Ce presupune o operatie cezariana si dupa cat timp se vindeca

7 Octombrie 2015

de Irina Olteanu

Naterea prin cezariana, o interventie chirurgicala relativ complexa, a ajuns sa faca parte din rutina venirii pe lume a unui copil. Ce presupune o operatie cezariana in detaliu si ce durata de timp necesita vindecarea sa veti afla in articolul urmator.

Ce este operatia cezariana

Operatia cezariana constituie nasterea unui copil prin intermediul unei incizii aplicate chirurgical in abdomenul si uterul mamei. In anumite circumstante interventia este programata in avans, in timp ce in altele se impune ca urmare a unei complicatii neprevazute. Trebuie subliniat insa faptul ca nu toate afectiunile mamei constituie o indicatie obligatorie pentru operatie cezariana si in multe cazuri medicul obstetrician trebuie sa decida daca este sau nu necesara. De asemenea, multe dintre femeile care au trecut printr-o nastere cezariana pot avea parte de o nastere vaginala ulterior, insa tot specialistul este cel care decide; conteaza in acest sens tipul de incizie si motivul pentru care s-a impus anterior.

Alaturi de definitia cezarienei, este utila pentru intelegerea conceputului si clasificarea sa. Astfel, principalul criteriu luat in considerare este cel care indica strategia de abordat in sedare, respectiv daca se intrebuinteaza anestezie locala sau generala, interventiile cezariene fiind clasificate corespunzator in elective sau de urgenta. Un alt criteriu luat in considerare in clasificarea lor tine cont de caracteristicile mamei, dupa cum urmeaza: cezariana la cererea mamei (chiar daca nu exista o recomandare medicala), dupa o alta cezariana, sarcina multipla si cezariana cu prezentatie pelviana.

Ce presupune nasterea prin cezariana

Ce se intampla inainte de o operatie cezariana

In primul rand, medicul va va explica in detaliu motivele pentru care considera ca este necesara aceasta operatie si vi se va cere sa semnati un formular de consimtamant. In cazul in care o moasa/doula v-a urmarit sarcina si intentionati sa va fie alaturi dar se impune nasterea prin cezariana, veti fi repartizate unui medic specialist in obstetrica care va prelua decizia nasterii. De obicei, partenerul va poate fi alaturi atat in etapa de pregatire cat si pe durata propriu-zisa a nasterii, insa este bine sa verificati in prealabil politica spitalului. Daca cezariana este programata, vi se poate cere sa va curatati inainte de a ajunge la spital/maternitate cu un sapun antiseptic pentru a reduce riscul de infectie.

Un anestezist va va consulta si va va oferi diverse optiuni de gestionare a durerii. Sunt destul de rare situatiile in care se administreaza anestezie generala, cu exceptia cazurilor urgente sau daca, din diverse motive obiective, nu puteti beneficia de anestezie locala (rahianestezie). Prin urmare, cel mai probabil veti primi o anestezie epidurala (mai ales daca v-a fost deja administrata pe durata travaliului pentru ameliorarea durerii) care va amorti portiunea inferioara a corpului (va aparea o senzatie de presiune sau de intindere la un moment dat), insa va va permite sa va pastrati constienta in timpul nasterii.

Un cateter este inserat in vezica urinara pentru a drena urina in timpul interventiei chirurgicala si este initiata si o linie de perfuzie (pentru lichide si medicatie) in brat. In cazul in care nu sunteti epilate inghinal, vi se rade portiunea superioara a parului pubian si veti fi mutate in sala de operatii. Pentru a preveni eventualele complicatii ce pot fi cauzate de varsaturi/deranjamente stomacale in timpul unei anestezii generale (pot cauza pneumonie de aspiratie ) uneori se administreaza si medicatie antiacida care va neutraliza acidul gastric. De asemenea, se administreaza in prealabil si medicatie antibiotica intravenos pentru a reduce riscul de complicatii postoperatorii (uneori se poate administra si dupa operatie).

Va fi ridicat un paravan pentru a nu putea vizualiza interventia chirurgicala, insa daca doriti sa vedeti copilul puteti cere coborarea acestuia. Starea voastra cat si a bebelusului vor fi atent monitorizate cu privire la ritm cardiac, tensiune si respiratie. Daca sunteti anesteziate general, vi se aseaza o masca cu oxigen pe fata.

Ce presupune o operatie cezariana

Odata ce anestezia functioneaza, abdomenul va fi tamponat cu un antiseptic, iar medicul va realiza o incizie mica, orizontala, in portiunea de piele de deasupra osului pubian (aproape de linia parului pubian). Chirurgul va taia prin tesutul de sub piele, parcurgand gradual traseul catre uter. Cand va ajunge la muschii abdominali ii va separa (de obicei manual si nu prin incizie) si ii va departa pentru a expune structurile de dedesubtul lor. In momentul in care ajunge la uter, va efectua probabil o incizie orizontala in sectiunea sa inferioara (incizie transversala inferioara; in functie de pozitionarea copilului poate fi vorba de o altfel de incizie) iar uterul si sacul amniotic vor fi desfacute. Doar in situatii rare medicul prefera o incizie verticala sau clasica (de sub buric pana deasupra osului pubian), de exemplu cand copilul este prematur si portiunea inferioara a uterului nu este suficient de subtiata pentru a fi taiata. De subliniat faptul ca o asemenea incizie reduce sansele ulterioare pentru o nastere vaginala.

