20 Februarie 2025
Nașterea este un eveniment unic, plin de emoție, dar și de necunoscut. Fie că ești la prima sarcină sau ai mai trecut prin această experiență, pregătirea corectă îți poate oferi încrederea și liniștea de care ai nevoie. Când vorbim de cursuri Lamaze vorbim de una dintre cele mai apreciate metode de educație prenatală, ajutând viitoarele mame să înțeleagă mai bine procesul nașterii, să își gestioneze emoțiile și să ia decizii informate.
Dar unde poți urma aceste cursuri? Când este momentul potrivit să le începi? Cum se desfășoară și, mai ales, de ce sunt atât de recomandate de specialiști? În acest articol, îți oferim toate răspunsurile, astfel încât să fii pregătită pentru una dintre cele mai importante experiențe din viața ta.
Metoda este originară din anii 1960 în cadrul Societății Americane pentru Psihoprofilaxie în Obstetrică, dar s-a răspândit abia în anii 1970, fiind recunoscută pentru tehnicile ritmice de respirație care susțin concentrarea activă și stimulează relaxarea, distrăgând atenția gravidelor de la contracții. Aducerea pe lume a unui copil presupune, după cum știți, un travaliu, adică o muncă asiduă însoțită de o perioadă de tensiune, iar învățând cum să recunoașteți și să eliberați acea tensiune (stres) constituie o parte importantă a pregătirii pentru naștere.
Diferitele tehnici de respirație care sunt folosite la anumite momente din timpul travaliului ajută mama să rămână calmă, concentrată, atentă asupra respirației, pentru a uita (parțial) de durere și a oferi un nivel optim de oxigen corpului său, precum și celui al bebelușului; ajută însă și la senzația de lipsă de aer și prevenirea hiperventilației (senzație de amețeală sau leșin).
În timpul ședințelor/cursurilor organizatorii oferă de obicei și informații audio-video legate de travaliu și naștere, pentru ca mama să participe activ și se bucure de întregul proces al nașterii; experiența nașterii ajută multe femei să descopere un nou grad de tărie interioară, iar un travaliu dificil poate fi apreciat cu un sentiment de satisfacție, bucurie și realizare (experiența nașterii este menită a fi normală și naturală, iar femeile dispun de abilitatea inerentă de a naște) deoarece gravidele își înving teama prin educația prealabilă oferită. Cheia constă în participarea activă și sentimentul de siguranță în timpul nașterii.
De asemenea, există o mulțime de instructori acreditați/certificați la nivel internațional și la noi în țară (majoritatea sunt fie asistenți medicali, fie dispun de cunoștințe în predare, asistență socială, consiliere, psihologie clinică sau terapie fizică) și că nu este obligatorie participarea tatălui (putând fi vorba și de o prietenă), însă prezența sa îi conferă la majoritatea cursurilor dreptul la concediul paternal, conform legii (în urma absolvirii).
Urmăriți așadar aceste aspecte, precum și durata cursurilor, deoarece specialiștii consideră că, cu cât este mai lung, cu atât cursul este mai bine documentat (în general conțin 12 ședințe). De obicei, cursurile Lamaze se urmează timp de 5-6 săptămâni înainte de finalul sarcinii, pentru un număr total de 12 ore, dar există și centre unde informațiile sunt prezentate succint, chiar într-un singur weekend. Iată exact ce veți învăța: travaliul normal (simptomele și medicația analgezică), nașterea și perioada postpartum (cu probleme asociate), dar și modul în care se dezvoltă copilul și modificări în sarcina, semnale de alarmă în sarcina, poziționarea pentru travaliu și naștere, tehnici de relaxare, respirație și masaj pentru ameliorarea durerii, suport în timpul travaliului și rolul partenerului de curs, aptitudini de comunicare, informații legate de procedurile medicale, alăptarea, un stil de viață sănătos.
Multe dintre cursuri oferă și informații legate de îngrijirea bebelușului și gestionarea modificărilor de la nivel emoțional survenite după naștere.
