30 Octombrie 2014
Nasterea prin cezariana a devenit un fenomen in expansiune in ultimii ani in detrimentul nasterii pe cale naturala. Procentul operatiilor de cezariana este mai ridicat in orasele mari, culminand cu Bucurestiul, unde rata operatiilor de cezariana a depasit 70 de procente din numarul total de nasteri.
Interesant de observat este faptul ca rata cezarienei a crescut atat in randul femeilor care au avut deja o operatie de cezariana, cat si in randul celor care nu au avut, atat pentru copiii nascuti prematur cat si pentru copiii nascuti la termen, atat in randul femeilor cu sarcina cu risc crescut cat si in randul femeilor cu sarcina fiziologica, indiferent de rasa, etnie sau cultura. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o incidenta a operatiilor de cezariana de maxim 10-15%, in conditiile in care interventia de cezariana este mai periculoasa pentru mama si pentru fat decat nasterea naturala.
De la bun inceput trebuie inteles ca nasterea prin cezariana versus nasterea naturala este o decizie pentru care sunt responsabili mama si medicul, persoanele direct implicate in nasterea propriu-zisa.
Desigur, optiunea mamei este foarte relevanta, dar de multe ori recomandarea medicului face diferenta. In Romania, frecventa cazurilor de cezariana s-a dublat in ultimii 5 ani, datele din 2012 aratand ca aproape jumatate din copiii romani nu se mai nasc astazi pe cale naturala (aproape 42% in spitalele de stat si 60% in clinicile private).
MAMA
a) mortalitatea materna
Mortalitatea materna este adeseori asociata cu diferitele complicatii ce apar la operatia de cezariana. Un studiu realizat in 2012 de catre Organizatia Childbirth Connection sub coordonarea lui Henci
Goer, Amy Romano si Carol Sakala, arata ca femeile care nasc prin cezariana prezinta un risc cu 3,6 mai ridicat de deces fata de femeile care aleg sa nasca vaginal.
b) evenimente tromboembolice (cheaguri de sange)
Daca un vas de sange venos se disloca, poate conduce la embolism pulmonar (blocajul unui vas de sange in plamani) sau chiar la atac de cord. Aceste cheaguri de sange apar cu o frecventa mai mare la operatiile de cezariana.
c) complicatii anestezice
Si incidenta complicatiilor anestezice creste in cazul operatiilor de cezariana. Datele studiului arata faptul ca numarul femeilor fara probleme de sanatate care au ales sa faca cezariana si au intampinat complicatii la nastere a fost cu 30 la 10000 de nasteri mai mare decat cele care au nascut vaginal.
d) riscuri de infectii majore
Cezariana la femeile sanatoase creste riscul de infectie in comparatie cu nasterea vaginala. Riscul poate fi diminuat prin administrarea de antibiotice. Datele colectate de la peste 10.000 de femei ce au ales sa nasca prin cezariana si femei ce au nascut vaginal au aratat ca dupa 60 de zile de la nastere, din 10.000 de femei, au existat cu 197 mai multe femei cu cezariana care au facut infectii, decat cele care au nascut vaginal.
e) probleme cu operatia de cezariana
Femeile care aleg operatia de cezariana au un risc mai mare de a suferi complicatii(infectii, hematoame, redeschiderea ranei etc.) la rana abdominala fata de femeile care care nasc vaginal pentru rupturile vaginale. In cazul nasterilor naturale, daca nu se face epiziotomie si travaliul nu este grabit, cele mai multe femei nu sufera rani in zona genitala.
BEBELUS
a) Mortalitatea neonatala
Un studiu condus la nivel national in Statele Unite in 2012, pe 8 milioane de femei care nu aveau niciun risc in ceea ce priveste operatia de cezariana a relevat ca exista un risc cu pana la 70% mai mare de moarte neonatala al fatului la femeile care au ales operatia de cezariana, fata de femeile care au nascut vaginal. In timpul studiului a fost comparata rata mortalitatii intre femeile care au avut o operatie de cezariana planificata si cele care au nascut vaginal.
b) Probleme respiratorii si boli autoimune
Cezariana electiva este asociata cu un risc crescut de detresa respiratorie la nou nascuti in comparatie cu nasterea vaginala. Totodata, se pare ca bebelusii nascuti prin cezariana au un risc mai mare de a dezvolta boli autoimune, precum diabetul de tip I si astmul. Explicatia este legata de flora intestinala, care este responsabila de medierea sistemului imunitar. Copiii nascuti prin cezariana nu sunt expusi bacteriilor vaginale, iar mamelor le sunt administrate de obicei antibiotic in scop profilactic pentru reducerea riscului de infectii.
O alta complicatie survenita in urma operatiei de cezariana este endometrioza. Endometrioza survenita in urma operatiei de cezariana este o conditie extrem de dureroasa, cauzata de mutarea celulelor endometriale in peretele abdominal. Printre consecintele se numara durerea persistenta dar si necesitatea in unele cazuri de extirpare a tumorii sau de reconstructie a peretelui abdominal.
