Ghid de alimentatie in sarcina

15 Noiembrie 2016

de Irina Olteanu

Alimentatia in sarcina constituie un domeniu de interes deosebit pentru toate viitoarele mamici. Iti venim in ajutor cu o serie de alimente pe care le poti consuma, unele care trebuie consumate cu moderatie, precum si cele pe care este interzis sa le consumi in sarcina.

In timpul sarcinii ajungi sa te intrebi, desi aceasta nu ar trebui sa reprezinte o preocupare nicicand, daca este in regula sa consumi anumite alimente. Au fost propagate tot felul de mituri in acest sens, prin urmare iti venim in ajutor cu cateva clarificari.

Alimente ce trebuie evitate in sarcina

In primul rand, unele alimente ajung sa fie interzise doar cand esti gravida deoarece sistemul tau imunitar trece printr-o serie de schimbari, devenind mai vulnerabil la boli transmisibile prin alimente. Daca inainte de sarcina reactia organismului ar fi constat intr-un deranjament stomacal, acum pot fi implicate complicatii grave, incepand de la deshidratare pana la pierderea sarcinii. Prin urmare, cel mai bine este sa eviti alimentele care pot cauza toxiinfectii alimentare, dupa cum urmeaza:

– Ouale – cele crude pot contine salmonella, o bacterie care conduce la febra, varsaturi si diaree. Urmareste in acest sens sosurile de salata, maioneza, inghetata de casa, lichiorul de oua, aluatul crud de prajituri si ouale moi, mai exact orice fel de mancare in care oul nu este gatit complet. Conform medicului specializat in sanatatea copilului si in nutritie Madeleine Sigman-Grant, odata ce oul este preparat termic corespunzator, riscul dispare.

– Sushi – sushi nu este deloc un aliment sigur in sarcina, in principiu deoarece poate contine diversi paraziti cauzatori de toxiinfectii alimentare. Conform Clinicii Mayo, restrictia se extinde si la moluste comestibile precum scoici, midii si stridii.

– Sucul nepasteurizat – procesul de pasteurizare este o metoda prin care sunt eliminate bacteriile si toxinele din alimente. Desi majoritatea produselor (inclusiv laptele) disponibile in prezent in comert sunt pasteurizate, exista inca unii producatori care nu folosesc inca aceasta metoda.

– Departamentul de Sanatate si Servicii Umane al Statelor Unite ale Americii recomanda evitarea germenilor cruzi, inclusiv lucerna, trifoiul, ridichea si fasolea mung deoarece bacterii precum E.Coli si salmonella se pot infiltra in semintele acestora, fiind imposibil de indepartat prin spalare. Daca nu poti renunta la germeni, asigura-te ca sunt bine gatiti.

– Unele tipuri de peste – desi pestele, dupa cum se stie, contine acizi grasi omega-3 care contribuie la dezvoltarea creierului copilului, unele specii trebuie evitate din cauza nivelului ridicat de metil mercur, un poluant care afecteaza sistemul nervos al bebelusului. Printre aceste specii se numara pestele spada, rechinul, macroul, pestii de dimensiuni mari care traiesc mai mult si acumuleaza in consecinta un nivel ridicat de mercur in carne. Este indicat sa eviti acesti pesti si in perioada fertila deoarece corpul uman poate depozita mercur timp de mai multi ani. Deoarece toti pestii contin o oarecare cantitate de mercur, este bine sa limitezi consumul pe saptamana la 350 grame (pana la 2 mese) de peste cu putin mercur precum somon, somn, cod negru, creveti si ton conservat (unele specii de ton conservat contin mai mult mercur comparativ cu altele). De subliniat ca pestele permis trebuie gatit bine, respectiv pana la cel putin 63 grade Celsius. Daca nu dispui de un termometru de bucatarie, verifica daca pestele se faramiteaza in fulgi albi, opaci.

in sarcina

Alimente care trebuie consumate cu precautie in sarcina

Unele alimente sunt permise in sarcina, insa fara a exagera, dupa cum urmeaza:

– Cantitati mari de coferina. Conform doctorului Sigman-Grant studiile pot produce confuzii. Astfel unele cercetari indica consumul de cofeina in sarcina drept asociat cu riscuri in ceea ce priveste sanatatea fatului, in timp ce altele au demonstrat ca un consum moderat de cofeina nu este nociv. Indrumarile actuale sugereaza nu mai mult de 200 miligrame pe zi, practic cantitatea care se gaseste in 2-3 cani de 230 g de cafea (medicul este in masura sa stabileasca cantitatea acceptabila pentru fiecare gravida in parte)

– Alimentele bogate in nitrati – este bine sa nu exagerezi nici cu consumul crenvurstilor (intotdeauna trebuie fierti) si a altor mezeluri precum sunca sau carnatii. Acestea contin nitrati, aditivi care au fost pusi sub semnul intrebarii in ceea ce priveste aparitia unor tumori cerebrale si diabet. Desi rezultatele studiilor nu sunt concludente, este de preferat sa limitati consumul deoarece alimentele mentionate nu reprezinta alegeri potrivite din punct de vedere nutritional. Nici sucurile carbogazoase nu sunt benefice; chiar daca nu s-a demonstrat vreun efect direct al acestora asupra sarcinii, zaharina care este continuta de multe dintre ele poate traversa bariera placentara. In plus, au si valoare nutritiva redusa.

Alimente permise in sarcina

– Branzeturile moi – precum branza brie, feta si gorgonzola, branza albastra, branza de capra au fost considerate potential daunatoare deoarece pot adaposti listeria. Boala care apare in urma contaminarii cu aceasta bacterie poate fi transmisa fatului, conducand la pierderea sarcinii, nastere prematura sau nasterea unui copil mort. Administratia pentru Alimente si Medicamente considera in prezent ca pot fi consumate in timpul sarcinii atata timp cat sunt fabricate din lapte pasteurizat; verificati in acest sens etichetele.

– Mezelurile – pot fi consumate in sarcina cu conditia sa fie bine preparate termic pentru a distruge toate bacteriile (sfat valabil pentru orice tip de carne). Este de preferat aceasta abordare pentru a scapa de riscul contactarii listeriozei.

– Produsele proaspete – fructele si legumele trebuie sa se regaseasca constant in alimentatia unei viitoare mamici datorita continutului ridicat de vitamine si fibre. Este important insa sa le speli bine, chiar daca sunt deja ambalate si se specifica faptul ca au fost curatate (pentru a indeparta orice urma de salmonella sau E.Coli). Fructele si legumele trebuie spalate intotdeauna pe exterior, chiar daca nu mananci coaja (poti atrage germenii in pulpa cand le decojesti).

Alcoolul ramane in continuare pe lista de alimente interzise in sarcina; consumul excesiv de alcool poate cauza sindromul de alcoolism fetal (caracterizat de retard mintal si anomalii la copil), dar conform unor surse se poate dovedi nociv pentru sanatatea fizica si mentala a bebelusului si un consum moderat. In final, conform specialistului, este bine sa variezi alimentele, sa nu le consumi zilnic pe aceleasi. Astfel se diminueaza si riscul de a te expune unei toxiinfectii alimentare si furnizezi un amestec sanatos de nutrimente copilului.

Surse:
www.parents.com; www.parents.com; www.health.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close