În primul rând, gestionarea durerii fără intervenție medicamentoasă conferă metodei Lamaze un caracter atractiv în rândul părinților care doresc o experiență naturală a nașterii. Desigur că instructorii vă vor prezenta avantajele și dezavantajele introducerii medicației ca instrument adițional, la care femeile pot recurge dacă doresc, dar și potențialele intervenții medicale care pot surveni în decursul nașterii, pentru a fi cât mai bine informate. Deși Lamaze promovează nașterea naturală, este posibil să decideți să apelați la o anestezie epidurală în timpul travaliului.
Cum să va relaxați mușchii în timpul unei contracții, cum să evitați temerile pornite de la nesiguranțe privind nașterea și să priviți contracțiile că stimuli și nu ca dureri. Beneficiile metodei Lamaze implică sfera emoțională și cea psihologică, concentrându-se pe oferirea unui mediu pozitiv și a unei stări de bine în timpul travaliului. Veți dobândi încredere în abilitatea corpului de a naște, veți discuta despre temerile împărtășite și partenerul va învăța cum să va susțină în acele momente (se va crea o legătură specială), veți afla ce opțiuni aveți legate de medicație și veți descoperi exact ce instrumente pot fi utilizate în timpul nașterii (monitoare fetale etc.).
Deși cursurile Lamaze încearcă distragerea atenției de la durere, această va fi prezență, iar răspunsul față de ea variază de la o femeie la alta, în unele situații fiind destul de puternică (apare îngrijorarea legată de o problema cu sarcina). De fapt, există și studii în acest sens, unul realizat în anul 1984 ce a utilizat scala de durere McGill și altul în anul 2007 care au constatat că deseori sunt necesare analgezice convenționale pentru gestionarea durerii asociate nașterii. Din acest motiv, specialiștii consideră că este utilă prezența partenerului, cooperarea realizându-se în echipă. Un al doilea dezavantaj este reprezentat de faptul că, în general, aceste cursuri sunt contra cost, nefiind accesibile tuturor (există și câteva situații în care sunt oferite gratuit sau sunt subvenționate pentru persoanele cu venituri mici/probleme sociale).
Andrea Pop, project manager www.centrul-9luni.ro: “Nu se recomandă un astfel de curs gravidelor care vor naștere prin cezariană.”
“Nu există contraindicații, indiferent cum va decurge nașterea, chiar și în cazul unei sarcini cu risc în care cezariană se impune este importantă informarea atât în ceea ce privește nașterea și mai ales recuperarea după naștere, îngrijirea copilului și alăptarea.”
Irina Popescu, moașă licențiată, consilier pentru alăptare în formare şi doula: “Cursul Lamaze este adresat în primul rând femeilor care doresc să nască natural, oferind o mulțime de informații despre travaliu și naștere. Unul din subiectele foarte așteptate ale cursului este legat de durere și gestionarea ei în timpul travaliului.”
Andrea Pop project manager www.centrul-9luni.ro: “Cursul Lamaze este un curs de pregătire a gravidei/cuplului pentru nașterea naturală. Cele mai importante beneficii obținute în urmă parcurgerii unui astfel de curs sunt: creșterea gradului de informare cu privire la ceea ce presupune o naștere naturală, creșterea încrederii în sine că pot naște natural, învățarea diverselor tehnici de diminuare a durerii în timpul travaliului, informații despre alăptare și îngrijirea bebelușului. În plus, tăticii care au urmat un astfel de curs pot obține un concediu paternal de 10 zile lucrătoare conform Legii 210/1999.”
Teodora Catinas medic pediatru www.burticamea.ro: “Cursurile Lamaze sunt cursuri complexe care îi pregătesc pe viitorii părinți atât pentru naștere cât și pentru perioada imediat următoare venirii pe lume a copilașului lor. Cursurile prenatale au menirea de a crește încrederea femeii în abilitatea ei de a da naștere, de a-și îngriji puiul și de a-l alapta. Participantele învață cum să recunoască semnele travaliului, cum să învingă frica și să răspundă contracțiilor prin respirație, mișcare, relaxare. Sunt prezentate și principalele intervenții medicale astfel încât participanții vor putea să decidă informat. Sunt prezentate și aspecte legate de nou născut, de adaptarea lui imediată la viață în afară burticii, dar și de îngrijirea lui în perioada cea mai delicată.
