Cum se simt, de fapt, contracțiile? Mărturiile mamelor

30 Iulie 2018

de Irina Olteanu

Contracțiile reale sunt dificil de diferențiat de contracțiile Braxton-Hicks. Toate mamele se intreabă dacă sunt reale sau nu. Iată ce senzații poți experimenta la contracțiile în sarcină și cum le descriu mamele care au trecut deja prin travaliu.

Semne că intri în travaliu

Mai întâi să aflăm care sunt semnele care îți indică faptul că intri în travaliu. De cele mai multe ori contracții în sarcina sunt chiar aceste semne, însă se întâmplă că și alte semne să indice că se apropie momentul nașterii, până să înceapă contracțiile:

  • bebelușul se mișcă mai puțin
  • respirația ta devine mai ușoară, pentru că bebe coboară și se eliberează presiunea asupra diafragmei
  • vei simți că ai multă energie
  • elimini dopul gelatinos
  • ți se rupe apă
  • începi să ai contracții regulate

Ce să faci ca să intri în travaliu

Dacă momentul nașterii simți că nu se apropie, contracții în sarcina lipsesc cu desăvârșire și ai depășit deja termenul, dar îți dorești să intri în travaliu, sunt câteva mici sfaturi pe care le poți urmă pentru a declanșa travaliul și contracțiile. Iată ce trebuie să faci ca să intri în travaliu:

  • Fă sex – acesta, mai precis declanșarea orgasmului și stimularea mameloanelor, eliberează oxitocina, hormonul care poate stimula nașterea
  • Acupunctură – este o metodă de declanșare a travaliului care a fost demonstrată științific
  • Mănâncă picant – așa spun alte mame, care spun că au născut după o seară la un restaurant indian. Știință spune că această metodă nu este demonstrată. Așa cu nu mânca boia iute cu linguriță.
  • Fă plimbări lungi – Mersul pe jos nu numai că poate ajută copilul să se poziționeze mai bine pentru naștere, dar poate stimula și ruperea membranelor.
  • Bea ceaiuri de chimen și de zmeur. Însă, atenție, nu face asta decât la recomandarea medicului. În funcție de caz, astfel de ceaiuri pot face mai mult rău decât bine.
femeie gravida care se tine de burta din cauza durerilor de la contractii

Cum se simt contracțiile în sarcină?

Contracțiile se simt diferit dacă ești în faza de travaliu incipient comparativ cu faza de travaliu activ. Medicul obstetrician și specialist în endocrinologie reproducătoare Bat-Sheva Lerner Maslow subliniază că încep că niște crampe neregulate. Contracțiile în sarcina apar pentru a înmuia cervixul în vederea travaliului. Ele pot să se oprească și să se reia în decursul unor ore, zile sau uneori chiar săptămâni înainte de travaliul real, fiind desemnate chiar travaliu fals, latent sau timpuriu. Dacă te întrebi cum se simt contracțiile în sarcină, citește în continuare câteva mărturii interesante de la mai multe mămici.

Contracțiile în sarcină din 5 în 5 minute

Travaliul real este progresiv, ceea ce înseamnă că contracțiile în sarcina devin mai puternice și mai dese odată cu trecerea timpului. Treptat travaliul va progresa către contracții ritmice care sunt mult mai puternice și apar la fiecare 10 minute pentru mai mult de 2 ore la rând. În acest punct ar trebui să fii consultată de moașă și medic pentru o evaluare. Pentru a dilată cervixul eficient, contracțiile ajung să fie atât de puternice încât nu mai poți merge sau vorbi printre ele deoarece sunt extrem de dureroase (se întâmplă de obicei când cervixul este dilatat între 4-6 centimetri). În continuare cervixul se va dilată progresiv cu aproximativ 1 centimetru pe ora până când naști. Contracțiile în sarcină din 5 în 5 minute înseamnă că sarcina ta se apropie să ajungă la sfărșit și te vei întâlni cu bebelușul tău. Medicul tău te va sfătui cum să îți monitorizezi contracțiile și la ce interval de timp între acestea este în regulă să pleci spre spital.

Contracții Braxton Hicks / diferențiere

Principala distincție între travaliul activ și cel timpuriu este că odată început primul nu se va opri până când bebelușul vine pe lume, iar dacă se oprește poate semnaliza o problema sau faptul că nu a fost travaliu activ. Contracțiile false sau Braxton Hicks nu sunt suficiente pentru a dilată cervixul, nu sunt ritmice și de obicei nu sunt dureroase. Trebuie menționate și contracțiile resimțite la nivelul spatelui, care apar mai degrabă când față bebelușului este în sus (occipito-posterioară), ceea ce impune o presiune mare pe spatele mamei care poate resimți contracțiile drept durere de spate ritmică.

