Daca mananci somon in sarcina poti creste IQ-ul copilului tau cu 3 puncte

14 Ianuarie 2019

de Irina Olteanu

Consumul de somon in sarcina nu ofera doar nutrimente importante, ci, pe termen lung, ajuta la un IQ mai mare cu 3 puncte al copilului. Iata care sunt dovezile stiintifice care sustin aceasta concluzie, precum si alte informatii importante legate de beneficiile oferite de acest tip de peste.

De ce este bine sa consumi somon in sarcina

Majoritatea gravidelor sunt constiente de faptul ca un consum de alimente nutritive este esential pe durata sarcinii; tipul de alimente va avea un impact nu numai asupra sanatatii sale, ci si a copilului. In acest sens merita mentionat somonul, care poarta denumirea de aliment al creierului.

Conform unui articol aparut in revista Buna Gospodarire, consumul de peste precum somonul poate creste cu nu mai putin de 3 puncte IQ-ul copilului pana la varsta de 9 ani; aceasta constatare apartine Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) vizand mai exact 3.2 puncte de IQ. Datele provenite de la studii observationale au relevat ca un consum de acizi grasi in timpul sarcinii prin alimentatie sau suplimente conduce la rezultate imbunatatite pe plan neurologic in cazul copilului. Din plus, datele epidemiologice au demonstrat ca un aport redus de fructe de mare in sarcina conduce la nivel crescut de simptome depresive.

Din ce motiv se intampla acest lucru? Beneficiul vizeaza acidul docosahexaenoic (DHA) din somon; acesta este un ingredient structural principal al sistemului nervos si a retinelor, ajutand la sustinerea sistemului nervos central. Acizii esentiali omega 3, DHA si EPA, se gasesc in pestele gras si ajuta la imbunatatirea functiei cognitive, stimuleaza sanatatea cardiovasculara si protejeaza articulatiile impotriva inflamatiei. Acizii grasi esentiali sunt lipide care nu pot fi sintetizate de corp, iar cele doua grupe, acizii grasi omega 3 si omega 6 sunt necesari pentru functiile fiziolgice, inclusiv pentru transportul de oxigen, stocarea de energie, functionarea membranelor celulare si reglarea inflamatiei si proliferarea celulara.

somon

Alte beneficii pe care le ofera somonul

Iata si cateva informatii cu privire la profilul nutritional al somonului. O bucata de peste de 115 grame contine 170 de calorii (70 de calorii provenind din grasime), 6 grame de grasime totala, 1 g de grasime saturata, 75 mg de colesterol, 26 grame de proteine, 20 mg de calciu, 0.27 mg fier. Nutrimentele continute de somon: astaxantina (antioxidant responsabil pentru pigmentul rosu al pestelui), CoQ10, cupru, acid folic, fosfor, potasiu, seleniu, vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamina D si zinc.

– Principalul beneficiu pentru care este cunoscut somonul vizeaza inima. Astfel, consumul sau regulat este benefic pentru sistemul cardiac; ajuta la imbunatatirea nivelului de lipide, a blocajului arterial si reduce riscul de boli cardiovasculare (respectiv hipertensiune, ateroscleroza si atacul de cord).
– Tine colesterolul sub control. Astaxantina din somon creste nivelul de colesterol HDL si reduce colesterolul LDL.
– Somonul regleaza nivelul glicemiei si al tensiunii arteriale. Studiile au demonstrat ca peptidele bioactive din proteinele somonului pot sa ajute la tinerea sub control a glicemiei si a tensiunii arteriale
– Reduce inflamatia. Aceasta caracteristica se datoreaza acizilor grasi omega 3 care cresc fluiditatea membranei celulare care, la randul sau, inhiba procesul inflamator din corp. De asemenea, deoarece este bogat in proteine incurajeaza metabolismul si regleaza hormonii care controleaza apetitul. Contine putine calorii, iar nivelul mare de potasiu din compozitia sa previne retentia excesiva de lichide
– Ajuta la arderea grasimii din organism. Daca mananci somon poti sa slabesti mai usor ca urmare a compozitiei sale de acizi grasi omega 3. Acestia imbunatatesc metabolismul acizilor grasi si reduc productia de trigliceride din corp
– Somonul ajuta si la sanatatea oaselor datorita seleniului, un micronutrient care protejeaza celulele maduvei osoase in timp ce proteina calcitonina creste aportul de calciu pentru o densitate osoasa excelenta.

Alte organe protejate de somon: creier, sistem digestiv, sistem nervos, ochi, piele.
Alte afectiuni impotriva carora protejeaza somonul: boala Alzheimer, cancer (colon, prostata si renal), sindromul ochilor uscati, dementa, degenerescenta maculara, osteoartrita, boala Parkinson, uscaciune retinala, diabet de tip 2. Influenta benefica a acestui tip de peste cu privire la afectiunile oculare se datoreaza calitatilor protectoare antioxidante.

Recomandari pentru consumul de somon

Pot fi achizitionate mai multe tipuri de somon, dar cele mai bune sunt speciile crescute in crescatorii speciale si cele salbatice. Orice tip de peste comercializat drept organic, este importat si etichetat in conformitate cu standardele internationale de crestere si hranire. Un peste crescut in acvacultura prin comparatie cu unul pescuit in salbaticie trebuie sa respecte aceleasi standarde de siguranta alimentara si contin aceleasi nutrimente, insa poate sa difere compozitia de acizi grasi. De exemplu, un somon din crescatorie poate sa aiba mai multi acizi grasi omega 3 decat unul salbatic. In ceea ce priveste diferenta dintre somonul conservat si cel proaspat, ofera aceleasi beneficii nutritionale, dar primul poate fi mai convenabil din punc de vedere financiar.

Toate speciile contin mai multi acizi grasi omega 3 (acizi polinesaturati) decat acizi grasi omega 6, care joaca un rol important in reducerea nivelului de stres oxidativ din corp (acesta este responsabil de inflamatia si bolile cronice din corp).

Pentru a-l servi, somonul poate fi copt, fiert, saute, prajit, conservat sau crud; in cazul gravidelor si al persoanelor cu sistemul imunitar deprimat nu este indicat consumul sau sub forma cruda. Nu este obligatoriu sa renunti la pielea sa densa nutritiv deoarece si aici se afla nutrimente importante; pe langa acizi grasi omega 3, contine vitamina D si unele vitamine si minerale importante pentru intregul organism.

In ceea ce priveste consumul de somon pe perioada sarcinii, potentialul efect negativ al metilmercurului sunt mult mai mici decat cele de a consuma o cantitate insuficienta de peste. Administratia Alimentelor si Medicamentelor a creat trei categorii pentru peste destinate gravidelor: cele mai bune optiuni (se pot consuma 2-3 portii pe saptamana), optiuni bune (se poate consuma o portie pe saptamana) si peste de evitat; somonul se incadreaza in cele mai bune optiuni.

Surse: www.naturalnews.com; www.goodhousekeeping.com; https://naturalpedia.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close