Stimulent de inserție 2021: Cât îți dă statul în acest an, dacă te întorci mai devreme la serviciu

23 Martie 2021

de Bianca Petre

Stimulent de inserție 2021 – o sumă de banii pe care părinții o primesc dacă decid să se întoarcă la muncă înainte de împlinirea celor doi ani de concediu de creștere a copilului. Stimulentul de inserție în 2021 a suferit modificări în urma propunerii Guvernului de a crește această sumă la 1500 de lei. Hotărârea Guvernului nr 536/2021 a fost adoptată la data de 17.05.2021 și părinții au utut aplica pentru stimulentul de inserție încă din această dată. Citește ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a beneficia de noua sumă propusă prin proiectul ordonanței de urgentă, dar și în ce condiții o poți pierde.

Valoare stimulent de inserție 2021

În prezent, valoare stimulentului de inserție este de 650 de lei lunar și este primită de părinții care se hotărăsc să se întoarcă la muncă cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea celor doi ani de concediu de creștere copil, respectiv trei ani în cazul copiilor cu handicap. Conform punctului 3, Articolul 7 a OUG nr. 111/2010, stimulentul de indemnizație nu se cumulează cu indenizația lunară: „În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă”.

Deși în acest moment stimulentul de inserție este în valoare de 650 de lei, acesta ar putea crește la 1500 de lei în urma unei decizii viitoare a Guvernului. La începutul lunii martie a anului 2021, Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat într-o declarație de presă creșterea stimulentului de inserție: „Proiectul ordonanței de urgență prevede creșterea stimulentului de reinserție pentru părintele care optează să se întoarcă la muncă înainte de șase luni, în condițiile în care se află în în concediu pentru creșterea copilului. Este o măsură care crește venturile părinților, scade riscul de deprofesionalizare, asigură forță de muncă angajatorilor și aduce și un plus financiar substanțial la buget”. De asemenea, tot Raluca Turcan a precizat că cei 1500 de lei reprezintă „o sumă consistentă prin care părintele poate să apeleze la servicii specializate pentru supravegherea și îngrijirea copilului.” Ambii părinți pot beneficia de stimulentul de inserție așa că poți urmări Care sunt drepturile tatălui în România sau Noua lege privind concediul de creștere copil.

Pierderea stimulentului de inserție

Stimulentul de inserție este pierdut în momentul în care părintele nu mai câștigă venituri impozitabile. Conform OUG “Dreptul la stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 încetează cu ziua următoare celei în care: a) copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, cu excepția situației prevăzute la art. 7 alin. (2); b) beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului și nici nu se află în concediul pentru creșterea copilului”; c) a avut loc decesul copilului.”

Cuantumul stimulentului de inserție 2021 lunar este „de 50% din cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2)”, conform art. 7 alin. (1). Începând din aprilie 2017, cuantumul stimulentului de inserție a ajuns la suma fixă de 650 de lei lunar. Pentru mai multe detalii în ceea ce privește stimulentul de inserție din 2021 sau pentru a urmări schimbările care ar putea apărea verifică aici. Te-ar mai putea interesa și Totul despre concediul de maternitate.

Mamă care lucrează la laptop și își ține copilul în brațe

Legea stimulentului de inserție

Aceasta este Ordonanța de Urgență nr. 111 din 8 decembrie 2010 privind stimulentul de inserție și concediul pentru creșterea copilului. Conform acesteia, orice persoană care vrea să se întoarcă la muncă înainte cu cel puțin 60 de zile de încheierea concediului pentru creșterea copilului va beneficia lunar de suma de 650 de lei. Această sumă fixă este dezbătută momentan și ar putea suferi o creștere în 2021, ajungând până la 1500 de lei lunar pentru a stimula părinții să se întoarcă la muncă înainte de șase luni.

Stimulentul de inserție în valoare de 650 de lei nu se activează automat după începerea muncii. Pentru a beneficia de acesta, părinții trebuie să meargă la sediul Direcției Generale pentru Protecția Copilului și Asistență Socială din localitatea de domiciliu într-un timp de maximum 15 zile lucrătoare de la reînceperea activității sau să aplice online pentru primirea stimulentului. Toate actele necesare cât și datele de contact ale acestor sedii se găsesc online pe platforma sediului din apropierea ta. De asemenea, tot acolo vei găsi și declarațiile tip pe care trebuie să le completezi dar și alte informații importante pentru dosarul tău.

Echipă de muncă în camera de ședință

Când trebuie să mă întorc la serviciu din creștere copil

Conform legii în vigoare, părintele trebuie să se întoarcă la muncă cu cel puțin 60 de zile înainte de implinirea celor doi ani de la nașterea copilului, respectiv trei ani în ceea ce privește copii cu handicap pentru a beneficia de valoarea stimulentului de inserție de 650 de lei. Din 2021, lucrurile s-ar putea schimba pentru părinți întrucât aceștia vor primi suma de 1500 de lei dacă se vor întoarce la muncă în primele șase luni, având în vedere propunerea anunțată de Ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Dacă părintele nu dorește să se întoarcă la muncă înainte de împlinirea termenului maxim, acesta va primi indemnizația de concediu până la final. Dacă va alege însă să se întoarcă la muncă, perioada se va prelungi cu un an iar stimulentul va intra până la vărsta de trei ani a copilului, respectiv patru ani în ceea ce privește copiii cu handicap. Stimulentul de inserție este un venit în plus și vine în ajutorul părinților care își doresc să muncească în primii doi ani de viață a celui mic.  

