De ce se sperie bebelușii în somn: iată ce trebuie să știi

3 August 2023

de Gabriela Roman

Părinții sunt atenți la toate reacțiile bebelușului, iar unele lucruri îți pot provoca neliniște. Poate ai văzut că tresare în timp ce doarme și te întrebi: ,,De ce se sperie bebelușii în somn?” Specialiștii spun că pot fi mai multe cauze, inclusiv probleme de sănătate. Bebelușul ,,comunică” diverse lucruri prin plâns sau gemete, chiar și în somn.

   De ce se sperie bebelușii în somn?

Eforturile părinților în legătură cu rutina de somn și confortul bebelușului nu au întotdeauna efectul dorit. Poate observi că tresare des în somn și ai încercat diverse metode pentru a-l calma: atingeri blânde, contactul piele pe piele, sunete liniștitoare ambientale. Este bine să știi cauza, ca să vezi dacă poți lua anumite măsuri.

Există câteva răspunsuri date de specialiști la întrebarea ,,De ce se sperie bebelușii în somn?” În primul rând, tresărirea sau sperietura sugarului are legătură cu reflexul Moro, prezent la orice bebe sănătos, cu un sistem nervos care funcționează perfect.

Astfel, la stimuli precum o atingere bruscă, un zgomot puternic, schimbarea poziției corpului etc., micuțul tresare. Reflexul Moro dispare în jurul vârstei de 6 luni.

O altă explicație dată de medici este legată de ciclul sau fazele de somn. Bebelușii, în special nou-născuții, petrec aproximativ jumătate din orele de somn în faza de mișcare rapidă a ochilor (care se numește REM). Somnul REM este cunoscut și ca somn activ sau ușor, și are câteva caracteristici:

  • Brațele și picioarele bebelușului se pot smuci sau zvâcni.
  • Ochii sugarului se pot mișca dintr-o parte în alta sub pleoapele închise.
  • Respirația lui poate părea neregulată și se poate opri complet timp de 5-10 secunde (acesta este un fenomen normal și se numește ,,respirație periodică”).

Atunci când bebelușul se află în faza de somn profund sau somnul fără mișcări oculare rapide (NON-REM), el nu se mișcă deloc; iar respirația este profundă și regulată. Ciclul de somn (adică trecerea din REM în NON-REM și invers) al unui bebeluș este mai scurt decât cel al adultului. Durează între 50 și 60 de minute. Această trecere dintr-o fază în alta a somnului este marcată de treziri parțiale sau complete.

Sistemul nervos încă nedezvoltat complet este un alt răspuns la întrebarea ,,De ce se sperie bebelușii în somn?” Medicii spun că apar reacții și mișcări necontrolate ale membrelor, tremur al bărbiei și buzelor. Aceste manifestări îi pot îngrijora pe părinți, însă nu le confunda cu o sperietură.

Nu este nevoie să trezești micuțul. Însă dacă observi că aceste reacții durează mai mult de 1-2 minute și sunt puternice, este cazul să te adresezi unui medic.

O altă explicație pentru faptul că se sperie în somn este nasul înfundat. Sugarii au pasajele nazale mai înguste. Noaptea, din cauza mucusului în exces sau a uscăciunii din cameră sunt predispuși congestiei nazale; ceea ce îi poate speria și se pot trezi brusc.

 Tulburări de somn la copii sub 1 an

Tulburările legate de somn sunt destul de frecvente și chiar normale până la un punct, precizează medicii. În funcție de vârstă și etapa de dezvoltare, există anumite probleme specifice legate de somn.

De exemplu, în primele trei luni, bebelușii au nevoie de circa 14-16 ore de somn, iar faptul că mănâncă noaptea de mai multe ori, duce la somn neliniștit. Problema poate fi gestionată împreună cu neonatologul care îți poate sugera să rărești mesele din timpul nopții și să îl alăptezi, hrănești mai mult ziua.

Totodată, colicile sunt o cauză frecventă pentru tulburările de somn în primele trei luni. Masajul poate fi de ajutor în această situație, spun medicii.

După patru luni, apare o altă tulburare: regresia de somn. Asta înseamnă că sugarul nu va dormi bine noaptea dacă stă prea mult timp treaz ziua sau dacă somnul lui nu este odihnitor (din cauza unor factori externi sau dacă nu are un program strict).

