13 Aprilie 2020
Cu multa vreme in urma facea parte din rutina oricarei nasteri naturale, insa acum epiziotomia este recomandata doar in anumite situatii. Iata ce trebuie sa stii despre momentele in care este necesara taietura la nasterea naturala.
În dex epiziotomie sau taietura la nasterea naturala reprezintă o mică tăietură care se face în zona dintre vagin și anus, numită perineu. Nu trebuie să știi doar ce înseamnă o epiziotomie, ci și care este rolul acestei intervenții. În timpul nașterii vaginale, medicii recurg la epiziotomie pentru a ușura scoaterea bebelușului. Se face epiziotomie tocmai pentru a evita ruptura perineului în timpul nașterii, mai ales la primpare. Deși epiziotomia trebuie folosită doar în cazuri speciale, de câțiva zeci de ani există țări unde aceasta este o intervenție de rutină în timpul nașterii. Argumentul după care se ghidează unii medicii este acela că perineul se reface mult mai greu după o ruptură în timp nașterii, decât după o epiziotomie.
Doar medicul poate decide dacă este sau nevoie de epiziotomie, dar există câteva măsuri care pot fi luate pentru a evita o astfel de incizie cum ar fi: practicarea exercițiilor Kegel (ajută la relaxarea mușchilor pelvieni), alimentația sănătoasă care menține elasticitatea pielii, masajul perineal prenatal, adoptarea unei tehnici de împingere mai lente sau compresele cu apă călduță. Pentru a înțelege pe deplin ceea ce înseamnă o astfel de incizie poți căuta pe internet un video cu epiziotomie, în care îți este explicat totul.
O epiziotomie este o incizie facuta in perineu (o interventie chirurgicala minora), tesutul dintre deschiderea vaginala si anus, in timpul nasterii cu scopul de a usura expulzia copilului si de a preveni complicatiile asociate unei rupturi vaginale. Taietura se efectueaza in timpul celui de-al doilea stadiu al travaliului, chiar inainte de a iesi capul copilului, apoi medicul foloseste suturi pentru a repara incizia. Desi era in trecut parte integranta din nasterea naturala deoarece se considera ca ajuta la prevenirea unor rupturi vaginale mai extinse si ca se vindeca mai bine decat o ruptura perineala naturala, in prezent nu mai este cazul. Se credea ca procedura ajuta la conservarea tesutului muscular si conjunctiv care sustine planseul pelvian. In momentul de fata insa cercetarile sugereaza ca nu previne aceste probleme, medicii ajungand la concluzia ca nu exista dovezi care sa sustina ca este utila in majoritatea nasterilor; corpul unei femei reuseste sa se adapteze la expulzarea bebelusului si in cele mai multe situatii taierea peretelui vaginal nu este necesara pentru a grabi procesul.
Mai exact, prima atestare documentara a epiziotomiei este din anul 1742, fiind facuta intr-un jurnal medical in 1810. Apoi, pe masura ce nasterile s-au mutat de acasa unde erau asistate de alte femei si moase la nasteri in spital cu medici, a crescut numarul de epiziotomii. Intre 1940-1980 procedura era extrem de comuna, fiind parte dintr-un procent de pana la 80% din nasteri. Dupa anul 1980, au inceput sa apara intrebari cu privire la beneficiile unei epiziotomii si cercetatorii au inceput sa o studieze. Inca din anii 1990, cand studiile au inceput sa arate ca procedura nu este benefica la nasterile fara complicatii, popularitatea sa a scazut. Iar pana in anul 2000, facea parte din aproximativ 33% dintre nasteri. In anul 2006, Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor si-a actualizat recomandarile cu privire la epiziotomie, care au condus la o scadere continua in folosirea regulata a acesteia in timpul nasterii, ajungand la un procent de 12% in anul 2012.
Epiziotomia este o intervenție care a creat de-a lungul timpului multe controverse. De asemenea, s-au format 2 tabere, una dintre ele fiind în favoarea acestei intervenții, iar cealaltă, împotriva ei. Este important ca înainte să discuți cu medicul tău despre epiziotomie, să pui în balanță câteva argumente pro și contra.
