1 August 2023
Fenomenul de pleoape umflate la bebeluşi poate avea nenumărate cauze, multe dintre ele fiind temporare şi deloc periculoase. Ochii se pot umfla, la fel ca în cazul adulţilor, de la frecare sau plâns. Cu toate acestea, bineînţeles că pot exista şi alte cauze ale inflamării ploapelor la bebeluşi, cum sunt alergiile, blocarea canalului lacrimar, înţepăturile de insecte, urcioarele, chalazionul, blefarita sau conjunctivita. Oricare ar fi cauza inflamării ochilor, este bine să te adresezi medicului pediatru, care poate identifica cauza afecţiunii şi prescrie tratamentul corespunzător.
Bebeluşii şi copiii se pot confrunta cu umflarea pleoapei pe diferite niveluri. Inflamarea poate fi una uşoară, în care pleoapa este pufoasă, dar copilul poate deschide ochii normal; moderată, atunci când pleoapa este şi mai pufoasă decât în primul caz dar, în continuare, poate deschide ochi; şi gravă, caz în care bebeluşul are dificultăţi în a deschide ochii.
De asemenea, inflamaţia poate fi unilaterală (doar o pleoapă este umflată) sau bilaterală (ambele pleoape sunt umflate).
Cea mai comună cauză a inflamaţiei minore a pleoapelor bebeluşului este aceeaşi pe care o regăsim şi la adulţi. Copilul poate avea ochii umflaţi după somn, pentru că atunci când o persoană doarme, ochii reţin lichid. Ochii produc lacrimi pentru a curăţa ochii. Pe parcursul zilei, clipim, dar pe parcursul nopţii, lichidul se acumulează în jurul ţesutului ocular. Astfel, la scurt timp după ce bebeluşul se trezeşte, inflamaţia dispare.
Dacă nu somnul este cauza, iar bebeluşul are o singură pleoapă umflată, cauzele pot fi următoarele:
În cazul în care vă confruntaţi cu ambele pleoape umflate la bebeluşi, cauzele pot fi:
În continuare, vom detalia cauzele principale care declanşează pleoape umflate la bebeluşi.
Ciupiturile de insecte pot cauza pleoape umflate la bebeluşi, mai ales că ţesutul din zona ochilor este unul sensibil, care se inflamează uşor. Cele mai comune sunt înţepăturile cauzate de ţânţari. Dacă aceasta este situaţia, nu există niciun pericol pentru copilul tău. Totuşi, poţi aplica o compresă cu apă rece pe ochi, pentru a grăbi vindecarea.
Dacă înţepătura creează disconfort, solicită medicului pediatru tratament adjuvant. Acesta poate prescrie copilului tău antihistaminice. Acestea nu sunt însă recomandate copiilor cu vârste sub 6 luni.
Citeşte şi: Atentie, este sezonul tantarilor! Iata cat de periculosi pot sa fie pentru o femeie insarcinata
Alergiile pot cauza mâncărimi ale ochilor şi pleoape umflate. De asemenea, bebeluşul tău poate strănuta, poate avea secreţii nazale, precum şi alte simptome ale alergiilor. În acest caz, trebuie contactat medicul, pentru a stabili factorul alergen care cauzează aceste simptome.
Dermatita de contact, care poate cauza şi inflamaţii, apare atunci când factorul alergen intră în contact cu pielea copilului tău (aşa cum se întâmplă, de exemplu, în mod comun, în cazul contactului cu iedera otrăvitoare). Compresele cu apă rece pot fi de ajutor, dar în cazul în care bebeluşul tău prezintă o iritaţie pe piele, în special la nivelul feţei, contactează imediat un medic.
Sunt destul de comune cazurile copiilor alergici la picăturile de ochi. Aşadar, dacă observi simptome de alergie după utilizarea picăturilor, întrerupe imediat tratamentul şi contactează medicul pentru a identifica o alternativă.
