2 Martie 2021
Ragadele la sân reprezintă mici fisuri ale mamelonului care își fac apariția în timpul alăptării și care sunt foarte dureroase pentru mămică. Acestea sunt destul de comune în rândul mămicilor și de multe ori sunt ignorate din cauza unei idei comune false, aceea că alăptarea este dureroasă de fiecare dată. Alăptarea nu trebuie să provoace dureri mamei sau disconfort și când se întâmplă asta trebuie să ia măsuri imediate. Descoperă care este tratamentul ideal pentru tine și cum să eviți apariția acestor fisuri de la nivelul sânilor.
Ragadele mamare sunt cauzate în principal de o poziție inadecvată de alăptare sau o prindere incorectă a sânului de către bebeluș. Ambele cauze pot provoca răni serioase ale alveolelor mamare și îi pot provoca mamei un disconfort crescut în timpul alăptării. Cea mai indicată persoană care îți poate spune cauza apariției ragadelor mamare este medicul tău. O altă cauză a apariției fisurilor pe alveole este frenul lingual la bebeluși despre care puteți citi mai mult aici.
Rănile la sân din cauza alăptării apar frecvent, mai ales în cazul proaspetelor mămici care abia experimentează pozițiile corecte de alăptat. Durerea provocată de ragadele la sân persistă mai ales în timpul alăptării fiind uneori chiar insuportabilă. Aceste dureri îți vor îngreuna semnificativ hrănirea bebelușului tău și dacă nu le tratezi corespunzător ele se vor agrava sau vor reveni constant. Este important să afli cum îi poți asigura bebelușului o alăptare corectă sau cum îți poți trata eventualele răni mamare.
Despre cum tratăm ragadele la sâni sunt foarte multe de spus. În primul rând, trebuie să îți consulți medicul pentru a descoperi din ce cauză exactă ți-au apărut aceste fisuri în zona alveolelor. Urmează un tratament special pe care acesta ți-l va recomanda pentru a ține sub control inflamația și care să nu pună în pericol nici sănătatea celui mic. De asemenea, un medic te poate îndruma și în ceea ce privește așezarea corectă la sân a copilului sau în ceea ce privește anticiparea acestei probleme.
Este important să înveți încă de la naștere care este poziția ideală de alăptare și să îți obișuiești copilul în această poziție pentru a-ți asigura o alăptare corectă. Dacă totuși ai ajuns până în această situație în care ragadele au apărut și îți provoacă disconfort este cazul să apelezi la medicamentație specială. Medicul tău îți va recomanda o cremă sau un unguent care vor ajuta la vindecarea rănilor de la nivelul alveolelor. Pentru a ajuta la remedierea problemei imediat poți încerca să nu speli excesiv sânii și evită săpunurile care irită, cu parfum, alcool sau substanțe nepotrivite. Spălarea o dată pe zi a sânilor este suficientă pentru păstrarea sânilor curați și sănătoși.
Un alt lucru pe care poți să îl faci pentru o vindercare rapidă este să îți lași sânii dezgoliți întrucât acest lucru va favoriza refacerea țesutului. Poți utiliza protecții de silicon pentru alveole ceea ce te va ajuta mai ales în timpul alăptării însă acestea îți pot înrăutăți ragadele iar copilul s-ar putea obișnui cu ele permanent. De asemenea, compresele cu hidrogel îți vor calma durerile și inflamația și te vor ajuta la vindecarea pe termen lung a sânului. Unele mămici ne sfătuiesc să lăsăm câteva picături de lapte matern pe mamelon întrucât acesta va ajuta natural la vindecare.
Există posibilitatea ca ragadele mamare să se vindece imediat după începerea tratamentului sau chiar să treacă de la sine într-o perioadă scurtă însă s-ar putea să te confrunți cu acestea și pe perioade mai lungi cum ar fi săptămâni sau chiar luni. Dacă descoperi din timp care este cauza exactă care îți provoacă fisuri la nivelul sânilor, o poți combate și poți folosi apoi o cremă pentru sanii speciala pentru alaptare. Trebuie să iei măsuri de la primele semne de iritație pentru a împiedica dezvoltarea acestora.
Este foarte important cum tratăm ragadele la sân întrucât acestea pot reveni sau se pot agrava. Durerile de sân după alăptare pot indica afecțiuni mai grave precum infecții fungice sau vasospasmul. În acest caz este foarte important să consulți un medic specialist. În secțiunea forum a acestui articol, mămicile au recomandat creme pentru ragadele la sân care au funcționat în cazul lor.