Cum se simt contractiile in sarcina

Cum se simt contracțiile în sarcină – mărturiile mamelor

Acestea se pot resimti ca niște scaune dese înainte de naștere sau ca obișnuitele dureri menstruale. Iată mărturiile mamelor despre contracțiile în sarcină:

  • “Pentru mine contracțiile au semănat cu crampele menstruale, de 10 ori mai puternice, în jurul pelvisului și al spatelui. Pentru bărbații care citesc asta: va amintiți acel moment în care ați suferit de intoxicație alimentară și ați petrecut 24 de ore chinuiți de durere și speriați de defecație involuntară? Exact așa, la puterea 10.”
  • “Fiecare mama simte diferit multiplele contracții în sarcina. Pentru mine, am simțit că abdomenul se întărește foarte mult și durerea este la fel că cea de la constipație sau la diareee. Eu am avut noroc că am putut dormi întreagă seară și am setat alarmă să mă trezească pentru a vedea dacă sunt în continuare la fiecare 5 minute. Mi-am trimis soțul la muncă și la film și el a refuzat de ambele dați, preferând să ne ducă la spital.”
  • “Au fost că niște dureri foarte puternice de stomac. Simți că și cum ai senzația că trebuie să mergi neapărat la toaletă. M-au ajutat foarte mult exercițiile de respirație. A fost greu, dar nu a fost ceva care să mă traumatizeze, cum spun unele mame. Am folosit și gaz ilariant de fiecare dată când simțeam că se apropie o contracție, și, deși durerea încă mai era prezența, treceam mult mai ușor peste moment, și psihic nu mai resimțeam intensitatea. Nu am avut nevoie de epidurală. Cred că am avut o naștere destul de ușoară, și contracțiile cred că te pregătesc pentru momentul expulziei, te obișnuiești pas cu pas cu durerea, astfel încât când trebuie să împingi, să scoți pe bebe, să fii deja acomodată cu starea de disconfort.“
  • “Când eram însărcinată mi-a fost o teamă teribilă de naștere. Întrebăm încontinuu pe toate mamele cum se vor simți contracțiile și mă enervăm că nu îmi ofereau o explicație clară. Acum înțeleg și eu cum stau lucrurile. Nu poți compară cu nimic senzația. Cel mai asemănător lucru este să strângi pumnul cât de tare poți și să îți imaginezi o forță care face acest lucru de 1000 de ori mai puternic. Presiunea este dureroasă. Dar și mai rău a fost pentru mine senzația de disconfort, că și cum trebuie să mergi la baie să faci treaba mare și timp de mai multe ore nu se ameliorează nimic. Odată ce am primit epidurală, la 9 centimetri dilatație, puteam să simt contracțiile, dar păreau diferite. Erau niște valuri de încordare în stomac și îmi indicau când trebuie să împing.”

Confunzi contracțiile în sarcină cu simptomele apropierii nașterii, dar nu confunzi și durerea lor

  • “Contracțiile sunt ceva pentru care nimeni nu se poate pregăti. Durerea nu era atât de groaznică, dar extrem de inconfortabilă. Atunci când travaliul începe și bebelușul coboară, simți nevoia de a împinge. Dar poate dura mai multe ore sau zile, însă totul depinde de cât de repede avansează bebelușul. Însă indiferent cât de multă durere și agonie suferi, odată ce primești în brațe bebelușul tău vei simți că a meritat. Vei simți o dragoste că nicio altă.”
  • “Am ajuns la spital înainte cu câteva zile de dată probabilă a nașterii și m-au conectat la o mășînărie care măsoară contracțiile. În acest timp îi tot repetăm soțului cât îmi este de foame. Când medicul a revenit a confirmat că sunt contracții reale. Dar eu nu le-am simțit, ci le-am confundat cu dureri de foame. Am crezut că îmi este foame, dar de fapt aveam contracții.”
  • “Am avut contracții mai mult de 6 ore pentru fiecare bebeluș și cred că se simt că o minge umflată în interiorul uterului. Era că și cum o minge mi se umflă în interior și apoi se dezumflă încet. Iar asta se întâmplă la fiecare două minute.”
  • “Contracțiile seamănă cu huruitul unui metrou înainte să îl vezi pe sine. Simți presiunea și senzația, exact la fel cum se întâmplă când metroul se apropie de stație.”
  • “Contracțiile mele au fost că și cum cineva îmi strângea toate măruntaiele. Nu am vrut medicamente și am rezistat 20 de ore fără medicație, iar apoi nu am mai rezistat și am cerut. Medicilor le-a luat foarte mult timp să se mobilizeze și să îmi dea medicamentele încât am început să plâng. Am doi copii și cu a două sarcina durerile au fost atât de puternice încât am vomitat.”
  • “Mi-am rupt glezna mai demult și am fost implicată în tot felul de accidente, dar niciunul nu se poate compară cu senzația de a avea pielea întinsă din interior. Am avut contracții la fiecare 2-3 minute timp de 14 ore și 45 de minute. Cel mai bun mod de a descrie senzația generală este că am un extraterestru în interiorul corpului încercând să evadeze. Nu poate fi nimic comparat cu asta, cu excepția că doare îngrozitor. Nici epidurala nu m-a ajutat, era că și cum ai pune un plasture pe un picior amputat. Am vomitat pentru prima dată și îmi amintesc că plângeam și îmi întrebăm prietenă dacă este prea târziu să mă răzgândesc. Cred că am dezvoltat tulburare de șoc posttraumatic de la acele contracții.”
  • “Am avut parte de o naștere în apă fără epidurala și pot să spun că semănau contracțiile cu un cerc de foc. Erau că și cum cineva din interiorul meu trăgea de vaginul meu să îl rupă, că și cum un demon ce era exorcizat îmi părăsea corpul – nu mă refer desigur la fiica mea. Iar relaxarea de după contracție te induce în eroare și creează o anxietate cât anticipezi durerea ce continuă.”
Femeie in timpul travaliului