De asemenea, pentru persoanele care au terminat concediul de creștere copil se poate cere stimulentul de inserție în valoare de 650 de lei dacă acestea au venituri supuse impozitului. În acest caz dosarul se depune în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr 536/2021, mai exact 17.05.2021. În cazul în care această perioadă a trecut, stimulentul se va acorda după depunerea dosarului. În ceea ce privește persoanele care se află în plata stimulentului de inserție la data precizată anterior, stimulentul se va acorda automat în cazul în care copilul nu a împlinit vârsta de 6 luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilități.  

Stimulentul de inserție vine în ajutorul părinților care doresc să se întoarcă mai repede la muncă. Conform unui comunicat de presă din 7 aprilie 2021, se estimează că aproximativ 20% din părinții aflați în concediu creștere copil să se întoarcă mai repede la muncă. Astfel, aproximativ 18 mii de persoane noi vor beneficia de stimulent de inserție 2021. Până la momentul adoptării Hotărârii, numărul beneficiarilor este de aproximativ 85 de mii. Suma primită până în acest moment de părinții care se întorceau mai repede la muncă din concediul de creștere copil era de 650 de lei. Aceasta va crește până  la 1500 de lei pentru părinții care decid să se întoarcă la activitatea profesioalnă înaite de împlinirea celor 6 luni de la nașterea copilului.

Femeie însărcinată care se uită pe laptop

Stimulent de inserție 2021 acte necesare

Pentru a beneficia de stimulentul de inserție în valoare de 650 de lei în prezent este necesar să anunți întoarcerea la muncă la sediul Direcției Generale pentru Protecția Copilului și Asistență Socială din localitatea de domiciliu într-un timp de maximum 15 zile lucrătoare. De asemenea, înainte de întoarcerea la muncă este important să îți anunți angajatorul. Actele necesare pentru dosarul de stimulent de inserție sunt următoarele:

  • Actele de indentitate ale ambilor părinți
  • Certificatul de căsătorie
  • Certificatul de naștere al copilului
  • Certificatele de naștere ale celorlalți copii aflați în întreținere
  • Livretul de familie sau o declarație
  • Declaraţia celuilalt părinte cu privire la îndeplinirea/neîndeplinirea condiţiilor de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului
  • Declaraţia beneficiarului cu privire la acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal
  • Adeverință de la angajator cu data reluării activității și perioada de concediu de creștere copil
  • Cererea tip pe care o găsești la la sediul Direcției Generale pentru Protecția Copilului și Asistență Socială din localitatea de domiciliu
  • Dovada reluării activității
  • Extras de cont pentru plata în cont bancar – dovadă eliberată de bancă care să conţină obligatoriu: numele şi prenumele titularului de cont (contul trebuie să fie pe numele persoanei îndreptăţite, care este titularul de dosar), CNP titular, codul Iban

Nu uita că în momentul în care decizi să te întorci la muncă și să aplici pentru stimulentul de inserție, indemnizația de creștere a copilului va fi suspendată. De asemenea, durata medie de procesare a dosarului este de două sau trei luni, ceea ce înseamnă că banii nu vor intra din prima lună.

Femeie care lucrează la laptop

În urma situației critice în care ne aflăm din cauza numărului crescut de infectări cu SARS-COV2, aceste acte pot fi depuse online pe platforma DGASPC din localitatea ta. În ceea ce privește părinții din București, aceștia pot comunica cu DGASPC prin intermdiul adreselor de mail, numerelor de telefon sau la sedii după cum urmează:

  • Stimulent inserție 2021 SECTOR 1 – alocatii@dgaspc-sectorul1.ro; Bd. Mareșal Averescu nr 17, Pavilion F.; Telefon: 021.222.99.83.
  • Stimulent inserție 2021 SECTOR 2 – Şos. Pantelimon nr. 301 , Sector 2, București; 021/311.97.02.
  • Stimulent inserție 2021 SECTOR 3 – office@dgaspc3.ro;  Număr de telefon: 0372.126.100; str.Parfumului nr.2-4, sector 3, București.
  • Stimulent inserție 2021 SECTOR 4 – apismb@mmanpis.ro; Tel: 0372756314; str. Enache Ion nr. 1A, parter, Sector 4, București;
  • Stimulent inserție 2021 SECTOR 5 – 021 310 17 31; Str. Fabrica de Chibrituri Nr. 9-11
    Sector 5, București.
  • Stimulent inserție 2021 SECTOR 6 – alocatii@dgaspc6.com; strada Aleea Istru Nr. 4, (zona Prelungirea Ghencea), Sector 6, Bucureşti.

