Durerile după cezariană: de ce apar și cum scapi de ele

15 Februarie 2024

de Gabriela Roman

Poate ai parte de durerile după cezariană. Sau urmează să naști și te temi că vei suferi după operație. Nu știi exact cu ce te vei confrunta, ce dureri vei avea. Nu te panica!

Există soluții pentru durerile după cezariană! Trebuie să știi însă că nu toate femeile au parte de aceleași probleme în perioada de recuperare după operație. Dacă naști prin cezariană, nu înseamnă automat că vei avea parte de toate durerile menționate în acest articol. Și fiecare femeie este unică. Unele resimt mai acut durerea, sunt mai fragile; altele sunt mai rezistente.

Durere de cap după cezariană

Recuperarea după cezariană este mai dureroasă decât cea după nașterea naturală, conform unor specialiști. Prima săptămână după cezariană este, în general, cea mai grea.

Potrivit specialiștilor, un rol major în ameliorarea durerii după operație îl au starea de sănătate generală și mobilitatea mamei, împreună cu suportul pe care îl primește acasă.

Anumite studii au arătat că până la 36% dintre mame au dureri de cap după cezariană; conform amrita.ae. Durerile acestea sunt, de cele mai multe ori, efectul anesteziei și al stresului generat de naștere (procedură). În cazul anesteziei epidurale, spinală (în coloana vertebrală), poți avea parte de dureri de cap foarte mari, intense. În general, ele apar în maxim 48 de ore după intervenție.

De asemenea, se poate întâmpla ca procedurile, precum epidurala, făcute la măduva spinării să ducă la scurgerea, pierderea totală sau parțială a lichidului cefalorahidian (abreviat LCR), care se află în jurul măduvei. Durerea de cap puternică este cel mai obișnuit simptom al acestei scurgeri.

Este o problemă care necesită ajutor medical urgent deoarece poate duce la complicații (de exemplu: meningită). Pe lângă cefalee, alte simptome sunt: ai modificări de auz, amețești, percepi un sunet în urechi (continuu); te dor umerii sau gâtul, ai o stare de greață sau verși, apar probleme de vedere. În plus, există și tulburări la nivel cognitiv și comportamental. Dacă ai asemenea simptome, după cezariană, nu amâna mersul la un specialist și spune-i exact cu ce te confrunți. Asta deoarece adesea se pune un diagnostic greșit când vine vorba despre pierderea LCR la nivelul măduvei spinării.

Alte cauze posibile pentru durerile de cap după cezariană sunt: schimbările hormonale/dezechilibru la nivel hormonal, oboseala (mai ales dacă ești privată de somn), carența de fier, deshidratarea, tensiune arterială care oscilează, fluctează.

Ce poți face? Pune-ți comprese, odihnește-te cât ai nevoie, nu te expune la zgomot sau lumină puternică, bea apă ca să fii hidratată, stai într-o poziție care să fie relaxantă pentru umeri și gât. Unii specialiști recomandă și consumul de cafea.

Durerile de cap după cezariană pot ține câteva zile, chiar săptămâni. Însă cele mai multe mame experimentează în prima săptămână după operație o diminuare semnificativă a durerii.

Este important să nu iei medicamente pentru cefalee decât la recomandarea medicului.

Există și o situație foarte rară (și periculoasă) în care apar dureri de cap grave și este nevoie de ajutor medical urgent pentru a preveni complicații (precum AVC). Este vorba despre afecțiunea numită ,,preeclampsia post-partum”. Simptomele apar brusc, în general în primele ore (48) de la nașterea prin cezariană/naturală. Ce semnale pot fi? Printre altele, niveluri mari de proteine în urină, hipertensiunea arterială, vărsături, probleme de vedere (modificări precum vederea în ceață), dureri acute de cap, urinarea nu este normală (urinezi mai puțin și mai rar).