Studiile arată că mamele informate au șanse evident mai mari pentru a alapta cu succes, informarea fiind cea mai bună pregătire!
Avantajul participării viitorului tată constă și în obținerea atestatului de puericultură care se eliberează în urmă cursului și care îi conferă conform legii un plus de 10 zile de concediu după nașterea copilului.
Beneficiile participării la un astfel de curs se răsfrâng și asupra copilului, acesta având părinți încrezători, care cunosc nevoile lui fizice dar și emoționale și care știu cum să dezvolte o relație de atașament.”
“Nașterea este un eveniment major în viață oricărei femei. Indiferent de felul în care nașterea poate să decurgă, amintirea va rămâne adânc întipărită în memoria mamei, pentru toată viață. De aceea, ni se pare foarte important ca mama să fie pregătită cât mai bine pentru naștere, astfel încât să păstreze controlul asupra a tot ce se întâmplă în acele momente. Filozofia Lamaze le învață pe femei că nașterea este normală, naturală și sănătoasă. Scopul final al cursurilor este de a crește încrederea viitoarelor mămici în capacitatea lor de a da naștere.”
Andrea Pop, project manager www.centrul-9luni.ro: “Recomandăm a începe un astfel de curs începând cu săptămâna 26 de sarcina (calculând în plus cele 4 săptămâni, durata cursului), dar nu mai târziu de săptămâna 33 de sarcina. Recomandăm că după finalizarea unui astfel de curs viitoarea mama să continue suplimentar pregătirea pentru nașterea naturală, punându-i la dispoziție o bibliografie suplimentară care vine în completarea și “întărirea” informațiilor predate la curs. Ședințele se desfășoară sub formă unor întâlniri interactive care conțin și exerciții practice.”
Teodora Catinas medic pediatru www.burticamea.ro: “Momentul optim de începere a unui curs Lamaze este săptămâna 26-30 de sarcina. Înscrierile însă se pot face înainte de această vârstă a sarcinii.”
Irina Popescu, moașă licențiată, consilier pentru alăptare în formare şi doula: “Este recomandat că viitoarele mămici să participe la cursurile Lamaze dacă au între 28 și 34 săptămâni de sarcină. Pe parcursul acestor întâlniri se vor atinge subiecte bine stabilite. Însă într-un mod cât mai interactiv, discuțiile între cursanți și educator fiind binevenite, oferindu-se răspunsuri pentru fiecare problemă particulară semanalată de cupluri.”
Părinte informat
Adresa unde se vor desfășura cursurile este: Str. Recoltei nr. 29, la grădinița Magic Land One (sala de conferințe).
Cursurile sunt în format online sau online şi fizic. Mai multe informații găsiți pe https://www.parinteinformat.ro/
Cuibul Berzelor
Adresele unde se pot ține cursurile sunt:
Str. Tudor Vladimirescu, Nr. 50
Str. Brașov, nr. 56 (Piața Engels, clădirea cu Bistro Engels, ultimul etaj)
Cursurile sunt atât in format fizic, cât si online. Pentru mai multe informații, accesați https://cuibulberzelor.ro/
Academia Burticilor
Adresa unde se pot ține cursuri:
Str. Calea Turzii, nr.199, parter
Durata cursului este de 4 ședințe a câte 2 ore fiecare, o dată pe săptămână.
Pentru mai multe detalii, accesați următorul site: https://academiaburticilor.ro/
Centrul 9 luni
Adresa unde poți urma cursurile este: Str. Vlad Dracul nr. 21-23, Sector 3, Bucureşti (zona Vitan-Timpuri noi)
Cursurile se pot ține fizic si online.
Structura cursului Lamaze: 4 ședințe, 3 ore/ ședință. Durata cursului este de 4 săptămâni.
Pentru mai multe detalii accesați site-ul lor
nastem.ro
Adresa unde se desfășoară cursurile:
Caranda 6, Sector 6
Structura cursului este de 5 ședințe împărțite în 10 ore. Mai multe detalii găsiți aici: https://www.nastem.ro/
Promama
Adresa la care se urmează cursurile este:
Bd. Alexandru Serbanescu nr. 58, corp C1, parter, interfon 002, București, Sector 1, în incinta Aviației Park (vizavi de Lidl)
Structura cursului: Online, Hybrid sau in privat. Online si Hybrid au cate 2 cursuri a cate 2.5 ore. Cea privata, 1 curs de 3 ore.
