sau ambii) este mai jos, se mișcă în jos (se numește hipotropie) sau mai sus (hipertropie).

Există cazuri în care sunt combinate mai multe tipuri de strabism.

  • Heteroforia

Ochiul sau ochii deviază doar în momentele când persoana este obosită.

  • Esotropia infantilă

Este o afecțiune ereditară care apare până la șase luni, de cele mai multe ori fiind gravă. Privirea bebelușului se îndreaptă spre interior. Unghiul este mare și se poate observa ușor această deviație.

Poate te întrebi ce simptome indică strabism la bebeluși. Dacă sugarul are sensibilitate la o lumină puternică, ține capul într-o parte când privește sau are un ochi închis, clipește frecvent, are privirea tulbure, se freacă des la ochi; sunt semnale că există o problemă.

               Pseudostrabism

Pseudostrabismul sau strabismul fals înseamnă că ochii par încrucișați. Părinții au impresia că ochii nu sunt aliniați așa cum este normal. Asta deoarece unii bebeluși au un pliu tegumentar în colțul pleoapelor dinspre nas, un exces de piele la limita dintre nas și ochi, potrivit specialiștilor.

Practic, există spațiu mai puțin între zona colorată a ochilor și cea albă. Acest lucru se observă clar în fotografii. În special, când bebelușul se uită într-o parte. Părinții au impresia că unul dintre ochi este mai apropiat de nas, este prea în interior.

Medicul oftalmolog poate stabili dacă bebelușul are pseudostrabism sau strabism real cu ajutorul testului de proiecție a luminii. Concret, specialistul examinează corneea cu o lumină mică, iar dacă, la fiecare ochi, reflexele luminoase cad în aceeași poziție și sunt centrate, înseamnă că este strabism fals.

Pseudostrabismul dispare în timp, pe măsură ce fața copilului se maturizează. Nasul va fi mai îngust și ochii vor arăta normal, nu vei mai avea impresia că sunt apropiați de nas.

               Strabism poze

Strabismul se observă foarte bine în fotografii. Ochii încrucișați reprezintă o problemă gravă, care nu se ameliorează în timp. Pentru a înțelege bine diferența dintre strabismul real și cel fals, iată câteva exemple.

Dacă observi că și bebelușul tău are această problemă după vârsta de șase luni, dacă nu focalizează obiectele și persoanele, dacă ochii nu se mișcă în același timp, simetric; trebuie să mergi la medic.

          Strabismul se vindecă?

În cele mai multe cazuri, strabismul se vindecă. Dacă este depistat la timp și este tratat corect. Medicii spun că tratamentul poate începe sub vârsta de un an.

La consultație, specialistul are în vedere anumite criterii pentru a stabili tratamentul, precum: vârsta copilului, istoricul medical, tipul de strabism, gravitatea bolii, toleranța la exercițiile și terapiile specifice.

Tratamentul pentru strabism înseamnă în prima fază corectarea vederii prin ochelari, care pot fi purtați de la vârsta de 8 luni. Alte metode non-invazive sunt:

  • Lentile prismatice

Acestea forțează ochiul să stea în poziție dreaptă.

  • Terapia vizuală

Înseamnă anumite exerciții pentru ochi, care se fac cu ajutorul unei aplicații, pe laptop sau computer.

  • Acoperirea ochiului sănătos

Timp de câteva ore, ochiul sănătos este acoperit cu un ocluzor (un plasture) special. Astfel, ochiul slab este stimulat. Însă trebuie să respecți perioada de purtare recomandată de către medic.

  • Picături pentru globul ocular

Sunt folosite și ca alternativă la ocluzor, dacă copilul nu îl poate suporta. Picăturile conțin artopină și sunt administrate în ochiul sănătos pentru a încețoșa privirea, temporar, și a forța ochiul afectat de strabism să funcționeze corect.

Atunci când tratamentele și exercițiile nu dau rezultate, medicii recomandă intervenția chirurgicală. Însă operația doar aliniază globii oculari, mușchii afectați sunt repoziționați; nu rezolvă și ambliopia.

Ce este ambliopia? În limbaj popular ,,ochiul leneș”, ambliopia înseamnă că deși copilul poartă ochelari, un ochi are o performanță slabă. Este o afecțiune dobândită și apare în primele luni după naștere dacă bebelușul are strabism sau alte boli oculare.

Totodată, este important să reții că după operație, copilul trebuie să facă terapie vizuală deoarece intervenția chirurgicală nu îmbunătățește vederea.

Medicii spun că recuperarea după operație este rapidă, însă există și riscuri asociate intervenției pentru corectarea strabismului:

  • Reapare afecțiunea, în unele cazuri.
  • Este necesară încă o intervenție chirurgicală sau mai multe dacă boala este avansată.
  • Vedere dublă, timp de câteva săptămâni.
  • Infecție la ochi.
  • Ochiul este roșu o perioadă lungă după operație.
  • Leziune în interiorul ochiului, în cazuri rare.

Este important ca după operație, micuțul să nu se frece la ochi până se resorb suturile. Asta se întâmplă în circa șase săptămâni. În plus, după operație timp de două săptămâni, ochii lui nu trebuie să intre în contact cu șampon și săpun.