Există tratament pentru contracții în sarcină?

Contracțiile în sarcină sunt semne că intri în travaliu și că nu mai este mult timp până îți vei întâlni bebelușul. Adesea mămicile se confruntă cu dureri asemănătoare contracțiilor care pot pune în pericol sarcina sau oferă o stare de discomfort. Acestea se pot ameliora cu un tratament contracții în sarcină în funcție de specificul problemei. Iată care sunt probelemele cu care te poți confrunta și pe care le poți confunda cu contracțiile în sarcină:

  • Excesul de gaze cauzat de creșterea niveului de progesteron. Nu este imposibi să treci prin această senzație de balonare destul de dureroasă care are legătură cu anumite alimente. Pentru a o evita sau pentru a scăpa de senzația de balonare poți încerca să reduce porțiile de mâncare la fiecare masa. De asemenea, te-ar mai putea ajuta și hidratarea crectă sau evitarea alimentelor care pot cauza graze precum fasole sau porumb.
  • Durerile de spate sunt foarte des întâlnite în sarcină și pot fi resimțite pe tot parcurscul celor nouă luni. Pentru a evita aceste dureri poți apela la exerciții fizice ușoare sau chiar exerciții de kinetoterapie.
  • Constipația în sarcină poate avea simptome asemănătoare cu contracțiile în sarcină. Pentru a nu trece prin dureri destul de mari și incommode poți încerca să consume cât mai multă apă. Hidratarea este mereu un remediu potrivit pentru orice fel de afecțiune. De asemenea, o dietă bogată în fibre poate fi de mare ajutor în cazul constipației.
  • Contracțiile Braxton-Hicks sunt adesea confundate cu contracțiile în sarcină ceea ce poate fi un motiv de stres în plus pentru mămici. Contracțiile în sarcină care sunt de faăt false vor dispărea cel mai probabil de la sine și nu este cazul să adoptați niciun tratament.

Contracții false: ce se spune despre ele pe forum?

Aceste contracții Braxton-Hicks în sarcină apar la un număr mare de mămici și se simt diferit de la fameie la femeie. Iată cums e pot manifesta aceste contracții false:

Eu am tot avut contracții de prin săptămâna 20, dar sunt nedureroase. Știu că atât timp cât nu sunt însoțite de dureri de spate sau de dureri asemănătoare celor menstruale, de sângerări sau alte semne ale începutului de travaliu nu sunt periculoase. Cumnata mea a pățit la fel, prin săptămâna 33 a avut contracții dureroase și a pierdut dopul, dar a stat apoi în spital cu tratament și nu a născut decât în săptămâna 37 aproape de 38”, spune mămica S. despre contracțiile în sarcină pe forum.desprecopii.com.

„Eu am avut contracții de la 17 săptămâni de sarcină. La început nici măcar nu am știu că sunt contracții până m-am dus odată la contro și era burta ca un pietroi. Mi-a explicat doctorul că atunci când mi se întărește burta și o simt grea, acelea sunt contracții. Am luat No-spa și Arefam, iar mai târziu după săptămâna 30 parcă perfuzii cu ginipral in spital și pastile acasă”, spune Alexandra despre contracțiile în sarcină pe froum.7p.ro.