Argumentele pro pentru epiziotomie sunt:
Argumentele contra pentru epiziotomie sunt:
Epiziotomia nu este de obicei necesara intr-o nastere sanatoasa, lipsita de complicatii. Expertii si organizatiile de sanatate precum Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o epiziotomie doar daca este necesara din punct de vedere medical. Cu toate acestea, daca mama sau bebelusul se afla in pericol sau se confrunta cu complicatii, medicul poate efectua o epiziotomie pentru a face nasterea mai sigura pentru tine si copil.
Iata in continuare cateva dintre motivele medicale pentru care se poate impune:
Daca ai nevoie de o taietura la nivelul perineului si nu ai primit niciun fel de anestezie sau efectul anesteziei a disparut, sunt sanse mari sa primesti o injectie cu un anestezic local pentru a ti se amorti tesutul. Nu ar trebui sa simti cand medicul efectueaza incizia sau repara epiziotomia, dar procesul de recuperare poate fi inconfortabil. Medicul va discuta cu tine despre diverse tehnici care te vor ajuta sa iti imbunatatesti confortul pe masura ce te vindeci. Cele doua tipuri de incizii care pot fi efectuate pentru epiziotomie sunt: incizie mediana (verticala) care se repara mai usor dar are un risc mai mare de a se extinde in zona anala, incizie mediolaterala (intr-un anumit unghi) care ofera cea mai buna protectie de la o ruptura extinsa care afecteaza regiunea anala, dar este de obicei mai dureroasa si mai dificil de reparat.
Procesul de recuperare dupa epiziotomie este inconfortabil si uneori incizia chirurgicala este mai extinsa decat o ruptura naturala. Infectia este posibila, iar la unele femei epiziotomia conduce la durere in timpul contactului sexual in lunile de dupa nastere. Pentru a preveni contaminarea ranii cu germeni din rect este important sa te cureti dupa ce folosesti toaleta din fata in spate. In cazul epiziotomiei mediane incontinenta fecala constituie o posibila complicatie. Suturile folosite pentru reparatia epiziotomiei se absorb de la sine; pot fi necesare medicamente de tip analgezic sau laxative. Insa cremele sau unguentele nu s-au descoperit a fi eficiente pentru leziunile cauzate de epiziotomie. Disconfortul se va imbunatati in mod progresiv, pe zi ce trece. Trebuie sa apelezi la medic daca durerea se intensifica, dezvolti febra sau rana produce o scurgere de tipul puroiului, care pot fi semne de infectie. Este important ca decizia de efectuare a epiziotomiei sa aiba loc alaturi de pacienta, care sa isi exprime consimtamantul clar cu privire la aceasta procedura. Vor exista desigur si situatii de urgenta medicala in care medicul va lua decizia pe moment pentru binele mamei si al copilului, asa ca este important sa mentii o mentalitate deschisa.
Pare greu de crezut că un bebeluș poate avea loc prin cervix, dar adevărul este că acesta se dilată până la 10 cm în timpul travaliului. Este dificil de explicat cum arată vaginul după epiziotomie, deoarece fiecare organism reacționează diferit la traume. Astfel că, vaginul se întinde în timpul nașterii, iar din cauza efortului zona poate fi învinețită. Dacă ai suferit o epiziotomie, atunci apare și o senzație de arsură din cauza tăieturii care se întinde până la zona anală.
Durerea nu dispare imediat, ci între 3 – 5 săptămâni de la operație, așa că nu depune prea mult efort care-ți va îngreuna vindecarea. Lasă corpul să se refacă în ritmul său și ai răbdare cu tine însăți. Dacă vaginului i se acordă suficient timp pentru a se reface, poate ajunge până într-un punct foarte apropiat de forma originară. Dacă îți dorești să vezi exact cum arată după epiziotomie vaginul poți căuta poze cu epiziotomie care să te ajute să înțelegi mai bine întregul proces.
Infecțiile vin însoțite de simptome precum scurgeri abundente urât mirositoare, febră peste 38 de grade Celsius, abdomen sensibil la atingere sau senzație frecventă de urinare. Dacă prezinți unul dintre aceste simptome este posibil să vorbim despre epiziotomie desfăcută, epiziotomie infectată sau epiziotomie inflamată. În aceste condiții, trebuie să contactezi medicul de urgență pentru a merge la un control. După ce va verifica tăietura, medicul îți va putea spune dacă este necesară o nouă intervenție sau nu. De asemenea, pentru tratarea infecției se dau anumite tratamente medicamentoase și este urmărită starea pacientei. Nu lăsa ca o posibilă infecție să treacă de la sine, deoarece starea ta se va înrăutăți. Ai nevoie de asistență medicală dacă apar complicații în perioada postoperatorie.