Fisurile mamelonare sunt destul de dureroase și împiedică alăptarea corectă a bebelușului. Acestea se pot vindeca prin tratament însă pentru evitarea lor trebuie să ai o poziție corectă de alăptat. Poziția cea mai corectă pentru alăptat este aceea în care copilul primește cât mai mult lapte matern și se hrănește suficient. Aceste fisuri de la nivelul sânilor pot alerta și o infecție pe care mama o poate avea și care se poate trata doar după sfatul medicului. Oricare ar fi motivul pentru care ai ragade la sân nu trebuie să te complaci în situație sau să te chinui pentru a-ți hrăni copilul întrucât alăptarea nu trebuie să fie dureroasă pentru mamă.
Crema potrivită pentru ragadele la sân diferă în funcție de particularitățile fiecărei femei și aceasta poate să fie stabilită de medicul tău. Chiar dacă este luată din farmacie sau dacă este un unguent natural, este important să te asiguri că aceasta nu va afecta alăptarea bebelușului. Există creme pentru mameloane pe care le poți utiliza fără a te teme că cel mic le-ar putea ingera. Spre exemplu, lanolina purificată este naturală și se poate aplica inlcusiv înainte de alăptare. Una dintre alternativele naturale la cremele din comerț este chiar laptele matern. Acesta trebuie lăsat pe zona afectată și va ajuta la tratarea lor. De asemenea, sânii trebuie lăsați cât mai mult timp liberi pentru a nu dezvolta infecții dacă sunt acoperiții. Într-un mediu umed și cald, problema se poate agrava și pot apărea infecții serioase.
Cremele pentru fisurile de la nivelul mameloanelor te vor ajuta atât cu reducerea inflamției cât și cu vindecarea pe termen lung a sânului. Pentru a funcționa corespunzător, crema trebuie aplicată periodic pe parcursul zilei, uneori chiar și înainte de alăptare. De asemenea, nu trebuie să-ți speli sânii foarte des întrucât aceștia sunt acoperiți de uleiuri naturale care ajută la vindecare și alăptare. Săpunurile sau gelurile de duș din comerț ți-ar putea afecta fisurile mamare și problema s-ar putea chiar înrăutăți.
Angorjarea este un fenomen natural care se formează atunci când sânul produce mai mult lapte matern decât consumă fătul și se manifestă prin o sensibilitate aparte sau o durere a acestora. La fel ca ragadele aceasta se poate forma din cauza poziției incorecte de alăptare sau din cauza schimbări programului de alăptare. Sânii se vor umfla și vor deveni dureroși la atingere iar tu s-ar putea să faci febră peste 38 de grade Celsius.
Pentru a evita angorjarea sânilor îți poți masa sânii periodic cu mișcări circulare până când din aceștia iese lapte. De asemenea, compresele calde s-ar putea să te ajute cu gestionarea durerii. Dacă simptomele angorjării persistă pe o perioadă mai lungă contactează-ți medicul sau un consultat în lactație. Aceștia te pot informa și despre canalele blocate de lapte în alăptare. Atunci când alăptezi poți să îți masezi sânul pentru a asigura o cantitate de lapte mai mare pentru bebelușul tău.
„Am alaptat fata la 24 de ore dupa nastere si
mi-a placat unorm sa simt puiul cel mic la sanul meu. Dar sa vezi in ce hal ma
dureau mameloanele in timp ce alaptam de-mi venea sa plang cu toate ca le-am
masat din luna a 7-a de sarcina in speranta ca o sa se formeze mai usor. Am alaptat mai bine de o luna scrasnind din dinti si
zambind la puiul meu pana cand intr-un final mi-au trecut unse non-stop cu
bepanthen.
