Alimente înșelătoare care pot să îți crească periculos glicemia în sarcină

5 August 2024

de Mihaela Dobre

Glicemia în sarcină trebuie verificată și ținută sub control. Alimentația joacă un rol important în menținerea glicemiei la valori normale. Tocmai de aceea este bine să știi ce alimente poți consuma, dar și ce alimente pot fi înșelătoare, ducând la creșterea valorilor glicemiei.

Glicemia în sarcină – valori normale

În timpul sarcinii, medicul care monitorizează sarcina va recomanda regulat efectuarea unor analize pentru a afla care este starea de sănătate a mamei, dar și a copilului. Glicemia trebuie verificată, deoarece femeile însărcinate pot dezvolta diabet gestațional.

Dacă există suspiciuni ca ai putea să dezvolți diabet gestațional, medicul poate să recomande verificarea glicemiei mai devreme în sarcină. Dacă totul este în regulă, atunci testul pentru diabetul gestațional se va face între săptămânile 24-28 de sarcină.

Pentru efectuarea testului de toleranță la glucoză, femeia însărcinată nu trebuie să consume altceva în afară de apă cu cel puțin 8 ore înainte de recoltarea primei probe de sânge. După ce se recoltează prima probă, viitoarea mamă va trebui să bea o soluție cu glucoză, iar o oră mai târziu i se va recolta din nou sânge. După ce mai trece o oră se va mai recolta o probă de sânge, ultima.

Limitele valorilor sunt următoarele:

  • Pe nemâncate (prima probă) – 92 mg/dL
  • După o oră – 180 mg/dL
  • După două ore – 153 mg/dL

Femeile ale căror rezultate înregistrează cel puțin o valoare a glicemiei peste limita superioară menționată mai sus suferă de diabet gestațional.

În cazul în care gravida este diagnosticată cu diabet gestațional, medicul va recomanda schimbarea stilului de viață, în special schimbarea alimentației. De asemenea, glicemia trebuie monitorizată constant. La nevoie se va recomanda și administrarea unor medicamente.

Glicemia mare în sarcină

Dacă ai glicemia mare în sarcină, atunci este momentul să iei niște măsuri care au rolul de a scădea valoarea glicemiei, așa încât să fii sănătoasă și tu, dar și bebelușul pe care urmează să îl naști. Primul pas pentru tratarea diabetului gestațional este schimbarea alimentației. Vei fi nevoită să ții cont de câteva reguli și să stai departe de alimentele care duc la creșterea periculoasă a glicemiei. O discuție cu medicul în legătură cu acest subiect te va ajuta să iei cele mai bune decizii în ceea ce privește alimentația și echilibrarea valorilor glicemiei în perioada sarcinii. Chiar și un medic diabetolog poate să îți fie recomandat.

Simptome care apar când crește glicemia

Când glicemia ta are valori mari în sarcină, pot să apară simptome precum:

  • Sete accentuată
  • Gură uscată
  • Nevoia de a urina frecvent
  • Senzația de oboseală

În unele cazuri, dacă glicemia este mare pentru mai mult timp, pot să apară și alte simptome, cum ar fi:

  • Vedere încețoșată
  • Pierdere în greutate neintenționată
  • Infecții recurente

Unele dintre aceste simptome pot fi specifice sarcinii (cum ar fi nevoia de a urina frecvent și senzația de oboseală), fără a avea vreo legătură cu glicemia. Dar dacă ai simptome care te îngrijorează, vorbește cu medicul și, la nevoie, îți va recomanda un set de analize care vă va spune cu certitudine dacă simptomele acelea au apărut din cauza valorilor ridicate ale glicemiei sau sunt doar simptome apărute în timpul sarcinii.

Alimente care pot să crească glicemia în timpul sarcinii

Alimentele cu un index glicemic mare trebuie să fie consumate cu moderație pentru a evita creșterea glicemiei. Evită carbohidrații „albi” procesați, cum ar fi pâinea, orezul alb, batoanele din cereale, covrigeii.

Contrat credinței populare, unele alimente care sunt considerate sănătoase au un indice glicemic mare, deci trebuie consumate cu moderație și mai rar. În categoria aceasta intră următoarele: ovăzul instant, semințele, dovleacul, cartofii dulci, strugurii, pepenele verde.

Carbohidrații cu eliberare lentă, care eliberează gradual niveluri de zahăr într-un ritm constant în corp sunt cheia pentru a menține o alimentație sănătoasă și echilibrată în timp ce gestionezi nivelul zahărului. Câteva dintre alimentele care eliberează încet carbohidrați, cu un indice glicemic mic, sunt fructe și legume ca:

  • Merele
  • Caisele
  • Portocalele
  • Prunele
  • Perele
  • Fructele de pădure
  • Ardeii
  • Broccoli
  • Castraveții
  • Ridichile
  • Varza
  • Quinoa
  • Orzul

Poți adăuga la mesele tale nuci, migdale sau o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac. Produsele lactate, cum ar fi untul, iaurtul, brânza etc. pot fi mâncate cu moderație. Când sunt consumate în cantități adecvate, proteinele ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și previn vârfurile glicemice.

Dacă glicemia ta are o valoare mai mare decât ar fi normal, atunci va fi necesar să nu mai consumi zahăr. În mod normal, vei dori să îl înlocuiești cu îndulcitori artificiali, dar nu te grăbi să faci asta, deoarece acestea din urmă conțin chimicale nesănătoase. Dacă totuși chiar nu se poate fără îndulcitor, alege zahărul de cocos, mierea sau siropul de arțar, dar cu moderație și rar.

Ce faci dacă ai glicemia mare în sarcină

Dacă suferi de diabet gestațional sau dacă ai glicemia mare și ești pe cale să dezvolți diabet gestațional, care poate avea urmări neplăcut și pentru tine, și pentru bebeluș, atunci medicul îți va spune ce să faci și ce să nu faci. Iată câteva reguli care te-ar putea ajuta:

  • Să ai 3 mese principale și 2 gustări pe zi. Astfel vei consuma cantități mai mici de mâncare la fiecare masă și vei mânca mai des.
  • Consumă cu moderație alimentele bogate în amidon. Spre exemplu, ar fi bine să consumi cel mult o cană de orez gătit, cartofi, paste etc. iar dacă mănânci pâine, 2 felii la o masă sunt suficiente.
  • Laptele este sănătos, dar trebuie consumat cu moderație. O cană odată este de ajuns.
  • Fructele sunt sănătoase, dar și ele conțin zahăr (natural, ce-i drept, dar tot zahăr este și acela). Așadar, un fruct mic sau o jumătate de fruct mare reprezintă cantitatea ideală de fructe consumate odată.
  • Consumă mai multe fibre, pe care le găsești în alimente precum: orez brun, linte, orz etc.
  • Nu sări peste micul-dejun.
  • Nu consuma sucuri (acidulate, de fructe etc.)
  • Stai departe de dulciuri.

Glicemia în sarcină trebuie monitorizată deoarece uneori poate să se instaleze diabetul gestațional, care are urmări negative asupra mamei, dar și asupra copilului. Pentru a ține glicemia sub control sunt câteva reguli simple pe care trebuie să le respecți. Alimentația joacă un rol esențial aici, așa că ai grijă ce și cât pui în farfurie.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close