Complicatiile legate de nasterea vaginala se refera la traumele perineale si genitale, insotite de durerea locala persistenta. Cea mai comuna preocupare este legata de laceratiile sfincteriene, care cresc riscul aparitiei durerii perineale pe termen scurt si pot conduce la incontinenta fecala. Desigur, proportia femeilor care au traume in urma nasterii vaginale este legata de numerosi factori: daca a fost o nastere instrumentala, daca a fost folosit forcepsul sau vid-extractorul, daca se face epiziotomie etc. Insa, cursurile Lamaze, pregatirea psihica, bunavointa echipei de medici, asistente si moase poate duce la o nastere naturala fara niciun fel de trauma fizica, si la o recuperare rapida.
“Iata cateva din avantajele nasterii naturale:
– Este o metoda naturala pentru care orice femeie ar trebui sa fie pregatita; exercitiile de respirat si cursurile Lamaze vor contribui la pregatire
– Recuperarea postnatala se face mai repede, iar mama se va putea ocupa de nou nascut.
– Nou nascutul va beneficia de cele mai normale modalitati de dezvoltare fizica si psihica imediat si pe parcursul vietii
– Trecerea fatului prin canalul de nastere este etapa in procesul de maturizare a plamanilor (prin descarcarea anumitor hormoni-corticosteroizi), conditie esentiala pentru adaptarea la viata externa. Este dovedit ca bebelusii veniti pe lume pe cale naturala sunt mai putin expusi afectiunilor respiratorii comparativ cu cei nascuti prin operatie cezariana
– Permite contactul mama-nou nascut si alaptarea imediat
– Nu presupune incizii la nivelul abdomenului, uterului si sunt evitate riscurile acestor manevre: sangerari excesive, infectii, defecte de cicatrizare.
– Se evita riscul anestezic
– Nasterea naturala va face ca la urmatoare nastere riscurile sa fie mai mici comparativ cu riscurile la care va fi expusa o gravida care a nacut primul copil prin operatie cezariana. Principalul risc in cazul uterului cicatricial post operatie cezariana este de ruptura uterina.
Tinand cont de avantajele nasterii pe cale naturala lumea medicala are preocupare permanenta pentru reducerea in conditii de siguranta a ratei de nastere a primului copil prin operatie cezariana . In februarie 2014 Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor si Societatea pentru Medicina Materno Fetala au publicat in revista Obsterica&Ginecologie noi ghiduri care permit in cazul sarcinilor cu risc scazut sa se prelungesca travaliul tocmai pentru a evita prima nastere prin operatie cezariana.
Nasterile prin operatie cezariana s-au facut initial pentru separarea fatului de mama in incercarea de salvare a fatului de o pacienta a carei viata nu mai putea fi salvata. Ulterior operatiile au fost indicate pentru a preveni complicatii fetale sau materne.
Principalele indicatii astazi pentru care se efectueaza operatiile cezariene sunt: nastere anterioara prin operatie cezariana, prezentatia pelviana, distocia si suferinta fetala.
Indicatiile pentru operatie cezariana pot fi consecutiv unor probleme materne, fetale sau cauze mixte.
Principalele cauze materne pentru care este indicata nasterea prin operatie cezariana sunt: nasteri anterioare prin operatie cezaiana, leziuni obstructive ale tractului genital inferior, inclusiv afectiuni maligne, condiloame vulvovaginale voluminoase, septuri vaginale obstructive, fibroame voluminoase ale tractului genital inferior. De asemenea anomalii ale bazinului pot influenta progresia fatului prin canalul de nastere.
Indicatiile fetale pentru nastere prin operatie cezariana sunt: situatii prin care morbiditatea si mortalitatea pot fi prevenite prin evitarea traumei, prezentatii vicioase, malformatii congenitale ale scheletului, infectii, acidemie prelungita.
Indicatii pentru operatie cezariana de pe urma carora beneficiaza atat mama cat si fatul: defecte datorate placentei (placenta previa, acreta), travaliu anormal datorat unei disproportii dintre fat si bazinul mamei, situatii in care travaliul este contraindicat.
Contraindicatiile operatiei cezariene sunt putine. Daca fatul este viu si la o varsta de gestatie care sa asigure viabilitatea, operatia cezariana poate fi efectuata. Operatia cezariana ar trebui evitata daca fatul are modificari dovedite de cariotip sau malformatii incompatibile cu viata. Afectarea grava a starii de sanatate a mamei poate reprezenta contraindicatie si necesita abordare multidisciplinara a cazului.
Comparativ cu nasterea pe cai naturale, mortalitatea si in special morbiditatea sunt de doua ori mai mari dupa nastera prin operatie cezariana. Rata mortalitatii materne este de 6-22 de decese la 100000 de nasteri cu feti vii. O treime pana la o jumatate din decesele materne care apar dupa nastere prin operatie cezariana sunt direct legate de interventia chirurgicala in sine. Cauzele majore ale mortalitatii si morbiditatii sunt legate de sechele ale infectiilor, boala tromboembolica, complicatii datorate anesteziei si interventiei chirurgicale.
Post operator:
– endometrita este de 20 de ori mai frecventa decat dupa nasterea pe cai naturale
– infectiile plagii operatorii- riscul este 2,5% pana la 15%
– infectiile urinare- risc de 2-16%
– reluarea tranzitului intestinal este incetinita
– complicatiile tromboembolice sunt 0,5-1 la 500 de femei gravide. Riscul creste de 3-5 ori dupa operatia cezariana si in perioda de postpartum.”
Multumim doamnei doctor Anca Popa pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Autor: Alexandra Ion
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.