Urciorul este o glandă infectată ce cauzează o umflătură care seamănă cu un coş. Urcioarele pot apărea pe exteriorul sau pe interiorul pleoapei. Acestea nu sunt contagioase. De această dată, poate ajuta o compresă cu apă călduţă, dar dacă urciorul este de dimensiuni mari, este posibil să fie nevoie de picături pentru ochi sau unguent cu antibiotic.
Dacriocistita este o afecţiune care se manifestă prin inflamaţia canalului lacrimal. De obicei, aceasta este cauzată de obstrucţia unuia dintre canalele lacrimale. De asemenea, o sinuzită netratată la timp poate duce la acelaşi efect. În cazul apariţiei acestei afecţiuni, trebuie contactat medical care, în mod normal, va prescrie antibiotice aministrabile pe cale orală.
Blocarea canalului lacrimal este destul de comună în rândurile bebeluşilor şi poate duce la conjunctivită. Ochii copilului tău pot începe să lăcrimeze şi poate apărea şi o secreţie albă sau gălbuie. Masajul blând poate atenua blocajul, dar dacă se ajunge la o infecţie, va fi nevoie de unguente sau picături de ochi pe bază de antibiotic.
Celulita periorbinată, denumită uneori şi celulită preseptală, este o infecţie a pleoapei şi a ţesutului din jurul globului ocular. În acest caz, pleoapa se poate înroşi şi poate deveni dureroasă la atingere. De obicei, afectează un singur ochi, în urma unei lovituri sau a unei infecţii a sinusurilor. Celulita periorbinată poate apărea însoţită de febră. Se tratează cu antibiotice şi, în cazurile severe, se poate ajunge şi la o intervenţie chirurgicală necesară pentru drenarea lichidului din sinusuri sau abcese.
Chalazionul se manifestă printr-o umflătură sau un chist apărut pe pleoapă. Poate fi de dimensiuni reduse la început, dar în timp, se poate dezvolta. De obicei, chalazionul dispare de unul singur, dar compresele cu apă călduţă pot ajuta la grăbirea procesului.
Conjunctivita este o inflamaţie a membranei care acoperă ochiul şi a sclerei (partea albă a ochiului). Conjunctivita este foarte contagioasă şi poate afecta un ochi sau pe ambii. În cazul bebeluşilor, este comună conjunctivita virală, care este însoţită de o secreţie apoasă, subţire.
Conjunctivita bacteriană este cauzată, în mod normal, de un streptococ sau un stafilococ. În acest caz, ochiul are o secreţie de mucus sau puroi. Se tratează cu unguente pe bază de antibiotic.
Conjunctivita alergică, denumită şi sezonieră sau primăvăratică, este cauzată de un factor allergen. Printre cele mai comune se numără polenul şi razele ultraviolete. Ea se manifestă prin lăcrimare excesivă, mâncărime a ochilor şi inflamare, dar şi prin secreţii nazale şi strănut.
Bebeluşul tău mai poate suferi şi de conjunctivită neonatală, care apare în cazul contractării unei infecţii la naştere. Cel mai adesea este vorba despre o boală cu transmitere sexuală, precum chlamidya, gonoreea sau herpesul. Şi împotriva acestor infecţii se prescriu tot antibiotice.
Edemul este o afecţiune extrem de serioasă cauzată de colapsul inimii, rinichilor sau ficatului. De obicei, inflamaţiile apar în mai multe zone ale corpului. Cel mai adesea, în primă fază se umflă picioarele, dar pot apărea inflamaţii şi la nivelul feţei şi ochilor, mai ales după ce persoana stă întinsă.
Aşa cum am menţionat anterior, tratamentele pentru pleoape umflate la bebeluşi diferă în funcţie de cauza inflamaţiei.
În cauza unei infecţii, este necesar un consult din partea medicului care, în funcţie de natura şi de gravitatea afecţiunii, poate prescrie fie picături pentru ochi cu antibiotice, fie unguente sau alte medicamente topice (cu utilizare externă). În cazul în care infecţia este mai serioasă şi medicamentele topice sunt ineficiente, se poate trece la antibiotice sau steroizi administraţi pe cale orală.