 Durere de spate după cezariană

În categoria durerilor după cezariană intră și durerea de spate. Este ceva foarte obișnuit și nu înseamnă că ai o complicație postoperatorie, potrivit medicilor. De ce te doare spatele, în zona lombară cu precădere? Iată cauze posibile :

  • Incizia făcută în abdomen (puterea mușchilor abdominali scade)
  • O postură incorectă când alăptezi
  • Timpul mai lung de refacere după naștere

Medicii spun că sunt și alți factori din cauza cărora poți avea dureri sau acestea continuă. De exemplu, kilogramele în exces (nu revii la greutatea normală în scurt timp după naștere), efortul fizic prea mare de ridicare (cărucior, bebeluș etc.), cu mișcări care afectează coloana. Dacă obișnuiești să ridici zilnic, des, copilul și când are o greutate mai mare, acest lucru poate afecta destul de mult spatele. Mai ales, dacă nu faci mișcarea corect.

În ceea ce privește ipoteza că durerile de spate sunt cauzate de anestezie, opiniile sunt împărțite. Nu există un consens medical.

Specialiștii spun însă că poți avea durere de spate temporară (câteva zile, în general), în urma epiduralei. Iar în prima zi, durerea este mai mare. Locul este sensibil.

Acul folosit la epidurală traumatizează mecanic nervii, mușchii, pielea etc. și până acestea se vindecă, te doare.

Multe studii susțin însă că nu există o legătură directă între anestezia epidurală și durerile de spate care persistă. Așadar, potrivit unor specialiști durerea nu ar trebui să țină mai mult de 6-8 săptămâni, cât e intervalul de recuperare completă după naștere.

Ce poți face? Câteva lucruri importante: încearcă să ai o postură corectă, stai cu spatele drept (nu te apleca, ci stai sprijinită pe spate și folosește un scaun cu spătar când alăptezi mai multă vreme); îndoaie genunchii când ridici; nu purta copilul pe șold, nu sta în picioare mult.

  Durerea operației de cezariană

Cezariana este o intervenție chirurgicală care implică o tăietură, incizie prin abdomen și uter, de aceea locul poate să doară acut un timp (circa două săptămâni). Însă nu toate femeile au această durere sau la aceeași intensitate.

Când este vorba despre durerile după cezariană trebuie să știi că imediat după operație, nu vei simți durere fiindcă primești un medicament, un antiinflamator.

Dar după ce dispare efectul, poate fi neplăcut, inconfortabil. În jurul inciziei (extern și intern), zona este sensibilă. Totodată, se poate învineți și/sau înroși. În plus, pielea este dură și la exercitarea unei presiuni poți simți durere.

Plaga se vindecă în circa 4-6 săptămâni. Zilnic, o perioadă, trebuie să cureți rana cu o soluție dezinfectantă și să pui Betadină (după indicațiile medicului).

Însă ai grijă să nu ajungă apă (și să nu speli cu apă) în zona inciziei. Cât timp? Cât spune medicul. Totodată, trebuie să pui un pansament steril peste cicatrice, după indicațiile specialistului.

Reține că durerea prea mare nu este normală, potrivit specialiștilor. Este o complicație, și trebuie să mergi la medic în acest caz.

Se întâmplă și să apară ruperea sau întinderea, dilatarea suturii, în special la mamele supraponderale. În acest caz durerea este insuportabilă, iar medicul trebuie să refacă cusătura.

Ce poți face? Când strănuți, râzi sau tușești, apasă ușor locul operației; ca să nu simți disconfort. Când te doare, poți presa puțin zona cu un prosop sau o pernă. Recomandarea este să porți îmbrăcăminte largă. Pantalonii este bine să fie cu talie înaltă. Este important să nu se frece nimic de locul inciziei.

Dureri de burtă după cezariană?

Te poate durea burta după cezariană? Nu te doare stomacul, (nu ai probleme la nivelul lui), ci ai dureri la nivel abdominal, dar și în zona uterului.

Există însă o situație rară când și stomacul este implicat. Este vorba despre hernia după cezariană. Ce se întâmplă? Peretele abdominal este slăbit și apare o umflătură deoarece ies părți din stomac ori din intestine. În cazul când hernia e strangulată ai dureri ori sensibilitate în zona respectivă, verși, ești balonată iar durerile în abdomen sunt mai intense, și amețești.

Dar în general, când vine vorba despre recuperarea după cezariană, deoarece uterul revine la mărimea inițială, în acest proces (o perioadă) ai dureri, crampe și contracții în partea inferioară a burții, abdomenului. Vei simți contracții (o senzație bizară, dar este normal), mai ales când alăptezi, deoarece uterul se contractă. Asta datorită faptului că este eliberată oxitocina în timpul alăptării.