Apoi medicul va extrage copilul si-i va curata nasul si gura de lichide, verificand si respiratia/semnele vitale. Odata ce cordonul ombilical este clampat/ taiat, veti putea observa pentru scurt timp bebelusul inainte de a ajunge in grija unui medic pediatru sau a unei asistente medicale. Cat timp este examinat nou-nascutul, este extrasa si placenta si incepe inchiderea inciziei; straturile de tesut gras si conjunctiv vor fi sututrate cate unul pe rand, durand aproximativ 30 minute. Intreaga operatie cezariana dureaza pana la o ora.

Incizia in muschi abdominal si uter, la operatia de cezariana

Copilul este impins afara prin incizia cezariana

Recuperarea dupa operatie cezariana

Dupa interventie veti fi transportate intr-un salon unde veti fi atent monitorizate timp de cateva ore. In cazul in care starea voastra si a copilului permite, il veti putea tine in brate in scurt timp si chiar sa-l alaptati (cea mai confortabila pozitie este cea laterala). Veti primi intravenos lichide pana in momentul in care veti putea manca si bea in mod normal.

Suturile folosite pentru uter se vor dizolva in corp; ultimul strat (pielea) poate fi cusut folosind capse sau suturi care sunt de obicei inlaturate in decurs de 3 zile-o saptamana (sau pot fi folosite fire resorbabile). Timpul de spitalizare variaza, dar in medie este vorba de 3 zile; vi se va monitoriza incizia pentru semne de infectie, nivelul de lichide, tranzitul intestinal si frecventa urinarii. Medicul va discuta cu voi despre optiunile pentru ameliorarea durerii; majoritatea pacientelor folosesc analgezie intravenoasa, urmand medicatie analgezica in functie de necesitate. Veti fi incurajate sa mergeti imediat ce va simtiti in stare pentru a preveni constipatia si cheagurile de sange. Puteti experimenta dupa cezariana ameteala, senzatie de greata si somnolenta; in plus, poate aparea durere la locul inciziei, crampe si sangerare cu sau fara cheaguri (severitatea simptomelor difera de la o persoana la alta).

Perioada efectiva de recuperare variaza de la o femeie la alta, in functie de specificul organismului si de toleranta la durere si la nivelurile de inflamatie. Specialistii recomanda in orice caz abtinerea de la munca intensa (cum este ridicarea obiectelor mai grele de 4,5 kg, alergat, urcat scari sau atletism) pana la 16 saptamani si recomanda o perioada de aproximativ 18 luni pana la a incerca sa concepeti un alt copil.

Adela Serban, medic specialist obstetrica – ginecologie cu supraspecializare in medicina materno-fetala si fondatoarea clinicii de medicina fetala Fetal Care ne completeaza cu urmatoarele informatii:

“Operatia de cezariana poate fi o interventie chirurgicala programata sau practicata in urgenta. In cazul in care este programata, pacienta va avea din timp o discutie cu medicul anestezist ce o va consilia in privinta regimului igieno-dietetic din ziua precedenta interventiei cat si in luarea medicatiei prescrise de-a lungul sarcinii.
Operatia de cezariana se poate efectua sub anestezie generala, rahianestezie sau rahi-perianestezie, aceste optiuni fiind discutate cu medicul anestezist.
De obicei operatia de cezariana este o interventie chirurgicala de rutina, dar pot aparea complicatii intraoperatorii influentate de diversi factori, cei mai frecventi fiind existenta unor operatii precedente la nivelul uterului, pozitia si greutatea fatului, capacitatea muschiului uterin de a se retracta dupa extragerea fatului.
Revenirea postoperatorie este buna in cele mai multe cazuri, implicand o zi de post operator de supraveghere stricta in sala de terapie, de a doua zi pacienta fiind stimulata sa-si reia mobilitatea si mesele zilnice in parametrii stabiliti de medic. In tot acest timp bebelusul va sta cu mama la salon daca este o maternitate roomig –in.”

Ce presupune recuperarea dupa cezariana

Sfaturi

Cand ajungeti acasa, dar si in spital este bine sa nu acceptati prea multi vizitatori, cezariana ramane o interventie chirurgicala ce necesita un interval de recuperare. Incercati sa va odihniti cat mai mult posibil si mentineti obiectele necesare aproape. Sustineti-va abdomenul in timpul alaptarii cu perne si consumati multe lichide. Apelati la medicatie analgezica in functie de recomandarea medicului. Evitati contactul sexual 4-6 saptamani dupa cezariana sau pana cand medicul va da aprobarea.

In cazul in care experimentati orice simptom de infectie (febra peste 38 grade, durere puternica in abdomen, inrosire/inflamatie/scurgere din locul inciziei), durere de san insotita de inrosire si febra, scurgere vaginala urat mirositoare, urinare dureroasa, sangerare vaginala puternica sau care depaseste 8 saptamani dupa nastere si depresie postpartum este bine sa apelati de urgenta la specialist.

Multumim doamnei doctor Adela Serban pentru informatiile oferite.

Surse:

https://en.wikipedia.org; www.babycenter.com; www.mayoclinic.org; www.nlm.nih.go; www.medicalnewstoday.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close