În schimb, dacă inflamaţia este cauzată numai de frecare, de plâns sau de somn, există anumite modalităţi pentru a reduce umflăturile şi pentru a păstra curăţenia şi sănătatea ochilor. Dintre acestea, amintim:
În funcţie de cauza inflamării, se poate apela la comprese înmuiate în apă rece sau călduţă. Puteţi aplica bebeluşului dumneavoastră aceste comprese de două ori pe zi, timp de 15 minute. Utilitatea lor este aceea de a opri secreţiile şi de a împiedica formarea crustelor. De asemenea, compresele elimină reziduurile care ar putea bloca glandele.
După utilizarea compreselor, se recomandă spălarea atentă a ochilor cu ajutorul unor dischete din bumbac. Catena.ro sugerează curăţarea pleoapelor cu şampon pentru copii diluat cu apă, cu menţiunea că după aceea trebuie să clătiţi foarte bine zona. De asemenea, dacă bebeluşul dumneavoastră se confruntă cu secreţii sau au ajuns deja să se formeze cruste, se poate utiliza o soluţie salină pentru curăţare.
În cazul inflamaţiei sau iritării ochilor bebeluşului, aveţi grijă la posibilii factori perturbatori, cum ar fi lumina soarelui.
În cazul în care bebeluşul dumneavoastră nu prezintă simptome de alergie atunci când picăturile intră în contact cu ochii săi, acestea sunt foarte bune pentru a menţine nivelul optim de hidratare şi comfort. Picăturile antihistaminice pot fi şi ele benefice, scopul lor fiind acela de a preveni sau a ameliora reacţiile alergice. Din nou, administraţi aceste medicamente numai la recomandarea medicului pediatru!
Citeşte şi: Ochi lipiți la bebeluși: detalii importante
Aşa cum am menţionat în restul articolului, de cele mai multe ori, pleoapele umflate la bebeluşi nu aduc cu ele motive de îngrijorare. Totuşi, trebuie să vă asiguraţi că inflamaţia ochilor copilului dumneavoastră este diagnosticată şi tratată corespunzător.
În cazul în care inflamaţia nu pare a fi doar una temporară, cauzată de frecarea ochilor, de plâns sau de somn, este necesar să contactaţi medicul.
În mod normal, inflamaţia ochilor dispare de la sine în aproximativ o zi. În cazul în care trec mai mult de 24 de ore, este indicat să contactaţi medicul, pentru a vă asigura că nu este ceva mai serios.
În mod special, este necesară consultarea cât mai rapidă a unui doctor în cazul în care bebeluşul dumneavoastră prezintă şi simptome suplimentare simplei inflamaţii. Printre acestea, care sunt semne ale unei probleme mai serioase care necesită medicamentaţie corespunzătoare, se numără:
De asemenea, trebuie contactat medicul în cazul în care copilul dumneavoastră prezintă inflamaţie cronică a pleoapelor sau ochilor, chiar dacă este superficială.
De obicei, pleoapele umflate la bebeluşi care nu au cauze serioase nu sunt însoţite de secreţii. În schimb, dacă este vorba de vreo infecţie, de conjunctivită, de un canal lacrimal obstrucţionat sau de alte afecţiuni care necesită medicamentaţie corespunzătoare, pot apărea şi secreţii, de la cele subţiri şi apoase până la cele mai groase şi inconfortabile.
O afecţiune extremă care poate cauza inflamarea gravă a ochilor este şocul anafilactic. Şocul anafilactic este o reacţie alergică severă care are nevoie urgentă de prezentarea la medic. În cazul unei reacţii atât de severe, pot apărea şi probleme de respiraţie şi de înghiţire, iar inflamaţia va fi şi ea severă – este posibil ca bebeluşul să aibă dificultăţi în a deschide ochii.
În concluzie, există numeroase lucruri care pot cauza pleoape umflate la bebeluşi. Din fericire, acestea nu oferă, de cele mai multe ori, motive de îngrijorare. Totuşi, consultarea unui medic este întotdeauna recomandată.
Surse: https://babycenter.com, https://catena.ro, https://totuldespremame.ro, https://qbebe.ro
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.