Cu ce te mai poți confrunta? Pot să apară probleme la nivelul intestinelor. Spasmele intestinale, flatulența și constipația sunt un lucru neplăcut în perioada de recuperare. Poți avea dureri mari.

Este important să consumi hrană bogată în fibre pentru a îmbunătăți sănătatea intestinelor. Nu consuma soia și carbogazoase! Și nu uita de hidratare. Este recomandat și masajul ușor al burții.

Chiar dacă durerile după cezariană pot fi mari, ia în calcul și un anumit risc. După cezariană (ca după orice intervenție chirurgicală pe abdomen) există riscul să se formeze în abdomen benzi de țesut cicatricial. În limbaj medical se numesc ,,aderențe abdominale”. Specialiștii spun că aproape toate persoanele care au avut o intervenție fac aderențe (mai mici sau mai mari), și uneori acestea provoacă probleme, complicații chiar și după mulți ani de la operație.

Majoritatea aderențelor însă sunt inofensive, și nu dau simptome decât dacă apar complicații.

Poți preveni însă complicațiile dacă a doua zi după cezariană începi să te miști, să te plimbi, să stai ridicată.

Din cauza aderențelor abdominale se poate ajunge la obstrucție intestinală (parțială sau completă). În ultima situație, viața mamei este în pericol.

Este important să cunoști simptomele unei ocluzii și să ceri imediat ajutor medical dacă te confrunți cu ele. Iată care sunt: durerile abdominale mari, crampe, vărsături, greață, balonare, nu poți avea gaze, abdomenul se umflă, ești constipată, zgomot în intestine.

În concluzie, în cazul durerilor în abdomen trebuie să fii atentă! Durerea prea mare, de pildă, o scurgere din sutură, creșterea temperaturii brusc; sunt lucruri care necesită intervenție medicală urgentă.

De asemenea, dacă observi că la ciclu ai dureri mari, și dacă cumva observi și o umflătură în zona inciziei, mergi la un specialist.

Totodată, ai grijă să nu faci sport decât după ce te recuperezi deplin, după opt săptămâni. Poți avea dureri abdominale și complicații dacă te apuci de anumite exerciții, (precum cele de întindere) până nu ești vindecată.

Înțepături în burtă după cezariană?

La operația de cezariană medicul folosește suturi pentru a coase rana. Există suturi care se dizolvă, nu trebuie îndepărtate.

În acest caz, poți avea senzația că pielea se strânge puțin. În plus, poate apărea și senzația de ciupit, potrivit healthline.com. Chiar dacă simți și o ușoară presiune în zona respectivă, nu te alarma!

Însă specialiștii nu spun că ai putea avea înțepături în burtă după nașterea prin cezariană. Dacă ai orice senzație de disconfort care te neliniștește, discută deschis cu medicul tău.

 Analgezice și calmante după cezariană

În spital, mamele care nasc prin cezariană primesc calmante și medicamente pentru durere. Însă, în general acestea diferă, sunt în funcție de tipul anesteziei.

Efectul lor ține circa 24 de ore. Ulterior, poți lua și acasă medicamente dacă nu suporți durerea, însă numai cele prescrise de către medic. Potrivit specialiștilor, un medicament sigur (și dacă alăptezi) este Paracetamolul. Medicii mai prescriu și Ibuprofen.

Poți folosi o pernă electrică, dacă ai dureri abdominale, potrivit specialiștilor.

În cazul durerii intense, nu lua mai multe pastile, ci mergi la medic. Fă tot ce depinde de tine să ai o recuperare cât mai ușoară și nu te compara cu alte mame. Unele se vindecă mai rapid, altele au nevoie de mai multe săptămâni.

Este important ca tu și bebelușul să fiți bine, sănătoși! În final, va conta mai mult acest lucru decât toate durerile după cezariană, care sunt trecătoare.

Surse:  sbibrasov.ro, sanoteca.md, healthline.com, amrita.ae, sfatulmedicului.ro, totuldespremame.ro, suntpărinte.md, medicover.ro, aptanutricia.ro, medicinas.ro, qbebe.ro, romedic.ro, ovidius-ch.ro, cesaarean.ru/ro, myexpertmidwife.com, appolocradle.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close