Dacă ești din altă zonă a României poți verifica platformele oficiale ale sediilor DGASPC din apropiere pentru a afla detalii despre stimulentul de inserție sau date de contact utile. S-ar putea ca în cazuri excepționale să ți se ceară să mergi la sediu pentru a rezolva acest demers însă în general dosarul se poate încărca online. De asemenea, o să găsești online toate actele de care ai nevoie pentru a aplica pentru stimulentul de inserție, cererile tip necesare dar și condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a-l accesa. Nu uita să îți contactezi și angajatorul pentru a stabili detaliile de muncă dar și pentru a primi adeverința de muncă necesară dosarului.

Mamă care lucrează și își mângâie copilul în același timp

Revenirea din concediu creștere copil înainte de termen

Dacă te-ai hotărât să te întorci la muncă înainte de termenul final al concediului pentru creșterea copilului, verifică dacă ești eligibil pentru a beneficia de stimulentul de inserție în valoare de 650 de lei. De cele mai multe ori părinții nu doresc să petreacă doi sau trei ani acasă pentru a-și îngiji copilul, ci aleg să se întoarcă la muncă. Această decizie ajută foarte mult pentru creșterea forței de muncă dar aduce și un venit suplimentar părinților. Pentru părinții care se află în această situație este lansat stimulentul de inserție care s-ar putea majora considerabil începând cu anul 2021.

Pentru mai multe detalii în ceea ce privește stimulentul de inserție dar și indemnizația pentru creșterea copilului, părinții pot apela la datele de contact precizate mai sus sau pot intra pe platformele oficiale ale sediilor DGASPC din apropierea acestora. Este important ca fiecare părinte să își cunoasă drepturile și obligațiile, să fie informat în ceea ce privește beneficiile pe care le poate primi din partea statului și să aleagă ce este potrivit pentru familia lui.

După câte luni îți intră stimulentul de insertie?

Perioada în care părinții pot aplica pentru stimulent de inserție 2021 este de maxim 60 de zile după întoarcerea la muncă sau în termen de 60 de zile de la naștere dacă nu sunt respectate condițiile pentru primirea concediului de maternitate și a indemnizației de creștere copil. Astfel, în funcție de perioada în care părintele întors la muncă aplică pentru stimulentul de inserție, acesta va primi banii cuveniți. Nu se cunoaște încă perioada de timp de procesare a dosarelor și cât dureză până când banii ajung la părinți.

În ceea ce privește indemnizația de creștere copil, aceasta va fi suspendată în momentul în care părinele aplică pentru stimulentul de înserție 2021. Cele două venituri nu se pot cumula și părinții trebuie să treacă prin procesul menționat. În ceea ce privește întoarcerea la muncă, angajații trebuie să anunțe angajatorul cu 30 de zile înainte urmând ca după începerea activității să fie depus dosarul pentru stimulentul de inserție. Spre deosebire de anii anteriori în 2021 stimulentul de inserție a fost majorat la suma de 1500 de lei dacă părinții se întorc la muncă înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni, respectiv un an în cazul copiilor cu dizabilități. În cazul copiilor care au depășit vărstele menționate, stimulentul de inserție va întruni suma de 650 de lei.

Când se suspendă stimulentul de inserție?

Un stimulent de inserție în 2021 se acordă părinților care realizează venituri impozabile și au în îngrijire un copil cu vârsta de până la maxim 1 an sau 2 ani pentru micuții cu dizabilități. De amintit este și faptul că începând cu anul 2021, stimulentul de inserție s-a majorat de la 650 de lei, la 1.200 de lei. Dar pentru a beneficia de o sumă mai mare de bani există și unele condiții, anume părintele trebuie să-și reia activitatea până la vârsta de 6 luni a copilului sau până la 1 an pentru micuții cu handicap.

Milioane de părinți beneficiază în prezent de stimulentul de inserție, însă acesta poate fi suspendat. Dreptul la un stimulent de inserție în 2021 se suspendă dacă părintele îndreptățit să primească banii de la stat nu mai obține venituri impozabile.

În cazul în care părintele obține din nou venituri impozabile, plata stimulentului de inserție se reia, dar numai la cerere. Plata se va realiza din ziua următoare în care se realizează venituri impozabile, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la acea dată. Alături de cererea-tip trebuie depusă și dovada de la angajator din care să reiasă reluarea activității. Obținerea unui stimulent de inserție în 2021 este condiționată de veniturile părinților și de actele care trebuie depuse la Direcțiile Generale de Asistență Socială, în funcție de localitatea în care te afli. Plata stimulentului de inserție poate fi suspendată dacă părintele beneficiar nu mai obține venituri supuse impozitului.

Sursă foto: pixabay.com

Surse: legislatie.just.ro, totuldespremame.ro, mediafax.ro, edupedu.ro, sfatulparintilor.ro, avocatnet.ro, dgaspc5.ro, mmuncii.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close