Un tratament pentru epiziotomie recomandat de medic imediat după operație sunt medicamentele analgezice, care ameliorează durerile. Acestea sunt utile, deoarece majoritatea femeilor resimt arsuri și dureri puternice după operație. Mare atenție, însă, fiindcă analgezicele trebuie luate numai în cantitățile stabilite de medicul tău.
Primele scaune după operație sunt inconfortabile și reprezintă o adevărată corvoadă pentru pacientă. De multe ori, femeile care au trecut printr-o epiziotomie se confruntă cu episoade de constipație, de aceea medicii pot recomanda medicamente laxative care să faciliteze eliminarea scaunelor. Nu în ultimul rând, și cremele pentru hemoroizi pot fi utile, mai ales după o operație în zona organelor genitale.
Cel mai important remediu după epiziotomie este să ai o rutină de îngrijire a zonei intime. În primul rând, pentru a evita infecțiile este absolut necesar ca zona organelor genitale externe să fie curățată după fiecare folosire a toaletei. Pe lângă apă călduță, trebuie să folosești doar geluri intime fără parfum sau alcool, pentru a nu deranja echilibrul chimic natural și Ph-ul local. Pentru a vedea mai bine zona care trebuie curățată poți folosi o oglindă.
Utile sunt și compresele călduțe sau reci aplicate pe zona afectată de la taietura la nasterea naturala. În timpul scaunului, poți preveni durerea dacă apeși ferm pe zona cicatricei cu ajutorul unui tampon curat din bumbac. De asemenea, folosește o pernă atunci când te așezi pe scaun și încordează mușchii fesieri pe măsură ce te lași în jos. Dacă medicul și-a dat acordul poți apela cu încredere la uleiurile esențiale. Uleiul de lavandă este foarte eficient în vindecarea rănilor, de aceea trebuie să pui câteva picături în cadă în timp ce faci baie sau să aplici puțin chiar pe cicatrice.
Timpul de vindecare după epiziotomie diferă de la femeie la femeie și ține de puterea de recuperare a organismului. Dacă vrei să știi exact în cât timp se vindecă o epiziotomie, ține cont și de faptul că recuperarea are legătură directă cu modul în care a fost realizată cusătura. În general, efectuarea cusăturii după epiziotomie durează între 10 – 20 de minute. Dacă operația este realizată cu succes și nu există complicații după, epiziotomia se vindecă în maxim 1 – 2 luni. În tot acest timp, pacienta trebuie să respecte câteva reguli de igienă stricte, tocmai pentru a grăbi procesul de vindecare.
Nu doar vindecarea în ansamblu este un subiect de interes, ci și în cât timp se resorb firele după epiziotomie sau taietura la nasterea naturala. Înainte, pentru epiziotomie, erau folosite fire care trebuiau scoase după 2 – 3 săptămâni de la intervenție.
În prezent, în spitalele moderne, se folosesc fire resorbabile pentru taietura la nasterea naturala care nu mai trebuie scoase. Dacă vrei să știi în cât timp cad firele de la epiziotomie, află că acestea se resorb în cel mult 2 săptămâni de la intervenție. De asemenea, așa cum am precizat mai sus nu este important doar când cad firele de la epiziotomie, ci și igiena zonei intime în perioada postoperatorie, tocmai pentru a evita eventuale complicații.
O epiziotomie sau taietura la nasterea naturala reprezintă o tăietură care se face în perineu, pentru a facilita scoaterea copilului. Deși epiziotomia a devenit o procedură de rutină la majoritatea nașterilor, trebuie să discuți cu medicul tău dacă îți este necesară o astfel de incizie sau nu. Ține cont de faptul că perioada de recuperare după epiziotomie lungă și inconfortabilă. Totodată, dacă ai trecut printr-o epiziotomie și prezinți semne ale unei infecții, contactează medicul.
Surse: huffpost.com, mayoclinic.org, verywellfamily.com, thehealthsite.com, medlineplus.gov, americanpregnancy.org, babycenter.com, hopkinsmedicine.org, nhs.uk, mamisicopilul.ro, desprecopii.com, reginamaria.ro, qbebe.ro
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.