Strabismul este o urgență medicală, de aceea în cazurile grave operația se face și la bebeluși foarte mici, de câteva luni. Specialiștii spun că este important să se realizeze intervenția înainte să împlinească copilul 1,5-2 ani. Asta dacă strabismul afectează doar un ochi și medicul consideră că nu poate fi corectat doar cu ochelari.

Dacă strabismul afectează ambii ochi, operația poate fi amânată (dar numai la recomandarea unui specialist) până când copilul împlinește 5-6 ani.

Exerciții pentru strabism la bebeluși

Anumite exerciții pentru ochi dau rezultate foarte bune, însă trebuie făcute încă din primele stadii ale bolii.

Fiindcă cei mici sunt receptivi și atenți la mediul înconjurător, nu va fi foarte greu să coopereze. Înarmează-te cu răbdare și nu descuraja dacă lucrurile nu ies din prima cum ți-ai dori.

Iată două exerciții pentru strabism la bebeluși:

  • Sfoara Brock

Ochiul cu strabism trebuie să focalizeze mai multe minute un obiect. Acesta este scopul. Astfel, se folosește o bucată de sfoară de 1,5-2,5 metri pe care se pun trei mărgele, diferit colorate, la distanțe egale. Cele trei obiecte trebuie să ocupe împreună 0,5 m din lungimea acelei sfori.

Un capăt al sforii se prinde de spătarul unui scaun sau de mânerul unei uși. Bebelușul trebuie să fie așezat iar sfoara întinsă. O mărgea se pune în apropierea clanței sau spătarului, cea din mijloc trebuie să fie la 25 de cm distanță, iar ultima se pune la 10 cm distanță de nasul bebelușului.

Acesta trebuie să focalizeze mărgeaua cea mai apropiată timp de câteva secunde. Apoi, mărgeaua trebuie apropiată și mai mult, la distanțe tot mai mici, gradual, până la circa 2,5 cm.

  • Vârful creionului

Scopul exercițiului este ca ambii ochii să fixeze același punct. Părintele ține în mână un creion al cărui vârf trebuie să fie între ochii bebelușului, la distanță cât mai mare. Încet, trebuie să apropii creionul de nas. Bebelușul trebuie să aibă privirea fixată pe obiect. Exercițiul se face de mai multe ori, dar cu pauze de 30 de secunde ca să nu fie prea obositor pentru bebeluș.

Exercițiile trebuie efectuate numai la recomandarea medicului.

        Strabism bebeluși forum

Strabismul este o problemă care afectează mulți copii, iar experiența altor părinți îți poate fi de ajutor. Iată câteva informații de pe un forum.

,, Fetița noastră cea mică…s-a născut cu strabism congenital convergent pronunțat la ambii ochi. Am operat-o de 2 ori până acum (la 1.5 ani și 3.5 ani) în București la… clinica specializată în strabism la copilași. La început și noi am mers la mai mulți oftalmologi, fiindcă nu voiam să recurgem la operație, dar ulterior ne-am dat seama că am luat decizia cea mai bună. De la un an jumate poartă ochelari și probabil că va mai purta multă vreme de acum încolo, căci are și astigmatism. Oricum, în afară de faptul că necesită anestezie totală, operația în sine nu e foarte grea, în sensul că a doua zi e deja refăcută, rămânând doar cu ochișorii roșii pentru încă 1-2 săptămâni (în care se pun picături).”

forum.desprecopii.com

,,Nu-ți face probleme. Strabismul este destul de frecvent la copiii din ziua de azi. Eu am gemeni și doar unul are strabism… Știu că în Ungaria se face operație cu laser de la 6 luni, cu rezultate excelente. Costă aproximativ 1000 euro și într-o zi îți dă copilul acasă. Am auzit că se face și în România, dar nu știu de ce doar după ce copilul împlinește un an. Am înțeles că e cea mai ușoară operație.”

forum.desprecopii.com

,, Fetița noastră de 6 ani și jumătate are strabism și astigmatism. Mergem cu ea la doctorul oftalmolog de la 4 ani, poartă ochelari, a făcut exerciții pentru corectarea strabismului la aparatura cabinetului, iar de curând am mers la București la un medic… care să ne spună dacă ar trebui operată. Răspunsul a fost că da, ar trebui, dar nu suntem încă pe deplin convinși, mai ales că am aflat de cazuri în care chiar și după operație strabismul a revenit și a fost nevoie din nou de exerciții sau de alte operații.”

forum.desprecopii.com

În concluzie, în cazurile de strabism la bebeluși, există soluții. Trebuie doar să o găsești pe cea potrivită. Nu amâna mersul la medic și respectă recomandările. Cu cât este diagnosticat și tratat mai timpuriu strabismul, cu atât sunt mai mari șansele ca acesta să se vindece.

Surse: kidshealth.org, oftapro.ro, provisual.ro, babyneeds.ro, qbebe.ro, romedic.ro, optisan.ro, infosan.ro, sfatulmedicului.ro, forum.desprecopii.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close