Mai multe detalii despre ofertele lor găsiți aici: https://promama.ro/
Motherhood Center
Adresa: Aleea Solca nr. 8 (Zona Eroii Revoluției, lângă Trezoreria sectorului 4)
Structura cursului este de 5 ore, câte 2.5 ore doar în weekend.
Pentru informații suplimentare accesați https://motherhood.ro/
Bebe Center
Str. Tudor Vladimirescu nr. 37, Constanța
Bebe Center oferă pachetul „Pregătirea pentru naștere”. Este format din șase ședințe (a câte două ore) în care se discută despre: travaliu, naștere, emoții, respirații, partener, mediul nașterii.
Mai multe detalii despre acest pachet, aici:
https://www.bbcenter.ro/index.php?page=lamaze-splash
Arcadia
Arcadia Hospital, Str. Cicoarei nr. 2 ,Iași
Durata: 6 săptămâni / cate o ședința de 2 ore pe săptămână
Cursul Lamaze de pregătire pentru naștere este structurat in 6 ședințe a cate 2h, începând cu trimestrul III de sarcina (la 26 de săptămâni încheiate). Acest curs vine in ajutorul viitorilor parinti cu metode non-medicale de terapie a durerii: masaj, hidroterapie, aromoterapie, exerciții de respirație sau poziționări in timpul nașterii care diminuează durerile apărute.
Mai multe detalii găsiți aici: https://arcadiamami.ro/pregatirea-pentru-nastere/pachet-lamaze
Academia Burticilor
Adresa: Sala mica de conferințe-Cristal- Hotel Mara)
Durata cursului este de 4 ședințe a câte 2 ore fiecare, o dată pe săptămână.
Pentru mai multe detalii, accesați următorul site: https://academiaburticilor.ro/
Adresa unde se țin cursurile:
Florești (str. Subcetate, fn)
Durata cursului este de 4 ședințe a câte 2 ore fiecare, o dată pe săptămână.
Pentru mai multe detalii, accesați următorul site: https://academiaburticilor.ro/
Adresa unde se țin cursurile: Piața Iuliu Maniu nr. 4-6 (Atelier de stil si creativitate By Corina Stoica)
Durata cursului este de 4 ședințe a câte 2 ore fiecare, o dată pe săptămână.
Pentru mai multe detalii, accesați următorul site: https://academiaburticilor.ro/
Pentru că viitoarele mame, în special cele aflate la prima sarcină, își doresc să afle cât mai multe informații despre sarcină, naștere și ce urmează să se întâmple odată ce vine copilul pe lume, este firesc să caute cât mai multe informații.
Cursurile Lamaze sunt benefice, deoarece le oferă mult ajutor mamelor, dar și taților. Acestea pot fi accesate atât online, cât și prin prezență fizică. Pot participa mamele, dar și viitorii tați.
Din lista de mai sus ai aflat unde se organizează cursuri Lamaze în diverse orașe. Cursurile online sunt preferate de unele mămici, deoarece pot să participe la ele din confortul casei.
Aceste cursuri sunt contra cost. Deși sursele online nu specifică faptul că astfel de cursuri pot fi accesate gratuit, mamele ar putea totuși să solicite informații legate de costuri sau de gratuitate la numărul de telefon sau pe adresa de e-mail menționate la datele de contact de pe site-ul centrelor care organizează astfel de cursuri. Gratuitate poți avea urmărind cursuri online pe YouTube:
Viitoarele mame care caută informații și ajutor precum cele oferite la cursurile Lamaze, dar nu pot participa la un astfel de curs, găsesc pe internet videoclipuri care prezintă unele exerciții utile precum cele de la cursuri.
Astfel de exerciții apar în următoarele videoclipuri:
În concluzie, aceste cursuri Lamaze sunt utile pentru viitorii părinți. Mai ales dacă își doresc să afle informații și să se pregătească pentru noul rol pe care îl vor avea în curând: cel de mamă și cel de tată. Cursurile se organizează în mai multe orașe, atât în format online, cât și fizic.
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.