Eu am avut începând cu 24 de săptămâni. Doamnne, ce m-am panicat prima oară, fiindcă mi se țuguia burta și plus de asta nu știu dacă făcea parte din contracțiile astea false numite și Braxton Hicks, dar aveam senzația că mi se deschide colul. Simțeam o furnicatură acolo, o senzație de jenă. Mi s-a dat No-spa, dar nu am vrut să iau până în a-8 a lună când practic aveam niște dureri insuportabile” spune Giulia despre contracțiile în sarcină pe forum.7p.ro.

„Contracțiile Braxton Hicks sunt nedureroase și normale în sarcină. Pregătesc uterul pentru naștere și expulzie. Dacă sunt contracții dureroase atunci trebuie să anunți medicul de urgență”, spune mămica B. despre contracțiile în sarcină pe forum.7p.ro.

„Eu am momente când mai întâi simt o durere progresivă, suportabilă dar destul de intensă și apoi mi se întărește burtica ca un bolovan. Uneori mă trezeste din somn durerea și așa îmi dau seama că am o contracție.
Doctorului i-am povestit și el a zis că e de rău și să mă las de muncă. Am mare încredere în el, dar nu am încredere în mine. Mi-e frică să nu exagerez”, spune Mona despre contracțiile în sarcină pe forumul păcinți.com.

„Eu am avut contracții nedureroase la prima sarcină începând cu 20 de săptămâni iar acum, la a doua, începând cu 12 săptămâni. Apar atunci când fac efort, sunt obosită, merg cu mașina pe drum accidentat sau când stau prea mult pe scaun. Ajung foarte rar să iau No-spa pentru că dacă întrerup activitatea care le cauzează sau îmi schimb poziția dispar. Ce ma îngrijorează mai nou este faptul ca mă doare noada, ceea ce la prima sarcină nu mi s-a întamplat decât în ziua nașterii. Nu știu dacă aceste dureri ascuțite, nefiind însoțite de întăriri ale uterului, pot fi considerate tot contracții, dar sincer nu îmi plac și abia aștept să consult medicul”, spune mămica Ruxi pe forumul părinți.com.

„Contracții nedureroase am și eu însă la mine durează destul de mult, uneori sunt dureroase și atunci trec pe injecții. Eu am cerclaj din săptămâna 16 și efectul neplăcut al acestuia este apariția acestor contracții care mă țin la pat până la sfârșitul sarcinii”, spune mămica Mirabela despre contracțiile în sarcină pe forumul părinti.com.  

„Aceleași contracții nedureroase le-am avut și eu de câteva săptămâni. Am avut una chiar la ecograf și doctorul a fost un pic îngrijorat că am doar 30 săptămâni și mi-a dat Scobutil și No-spa. Zicea că dacă apar de 2-3 ori pe zi nu este o problemă prea mare, dar dacă sunt mai dese atunci chiar e o problemă pentru că apasă pe uter și începe să se deschidă câte puțin. Mie contracțiile mi le-a declanșat o vizită la stomatolog însoțită de o frică”, spune mămica P. despre contracțiile în sarcină pe forumul părinți.com.

Femeie cronometrand travaliul

Contracții uterine în afara sarcinii

Contracțiile în sarcină sunt normale, însă dacă acestea aapr atunci când nu este însărcinată s-ar putea să te confrunți cu alte probleme. Fie că acestea sunt cauzate de intolearanța la anumite alimente, fie că este vorba de alte afecțiuni, contracțiile în afara sarcinii se pot trata mai ușor. Dacă simți dureri mari în zona abdominală, ai o stare de balonare continuă sau te simți rău după ce consumi anumite alimente poți încerca să consulți un specialist. Nu uita să te hidratezi corespunzător, să mănânci alimente în porții potrivite și să ai grijă în ce situațiii corpul tău reacționează negativ.

Contracțiile în sarcină, false sau reale? Ei bine, pare-se că atunci când le vei simți pe cele reale, vei știi imediat, pentru că sunt mult mai intense decât cele Braxton-Hicks. Mărturiile de mai sus ale mămicilor care au născut sunt o dovadă. Toate aceste afecțiuni precizate mai sus pot fi ținute sub control sau diminuate cu ajutorul unui stil de viață sănătos și activ, dar și cu o hidratare corespunzătoare. Nu uita că este foarte important să ai în vedere părerea medicului tău înainte de a lua orice pastilă sau înainte de a face ceva care îți poate pune viața în pericol. Contracțiile în sarcină sunt normale însă trebuie să cunoști particularitățile acestora.

Surse: www.todaysparent.com; www.babycenter.com; www.thebump.com, parinti.com, healthline.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close