După vârsta de șase luni, un bebeluș doarme circa 11 ore pe noapte, iar ziua de 2-3 ori. Somnul puțin odihnitor este problema frecventă care apare în această perioadă, până la un an. Dacă bebelușul se trezește prea devreme sau are dureri provocate de erupția dentară, somnul nu va fi de calitate.

Există și tulburări majore de somn, întâlnite până la un an, care reprezintă o problemă medicală. Acestea se numesc Disomnii.

Ce sunt Disomniile?

Reprezintă acele tulburări de somn care afectează ritmul, cantitatea și calitatea. Un exemplu sunt insomniile. Însă cea mai frecventă formă de disomnie este apneea obstructivă de somn. Semnele prin care o poți recunoaște: bebelușul respiră pe gură și sforăie continuu. Această tulburare duce la o dezvoltare deficitară a bebelușului.

Cauza apneei obstructive de somn este inflamarea amigdalelor, iar specialiștii recomandă înlăturarea lor.

   De ce se agită bebelușii în somn?

Medicii pun agitația bebelușului pe seama sistemului nervos care nu are încă capacitatea să controleze tot sistemul muscular. Astfel, mișcările nocturne, precum agitația și foiala, sunt manifestări ale sistemului nervos. Între 0-6 luni, bebelușul este mai predispus să fie agitat în somn, potrivit studiilor.

Însă dacă bebelușul se trezește tot la o oră-două, agitat, pot fi alte cauze precum o poziție incomodă sau un disconfort fizic.

Ia în calcul dacă:

  • salteaua pe care doarme este comodă.
  • bebe dă semne de boală (febră, durere etc.).
  • a dormit suficient în ultimele 24 de ore.
  • îl deranjează anumite accesorii (jucării, perne).
  • temperatura și umiditatea din cameră sunt potrivite pentru el.
  • au avut loc recent modificări majore în rutina familiei (de exemplu, are o altă bonă, îngrijitoare în lipsa ta și încă nu s-a obișnuit sau ai schimbat ora la care ieșiți în parc).

Totodată, bebelușii se sperie și se agită în somn dacă sunt suprastimulați prin sunete, lumini sau modificări în mediu. Dacă înainte de culcare a fost deja agitat din varii motive (precum o reuniune de familie care a provocat gălăgie prea mare în casă), nu va dormi bine și se va agita. Încearcă să menții toate lucrurile în echilibru.

Bebelușii se agită în somn și din cauza excesului de gaze intestinale. Poți să îl ajuți dacă îți evaluezi dieta și elimini alimentele care îi provoacă probleme, dacă alăptezi. Dacă consumă lapte praf, poate este nevoie să cumperi alt tip, la recomandarea medicului.

Oboseala este un alt factor care îl poate agita noaptea. Dacă bebelușul este prea obosit, va adormi greu. Ai grijă să respecți orarul de somn de peste zi; nu miza pe faptul că dacă doarme mai puțin ziua, noaptea se va odihni mai mult.

Sugarii nu deosebesc ziua de noapte și trebuie să se adapteze acestei alternanțe. Și acest lucru îi poate face să se agite în somn, afirmă unii specialiști. În plus, evită să îl obosești prin prea multe mișcări fizice (gâdilat, stimulare să facă noi mișcări), mai ales seara. Poate părea surprinzător, dar bebelușul se agită în somn și din cauza părinților.  Dacă sari imediat la orice mișcare, agitație și reacție pe care o are în somn, îl poți speria.

Conform unui studiu clinic, bebelușii se agită mai puțin în somn dacă în timpul zilei au fost ținuți mai mult timp în brațe. Te poți folosi de sistemele de purtare pentru a-l ține aproape de tine.

           Bebe geme în somn

În timpul somnului, bebelușii râd, zâmbesc și gem. Acestea sunt reacții normale, involuntare. Oftatul îi ajută la reglarea respirației, totodată căile respiratorii se deschid și bebelușii primesc mai mult oxigen.

În plus, în faza de somn REM ( când creierul este mai activ) este normal să geamă, să scoată diverse sunete. Poți crede uneori că este treaz, dar de fapt atunci trece în faza de somn profund.

