28 Iunie 2017
Doamna doctor Magdalena Dorobantu, Medic primar obstetrica ginecologie la Medicover, a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre Mituri si adevaruri in nasterea naturala: dureri, analgezii si anestezii:
Acesta este un subiect destul de complex, nasterea este un eveniment sensibil, imbracat in emotii multiple. Ne pregatim timp de 9 luni pentru ca dupa aceea sa ne indragostim de viata, de bebelusul nostru. Nasterea vine si cu foarte multe intrebari, ne facem griji daca totul este in regula. Ne intrebam daca bebelusul se va naste fara probleme, daca suntem pregatite, daca facem ce trebuie pentru copil, nu stim cum va fi nasterea, cum va fi durerea din timpul nasterii, daca vom putea suporta aceasta durere. Apar multe intrebari.
Pana la urma, fiecare persoana isi traieste propria experienta. Noi putem afla de la prietene, medic sau cunostinte, de la toata lumea cu care stam de vorba inainte cum va fi, dar pana la urma ne vom trai propria experienta. Pentru ca subiectul este atat de vast m-am gandit sa vorbesc din experienta mea de medic obstetrician de peste 20 de ani, de mama a doi copii nascuti natural si nu pot sa fac rabat de la faptul ca sunt medic. Toti avem pareri, in orice domeniu. In medicina, in politica, in sport, fiecare are propria parere. Tocmai pentru a avea o atitudine cat mai aproape de ceea ce trebuie sa facem in medicina ne bazam pe adevar, si anume pe studii. Nu se fac studii pe populatii restranse, ci largi. Iar rezultatele acestor studii ne ajuta pe noi sa luam atitudinea corecta atunci cand trebuie. Deci, lucram pe baza acestor studii. Un an de zile ne-am pregatit si la facultate in aceasta specialitate de medicina bazata pe dovezi. Altfel am vorbi toti dupa cum am auzi. Trebuie sa avem si niste fapte, niste dovezi.
Despre durerea din timpul nasterii. Cand intelegem ce se intampla cu corpul nostru este totul mult mai usor pentru ca si lipsa de cunostinte si informatii ne da o anumita teama. Teama aceasta de necunoastere ne afecteaza. Cand stim mai bine ce se intampla cu noi reusim mai bine sa stim mai bine ce avem de facut, sa fim mai stapane pe noi decat daca nu stim la ce sa ne asteptam.
Foarte pe scurt va voi explica ce se intampla in timpul travaliului si de ce doare. Travaliul, dupa cum stiti, este nasterea. In timpul fiecarei contractii uterine presiunea este transmisa colului uterin, partea de jos a uterului, cea care se deschide ca sa permita iesirea copilului din uter. Intiderea si distensia acestuia doare pentru ca acolo se afla niste receptori pentru durere care transmit informatia maduvei spinarii, creierului si asa mai departe. Aceasta intensitate a durerii creste odata cu intensitatea, frecventa si durata contractiilor. Deci cu cat contractiile sunt mai lungi, mai intense si mai frecvente, cu atat si durerea este mai intensa. Aceasta este prima parte, cand colul se pregateste si se deschide.
In partea a doua, din cauza faptului ca si coboara copilul ca sa iasa, se adauga durerea ca urmare a distensiei si a leziunilor vaginului de la nivelul perineului. Perceperea durerii poate sa difere de la o femeie la alta, dupa cum multe aspecte sunt percepute diferit de la un om la altul. Durerea din travaliu se situeaza sus pe o scala de evaluare a durerii in comparatie cu alte experiente dureroase. Se discuta dintotdeauna despre durerea la nastere.
Din toate studiile care au fost efectuate vizavi de modul in care se percepe aceasta durere la nastere, s-a ajuns la concluzia ca mult mai important decat nivelul durerii este abilitatea de a face fata durerii, controlul asupra acesteia. Este perceput dupa nastere de catre mamici drept mult mai important. Daca noi avem un control asupra lucrurilor care se intampla la nastere si asupra durerii lucrul acesta il vedem mult mai potrivit decat cat de dureros a fost. Nu ne aducem aminte de cat de dureros a fost, ci cum am reusit sa facem fata acestei situatii. De aceea spuneam mai devreme ca este bine sa stim ce ni se intampla, ca sa facem fata mai usor.