De vreo luna Alexandra era super nervoasa ca-i
ieseau dintisorii si sugea teribil de repede si cu multa forta de mi-a facut o
rana sub mamelonul stang (sanul ei preferat). La inceput am tot incercat sa ma
tratez cu unguient de galbenele doar ca nu am fost realista asupra gravitatii
ragadelor” scrie o mamă pe forum.7p.ro
„Si eu am avut ragade pentru ca n-am avut crema deloc in spital. Cand am ajuns acasa, sotul meu s-a speriat cand m-a vazut ca plang de durere. Ma durea foarte tare pana imi apuca sanul dupa care cred ca amorteam. M-am vindecat cu Bephanten intr-o luna. Credeam ca nu o sa-mi treaca niciodata. Aveam rani adanci dar si dupa ce m-am vindecat, ce bine ma simteam cand manca fetita. Daca te dai cu crema dupa fiecare supt, la inceput, nu o sa ai probleme. Eu dupa ce sugea fata, chiar si dupa ce-mi trecusera ragadele, ma dadeam cu crema iar inainte de alaptat ma spalam. Noaptea era mai dificil, somnoroasa fiind, trebuia sa ma duc sa ma spal, sa ma dau cu crema, etc”- Forum.7p.ro
„Alaptez si ma doare sanul, de 10 luni si acum, din cauza ca ne ies dintisorii, m-a muscat si mi-a facut o iritatie pe tot mamelonul si sfarcul e crapat ca o piele uscata. Azi am sangerat destul de urat. Am incercat B-Panthen, Garmastan, crema de galbenele”- forum.desprecopii.com
„Durerile de inceput la alaptare sunt un pic usurate daca aplici inainte de a da de mancare comprese caldute pe sani, si masezi usor sanul cu cerculete mici dinspre exterior spre interior, respectiv “mangai” dinspre exterior spre interior” – forum.desprecopii.com
„Bebelusa mea are 8 luni. Nu accepta sa am mameloane de silicon. Am avut ragade in prima luna care s-au vindecat foarte repede cu solutie apa cu sare. Asta dupa ce am incercat indelung cu mameloane de silicon, garmastan, purelan. De data aceasta nu mai merge figura. Banuiesc totusi ca e ceva mai uratel (posibil o infectie sau ciupercuta)” – forum.desprecopii.com
„Daca in cele 3 zile petrecute in spital totul a decurs f usor, greul a
venit odata ajunse acasa. Am facut ragade, mi se umflasera sanii….am avut
noroc pt ca citisem despre febra laptelui si am intervenit rapid si am scapat
destul de repede. Mai greu a fost cu ranile. Imi sangerau mameloanele si
durerile erau insuportabile. Imi dadeau lacrimile cand o puneam la san. Au trecut si astea, si singura
problema a ramas – frecventa supturilor: cateodata din ora in ora, altadata la
fiecare 40 min. Niciodata nu
statea mai mult de 2 ore fara san.
La fiecare vizita la medic auzeam ca odata cu
varsta se va mari intervalul dintre supturi” – forum.softpedia.com
„Ajunsa acasa am pornit cruciada alaptarii din cauza ca nu prea produceam pitica voia sa suga din 10 in 10 min, asa ca dupa 2 zile deja am facut ragade sangerande. Noroc ca s-au inventat mameloanele de silicon, plus ca pitica fiind nervoasa ca sugea aproape degeaba mai si musca! Fiecare alaptat se intampla cu mine muscand zdravan dintr-o batista si cu lacrimile siroind involuntar! Cu timpul ne-am gasit si pozitia cea mai buna de apaltat, intinsa in pat pe cate o parte (coloana mea a refuzat sa accepte alaptatul pe scaun) si cam la 2 saptamani s-au vindecat si ragadele si s-a stabilizat si productia de lapte” – forum.softpedia.com
Ragadele la sân se referă tocmai la aceste fisuri ale mameloanelor care cauzează disconfort ridicat mamei în timpul alăptării. Mameloanele sunt una dintre cele mai sensibile zone în ceea ce privește corpul unei femei și trebuie îngrijite într-un mod cât mai corect. Asemenea tuturor rănilor și iritațiilor, ragadele mamare provoacă o durere uneori insuportabilă și un disconfort ridicat, mai ales din cauza poziționării acestora într-o zonă atât de sensibilă.
Încearcă să cât mai mare grijă de tine și de corpul tău întrucât acesta este primul pas și în bunăstarea bebelușului tău. Dacă tu te simți bine, vei putea să îți îngrijești corect copilul. În schimb, dacă alăptarea pentru tine este chinuitoare s-ar putea ca bebelușul tău să simtă asta și să aibă manifestări negative. Bebelușul tău este foarte important în acestă perioadă și trebuie hrănit corespunzător iar asta s-ar putea să nu se întâmple întocmai dacă sânul tău este afectat de ragade mamare. Există consultanți în lactație care te pot ajuta cu sfaturi în ceea ce privește alăptarea iar medicul tău îți poate prescrie un tratament potrivit pentru tine.
Sursă foto: pixabay.com
Surse: lapieptulmamei.com, totuldespremame.ro, kellymom.com, mamagazin.ro, sfatulparintilor.ro
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.