Însă gemetele sunt și un mod de exprimare. Dacă bebelușul geme în somn este foarte posibil să aibă dureri cauzate de o infecție, de erupțiile dentare, erupții pe corp etc.

Uneori cauza este destul de banală: scutecul murdar. Sugarul nu se va simți confortabil și este posibil să geamă în somn. Tulburările digestive pot fi o altă cauză. Consultă medicul dacă bebelușul este frecvent agitat, geme în somn și nu se odihnește bine.

 De ce plâng copiii noaptea în somn?

După vârsta de 18 luni, tulburările majore de somn se manifestă prin vorbit în somn și somnambulism (în unele cazuri), potrivit medicilor. Aceste tulburări, numite Parasomnii, pot apărea din cauza coșmarurilor.

Însă părerile medicilor sunt împărțite. Nu se știe cu precizie la ce vârstă pot începe coșmarurile și terorile nocturne. Coșmarurile sunt frecvente în perioada 2-4 ani, potrivit specialiștilor, însă terorile nocturne pot apărea de la 18 luni sau chiar mai devreme.

Terorile nocturne au loc în faza de somn profund. Copilul începe să plângă sau chiar să țipe brusc, transpiră, sare din pat uneori; însă cel mai probabil nu își va aminti nimic dimineața. Abia după trei ani, copilul poate să îți spună ce a visat sau ce l-a speriat.

Însă trebuie să știi că aceste terori nocturne pot fi provocate de lucrurile la care este expus (ce vede și aude, de exemplu desene animate cu monștri sau povești cu personaje negative, înfricoșătoare) ori de situații stresante, chiar traumatizante. Totodată febra, suprastimulările, oboseala în exces, stările de anxietate, medicamente care au anumite reacții adverse, pot agrava aceste trăiri.

Trebuie să știi că terorile nocturne nu sunt atât de frecvente ca și coșmarurile, deși pot apărea și la bebeluși. Nu toți copiii trec prin așa ceva, în etapele de dezvoltare. Depinde de mai mulți factori.

Trebuie să fii atentă la starea de sănătate a copilului. Copiii se manifestă și în somn, prin plâns, dacă suferă de o boală sau afecțiune. Când are apnee în timpul nopții, copilul se poate panica din cauza lipsei de aer și începe să plângă. Astmul, dermatitele acute, crampele la stomac, refluxul gastroesofagian sunt probleme care duc la tulburări de somn și îl predispun pe micuț la agitație și plâns.

Ai grijă și la factorii din mediu. Copilul se va odihni bine dacă nu este agitație sau zgomot în jur, dacă nu pătrunde lumină în cameră, dacă nu îi este prea cald.

În plus, un părinte stresat poate transmite starea și copilului. Iar dacă copilul este trist, nu este ascultat și lăsat să se exprime și să plângă când are nevoie, dacă mama trece prin depresie sau există conflicte în familie și cel mic nu se simte iubit; va avea tendința de a se descărca în somn prin plâns.

            Tabel somn la bebeluși

Până la vârsta de un an, bebelușii au nevoie de mai multe reprize de somn ca să se dezvolte armonios și sănătos.

Iată un tabel orientativ, care te va ajuta să vezi dacă bebelușul tău doarme suficient.

VÂRSTĂ SOMN DE ZI SOMN DE NOAPTE NUMĂRUL TOTAL ORE DE SOMN/ZI
O lună 3 reprize (7 ore în total) 8-9 ore 15,5-16 ore
3 luni 3 reprize (5 ore în total) 10 ore 15 ore
6 luni 2 reprize (3,5 ore în total 11 ore 14,5 ore
12 luni 2 reprize (3 ore în total) 11 ore 14 ore

Fiecare copil este unic; de aceea dacă este energic, vesel, odihnit și nu are probleme de sănătate, nu trebuie să îți faci griji chiar dacă nu ,,bifează” întru totul orarul de somn.

După cum ai văzut, răspunsul la întrebarea ,,de ce se sperie bebelușii în somn?” este complex. Fă tot ce depinde de tine pentru ca bebelușul să aibă un program adecvat vârstei, nu ignora niciun semn care ar indica o boală sau suferință fizică și creează cele mai bune condiții pentru odihna lui.

Tradus și adaptat după healthline.com, Surse: somnicdepitic.ro, qbebe.ro, catena.ro, totuldespremame.ro, desprecopii.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close