Prin urmare, informarea, educatia prenatala au acest rol, de a creste gradul de multumire si in timpul nasterii de a reduce si intr-o oarecare masura nivelul de perceptie al durerii. Vom afla ca nivelul acesta de perceptie poate fi diferit daca facem altfel anumite lucruri. Primim aceste informatii de la medicul anestezist, de la medicul obstetrician sau de la moasa, de aceea este foarte important ca acestia sa fie implicati in consilierea prenatala. Este foarte important sa avem o relatie, o legatura cu cel care ne va fi alaturi in perioada nasterii. Pentru ca este complet diferit sa nu cunoastem deloc medicul si sa nastem cu medicul de garda comapartiv cu situatia in care ne cream o relatie cu persoana care va fi alaturi de noi atunci. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa avem incredere in aceasta persoana.
Informatiile pe care le primim inainte sunt importante si pentru alte aspecte. Cand nastem trebuie sa semnam un consimtamant. Ca suntem de acord sa nastem intr-un anume spital, cu medicul, cu moasa, cu cine nastem. Pentru obtinerea acestui consimtamant informat avem nevoie de informatii, pe care trebuie sa le primim inainte si sa stabilim ce decizie luam. Este foarte important sa avem niste asteptari realiste referitoare la nastere. In atat de multi ani de practica am asistat la multe situatii. Au existat si gravide care in momentul in care incepeau sa aiba contractii parca erau luate prin surprindere, nu se asteptau sa aiba dureri. Ceea ce nu este chiar in regula pentru ca asa este nasterea, pana la urma.
Trebuie sa cunoastem lucruri si despre modalitatile de reducere a perceptiei dureroase si limitele lor, adica pana unde ne pot ajuta. Sa nu avem pretentii foarte mari. Sa stim ca ne ajuta, dar nu chiar 100%. Ce ne poate influenta perceptia durerii? Statusul pregatirii mentale – suntem pregatiti si stapani pe noi si cu mintea limpede, stim ce ne asteapta, o sa fie mult mai bine. Suportul familiei este foarte important, cel care va fi langa noi, de obicei sotul, trebuie sa ii ofere parteneri sale acest sprijin. Conteaza, bineinteles, si ajutorul medical. Exista si factori obstetricali care influenteaza perceptia durerii, si anume paritatea (la a cata nastere suntem – cu cat nastem de mai multe ori cu atat pare mai usor), marimea si prezentatia fatului (un copil mare sau o prezentatie pelviana pot determina o perceptie diferita a durerii), durata travaliului (daca dureaza mult este posibil sa fim mai obosite, sa percepem mult mai intens durerea), anatomia individuala a filierei pelvine (fiecare femeie are un anumit bazin).
Durerea din travaliu nu este doar durere. Ca orice alt tip de durere, durerea stimuleaza respiratia, respiram mult mai frecvent. Se reduce concentratia dioxidului de carbon din sange. Daca apare acesta in sange creierul este informat si solicita aceasta respiratie ca sa putem elimina dioxidul de carbon si sa ne aduca oxigen. In momentul in care concentratia acestuia scade din cauza respiratiei noastre nu mai avem aceasta stimulare respiratorie si scade concentratia de oxigen si in sangele mamei si in al copilului.
Este o activare simpatica emisa de durere care creste activitatea cardiaca. Putem avea palpitatii de la aceasta durere. Pentru persoanele sanatoase nu este o problema, dar pentru cele cu probleme cardiace poate deveni (ca si pentru cele cu hipertensiune sau anemie).
Stomacul se goleste mai greu, poate sa provoace greata, varsaturi. Sunt stari prin care putem trece. Viitoarele mamici in timpul travaliului mai si varsa. De asemenea, pot creste concentratiile unor anumiti hormoni care influenteaza contractiile uterine, se elibereaza si o substanta care ajuta, beta endorfina, eliberata de hipofiza, dar nu in cantitate atat de mare pentru ca durerea nu dispare de tot.
Sa aflam ce putem sa facem. Exista foarte multe tehnici analgezice non-medicale, alternative si complementare, deci ne ajuta la celelalte. Nu inseamna ca alegem ori una, ori alta. Se pot completa reciproc. Sunt disponibile, sunt la indemana noastra, nu ne trebuie nimic ca sa le avem. Si de aceea sunt si preferate de multe gravide. Aceste tehnici amelioreaza durerea, deci nu o anuleaza. O amelioreaza incomplet si cateodata. Ele cresc totusi si abilitatea de a face fata durerii. Iata despre ce este vorba.
Mersul, miscarea ne ajuta; decat sa stam in pat. Masajul in regiunea lombo-sacrata care de obicei il face partenerul ajuta foarte mult pentru ca scade stresul si usor si disconfortul. Daca ne indreptam atentia spre respiratie si nu spre durere ajungem sa percepem altfel durerea. Sunt tehnici de acupunctura, aromaterapie, reflexoterapie, yoga, hipnoza, masaj si cele de modificare a perceptiei dureroase. Din punctul nostru de vedere sunt mai putine studii, alte specialitati, deci vorbim mai putin despre ele.
Exista tehnici care invata despre concentrarea asupra exercitiilor, asupra relaxarii, asupra respiratiei si pot ajuta in momente potrivite. Ele nu exclud insa medicatia si nu exclud nici varianta operatiei cezariene daca sunt necesare. Dar nimic nu este privit in extrema. Nu este vorba despre una sau alta, este insa o discutie lunga despre momentul in care este necesar. Aceste tehnici nu discuta si despre problemele medicale, consilierea cu medicul. Trebuie sa existe cineva care sa se ocupe si de aceasta parte, medicala a nasterii, ca altfel n-ar mai exista ca specialitate, pana la urma. Sunt niste ani pe care ii petrecem numai ca sa ajungem sa putem sa rezolvam orice situatie intr-o nastere.
Am lasat la urma, dar este cel mai important, increderea in propriile resurse si in propria persoana. Deci increderea in noi. Putem sa facem acest lucru. Putem sa nastem. Este foarte importanta si increderea in persoana de langa dumneavoastra, in partener dar si in personalul medical. Subliniez acest lucru pentru ca nu ai cum sa nu-ti creezi o relatie cu persoana care iti urmareste sarcina pana la urma. Si trebuie sa-ti dai seama daca ai sau nu incredere. Am avut mereu aceasta intrebare cu persoane care nu au incredere in final ca li se spune ce trebuie sa faca sunt putin neincrezatoare. Si ma intreb de ce? Daca nu ti-ai capatat incredere in medic in atata timp nu este in regula. Undeva am gresit si eu si ceva s-a intamplat in comunicare.
Trebuie sa nu uitam ca nasterea este impredictibila. Putem porni intr-un anumit sens, dar la un moment dat se poate intampla ceva. Nu exista termen de sarcina fara risc; poate fi cu risc mai mic sau mai mare. Organismul trece prin niste schimbari pe care nu oricine le-ar putea suporta. Femeile tinere mai usor decat cele cu varsta inaintata. Si oricand se poate intampla ceva, deci trebuie sa ne gandim. Iar fiecare pas trebuie luat ca atare. La un moment dat, de exemplu, nu mai avanseaza travaliul. Exista solutii pentru orice, nu trebuie sa intram in panica, mergem mai departe. Luam situatia asa cum este si se rezolva ca atare. De aceea alegerile facute inainte de nastere se pot schimba in timpul nasterii. E bine sa ai un plan, dar la fel de bine este sa-l schimbi daca este necesar. Nu este bine sa ne cramponam pe o idee, nici pentru noi si nici pentru copil.
Analgezia inseamna reducerea durerii, nu abolirea ei completa. Scopul sau este sa reduca semnificativ durerea la nastere si permite viitoarei mame participarea la experienta nasterii. Sunt mamici care prefera aceasta varianta ca sa poate fi in cadrul evenimentului, sa isi dea seama ce se intampla cu ele. Analgezia la nastere are ca scop si sa permita mobilizarea si sa aiba efecte minime asupra fatului si asupra evolutiei travaliului. Daca are un efect cat de mic asupra fatului sau travaliului nu o mai facem.
Analgezia poate fi inhalatorie (Entonox), parenterala (se injecteaza niste medicamente opioide) sau regionala (epidurala – o regiune a corpului sa fie analgeziata). Nu este vorba de anestezie; anestezia inseamna bloc complet al durerii si al altor simturi.
Cateva cuvinte despre analgezia inhalatorie cu Entonox pe care o folosim de cativa ani. Este un amestec gazos de protoxid de azot sau gaz ilariat si oxigen (in proportii egale) care a fost descoperit in 1700 si folosit prima oara in 1934. Aceasta analgezie scade intensitatea durerii resimtite in travaliu, este un analgezic moderat. Prin faptul ca trebuie sa respiram acest gaz, toata atentia noastra este focalizata asupra respiratiei. Produce o stare euforica ce face parturienta (femeia in travaliu) sa fie mai putin constienta de durere. El poate fi folosit doar pe perioada travaliului, numai la inceput sau numai la sfarsit, cat de mult consideram necesar. Ramane strict la latitudinea noastra. Se elimina cu respiratia, nu necesita o monitorizare speciala, nu afecteaza copilul si nici activitatea uterina. Nu afecteaza functiile senzoriale sau motorii, deci putem merge in continuare si toate simturile noastre sunt in continuare prezente. Daca medicul nu a contraindicat aceasta metoda, pentru ca orice metoda are si niste contraindicatii medicale, se poate folosi in travaliu. Iar noi controlam cantitatea folosita in functie de ceea ce simtim. Deci este in mana noastra asigurarea acestei analgezii. Perceptia asupra efectului pozitiv al acestui Entonox este diferita pentru ca este diferita si perceptia asupra durerii. Pentru unele femei ajuta, pentru altele nu. Trebuie sa ai anumite asteptari, esti informata. Daca doresti si crezi ca te ajuta il folosesti. Daca asteptarea femeii este sa aiba o nastere fara dureri, nu aceasta este solutia. Doare.
Exista o gramada de mituri si despre Entonox. Nu trebuie sa stai in pat. Nu trebuie monitorizat continuu copilul. Nu scade frecventa contractiilor, nu afecteaza copilul. Poti folosi alta medicatie analgezica; sunt tehnici complementare, nu se exclude una pe cealalta. Nu are importanta daca este prea avansat travaliul; este posibila administrarea pana in momentul in care considera fiecare gravida. Este foarte important ca nu tine partenerul masca; noi stim exact cat ne trebuie. Daca o tine altcineva se poate administra mai mult decat ne trebuie. Este obligatoriu sa ne tinem singure masca. Si, nu in ultimul rand, nu te face sa razi fara control. Cine accepta Entonox este multumit.
Analgezia epidurala isi mentine popularitatea datorita analgeziei eficace. Pana la urma este cea mai eficace metoda de analgezie. Ofera o reducere semnificativa a durerii, cu reducerea secretiei hormonilor care apar in caz de durere si care pot afecta oarecum nasterea. Daca se ajunge ca nasterea sa se finalizeze cu cezariana sau alte manevre obstetricale atunci se poate prelungi analgezia sau se poate converti in anestezie, ceea ce constituie un avantaj. Uneori sunt situatii de urgenta si ajuta in acest caz. Este benefica din punct de vedere medical pentru pacientele cu hipertensiune arteriala de sarcina. Exista doua notiuni peste care vreau sa trec: opium epidural – se folosesc medicamente astfel incat nu se mai poate merge, picioarele nu se mai simt, sunt paralizata, nu mai simt nimic. Nu este chiar asa, se folosesc niste medicamente intr-o dilutie mai mare care te ajuta sa mergi, sa stai in picioare. Nu trebuie neaparat sa stam in pat. Exista si notiunea de patient control epidural analgesia care la noi inca nu se practica; exista clinici in care pacientul isi controleaza singur doza. Daca este nevoie isi mai injecteaza.
Anestezicul este cu profil de siguranta excelenta. Cele mai studiate medicamente sau situatii sunt cele de sarcina. Nu-si permite nicio firma farmaceutica un medicament neinvestigat pe sarcina. Cele mai multe specifica la recomandarea medicului, deci nu isi asuma. Dar acestea isi asuma, deci clar exista studii care arata ca nu au efecte negative asupra sarcinii, asupra fatului si a travaliului.
Ca la orice metoda, exista indicatii si contraindicatii. Indicatii sunt cand exista un beneficiu medical al reducerii stresului medical. Dar Asociatia Americana de Ginecologie si Obstetrica, una dintre marile asociatii, ale caror standarde le preluam pentru ca se bazeaza pe studii sustin ca in absenta oricarei contraindicatii medicale simpla cerere a mamei de a se trata durerea reprezinta o indicatie medicala suficienta. Acest lucru este foarte important si pentru medicul anestezist. Deci daca dorim, trebuie sa fie acolo, sa ne ofere aceasta analgezie. