De ce este important să mănânci avocado în sarcină în fiecare zi

7 Octombrie 2024

de Mihaela Dobre

Avocado este un fruct care a devenit popular în ultima vreme și tot mai multe persoane au început să îl consume datorită beneficiilor pe care le aduce corpului. Poate fi inclus în diverse și variate rețete, astfel încât să se plieze pe toate gusturile, preferințele alimentare și nevoile persoanelor care îl consumă. Dar de ce este important să mâncăm avocado? Forma fructului, care seamănă cu pântecul unei femei însărcinate, este o dovadă a faptului că acest aliment trebuie să se afle în meniul femeii gravide. Aduce numeroase beneficii, despre care vom afla în curând.

Despre avocado

Avocado este acum oriunde: în supermarket, la piață, chiar și online poate fi comandat. Are o textură cremoasă și poate fi inclus în diverse rețete, chiar și în deserturi, nu numai în salate. Fructul acesta își are originile în Mexic. Are coaja verzuie sau mai galbenă și este principalul ingredient folosit pentru a prepara goacamole, specific bucătăriei mexicane. Avocado crește în copaci, în zonele în care clima este caldă.

Avocado: compoziție

Fructul acesta conține vitamine, minerale, antioxidanți, grăsimi sănătoase, fibre. 100 de grame de avocado aduc în meniul zilei 160 de calorii, 15 grame de grăsimi (saturate și nesaturate), 9 grame de carbohidrați, 7 grame de fibre, 2 grame de proteine și 7 miligrame de sare. Toate acestea sunt benefice pentru viitoarea mamă, dar și pentru bebelușul care îi crește în pântec.

Alegere și curățare avocado

Înainte să cumperi avocado, poți să ții cont de câteva aspecte. Vrei să fie copt și să îl folosești imediat sau poți aștepte vreo 5 zile după ce l-ai cumpărat, ca să se coacă suficient încât să fie numai bun de mâncat?

Dacă vrei să cumperi un fruct deja copt, atunci ține cont de cum arată coaja acestuia. Dacă este de un verde închis, maroniu sau chiar spre negru, atunci înseamnă că fructul este copt. Însă nu numai aspectul cojii trebuie avut în vedere, și asta pentru că sunt unele tipuri de avocado care au coaja închisă la culoare chiar dacă încă nu sunt suficient de coapte. Totuși, când un avocado este verde deschis, înseamnă că nu este copt încă, deci va fi tare și va avea nevoie de câteva zile pentru a deveni perfect de consumat. Fructul cu coaja neagră poate fi consumat imediat după ce a fost achiziționat.

Acordă atenție, însă, unui alt aspect important, pentru a nu pune în coșul de cumpărături un fruct mult prea copt, care poate nu este chiar bun. Strânge ușor în palmă fructul. Dacă este mult prea moale, atunci poți alege altul. Ideal este să fie moale, însă și destul de ferm. Ca o portocală bine coaptă.

În ceea ce privește curățarea, lucrurile sunt simple.

Fructul se taie pe jumătate, pe lungime. Apoi se răsucește și astfel se vor desprinde cele două jumătăți, iar în una dintre ele va rămâne sâmburele. Pentru a îndepărta sâmburele vei folosi tot cuțitul, care se va înfige ușor cu lama în acel sâmbure, apoi se răsucește și… gata. Mai trebuie să se scoată miezul, iar procedura este foarte simplă. Pentru acest pas se va folosi o lingură, care va fi introdusă în miez, lângă coajă. Se va scobi interiorul de jur împrejur, pe lângă coajă, iar când fructul este copt, atunci miezul se va desprinde foarte ușor.

Avocado: beneficii

Așa cum spuneam mai sus, la începutul articolului, avocado are numeroase beneficii pentru oricine îl consumă. Să nu uităm cât de bogat este în vitamine, minerale, fibre, grăsimi sănătoase, care fac mult bine corpului.

Fructul acesta, pe lângă o alimentație sănătoasă și echilibrată, ar putea să prevină anumite probleme de sănătate, cum ar fi:

  • Cancer
  • Artrită
  • Osteoporoză
  • Depresie
  • Inflamație

Avocado beneficii pentru femei

Iar beneficiile nu se opresc la șansele crescute de a evita apariția problemelor de sănătate. Atât femeile, cât și bărbații, pot să se bucure de beneficiile pe care le aduce celebrul fruct:

  • Îmbunătățește digestia datorită fibrelor
  • Menține o bună tensiune arterială datorită potasiului
  • Grăsimile sănătoase ajută la scăderea inflamației de la nivelul inimii și al vaselor de sânge
  • Susține buna funcționare a ochilor datorită antioxidanților
  • Conține acid folic, care este necesar (mai ales în) sarcină, deoarece ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului

Avocado beneficii pentru femeile însărcinate

Conține grăsimi sănătoase

Grăsimile sunt foarte importante în sarcină, dar ele trebuie să provină din surse sănătoase, iar avocado este o astfel de sursă. Caloriile în plus, din alimentația mamei, ajută fătul să crească.

Ajută digestia

În sarcină te poți confrunta cu constipația sau poți să ai diverse probleme la stomac. Din fericire, avocado poate veni în ajutorul gravidelor. Conține fibre și magneziu, care ajută digestia, deci acesta este un alt motiv pentru care poți să îl incluzi în alimentație.

Ajută dacă ai grețuri

Gravidele pot avea grețuri, care nu sunt deloc plăcute. Dar vitamina C din avocado și vitamina B6 pot să ajute în acest sens, diminuând senzația de greață.

Conține antioxidanți

Antioxidanții împiedică deteriorarea celulară, iar antioxidanții din avocado ajută la dezvoltarea ochilor și a creierului bebelușului nenăscut.

Tratează anemia

În sarcină, femeile pot avea deficiență de fier, ceea ce duce la instalarea anemiei. Avocado este o sursă importantă de fier, așa că poate fi inclus în alimentația viitoarelor mame.

Ameliorează crampele de la picioare

Avocado conține mai mult potasiu decât bananele, iar potasiul ajută la ameliorarea crampelor, care sunt des întâlnite în sarcină.

Ajută la dezvoltarea creierului fătului

Creierul fătului trebuie să se dezvolte bine, iar substanțele nutritive și sănătoase din avocado susțin o bună dezvoltare a creierului bebelușului aflat în uter.

Scade șansele de a acumula kilograme nedorite

Fibrele, grăsimile sănătoase și celelalte substanțe nutritive din avocado dau senzația de sațietate, ceea ce înseamnă că nu vei simți nevoia să mănânci prea mult sau prea des după consumul de avocado. Este important ca în sarcină greutatea să fie ținută sub control, deoarece altfel apar diverse riscuri pentru sănătatea mamei, dar și a fătului.

Reduce riscul de a suferi de diabet gestațional

Datorită conținutului ridicat de fibre, consumul de avocado scade șansele de a dezvolta diabet gestațional.

Avocado beneficii pentru ficat

Fructul despre care discutăm în acest articol ar putea chiar să îmbunătățească sănătatea ficatului. În urma unui studiu realizat în 2015, cercetătorii au raportat că avocado poate ajuta la scăderea lipidelor din sânge sau a grăsimilor, și poate preveni deteriorarea ficatului în rândul persoanelor care au steatoză hepatică nonalcoolică.

Un alt studiu, din 2019, a scos la iveală faptul că fructul conțin acizi grași monosaturați care pot ajuta la scăderea riscului de a dezvolta sindrom metabolic, boli cardiovasculare și steatoză hepatică.

Un studiu din 2022, în timpul căruia au fost folosiți șobolani, a arătat că uliul de avocado a ajutat la ameliorarea steatozei hepatice. Acest lucru a fost posibil deoarece au fost reduse inflamația și stresul oxidativ și a fost îmbunătățită funcția mitocondrială.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii care să susțină beneficiile pe care consumul de avocado le are în rândul persoanelor cu steatoză hepatică.

Avocado în alăptare

Avocado este benefic dacă este consumat în timpul sarcinii, dar poate ajuta și când este mâncat de mama care alăptează. O alimentație sănătoasă a mamei este importantă pentru dezvoltarea fătului, dar și după naștere, când alăptează. Așadar, este un aliment care oferă acid folic, potasiu, fibre, vitamina C, vitamina E, numai bune pentru corpul mamei, dar și al bebelușului alăptat.

Rețete avocado

Spuneam că avocado poate fi inclus în numeroase rețete în perioada sarcinii, dar și după naștere. Poate fi pus în salate, lângă alte ingrediente, la alegere, în funcție de preferințe. Mai poate fi inclus și în smoothie, de asemenea pe lângă alte ingrediente, pe care le alege fiecare. Un toast cu avocado poate să reprezinte un mic-dejun sănătos și delicios. Un sandviș în care să pui și puțin avocado poate să fie o bună alegere.

Și să nu uităm de guacamole, care se pregătește cu următoarele ingrediente:

  • Avocado (2 bucăți)
  • Zeamă de lămâie
  • Roșie (doar partea fără semințe și fără suc)
  • Sare
  • Piper
  • Usturoi (dacă dorești)
  • Puțină verdeață tocată mărunt (pătrunjel)
  • Ceapă

Mod de preparare:

  • Se pasează avocado
  • Se adaugă zeama de la o lămâie
  • Se pune roșia tăiată în bucăți mici
  • Se adaugă restul ingredientelor
  • Se amestecă
  • Se servește

Multe rețete se găsesc pe internet. Mai poți pregăti deserturi (cremă de ciocolată, înghețată), burgeri, sushi, paste și multe altele.

Avocado cu lămâie

Lămâia, mai exact sucul de lămâie, poate fi folosit atunci când se pregătesc mâncăruri cu avocado, deoarece acesta împiedică procesul de oxidare. În plus, schimbă gustul fructului, deci dacă vrei să îl consumi, dar nu prea este pe placul tău, atunci zeama de lămâie poate ajuta în acest sens.

Avocado cu miere

Avocado cu miere? De ce nu? Poate fi o combinație delicioasă și se pregătește foarte ușor. Se pasează avocado, apoi se pune peste acel piure suc de lămâie. Adaugă miere și, opțional, se pot folosi câțiva fulgi de ardei roșu. Se pune totul pe pâine prăjită, pâine cu semințe, pâine integrală sau orice tip de pâine dorești.

Avocado și banană

O altă combinație delicioasă și sănătoasă este următoarea: avocado și banană. Poți să le pui într-un smoothie alături de alte ingrediente (frunze verzi, de exemplu), poți să le folosești pentru a pregăti pancakes sau banana bread.

Avocado și mango

Când sunt mâncate împreună, mango și avocado reprezintă o combinație delicioasă, sănătoasă și răcoritoare. Se potrivesc bine în farfurie, sunt surse de fibre, vitamina C și betacaroten. Poți să le pui în salate și să le combini cu alte ingrediente, la alegere.

Așadar, avocado este un aliment foarte sănătos, care are numeroase beneficii. Și poate să se consume în diverse forme, să fie inclus în multe rețete, toate sănătoase și delicioase.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close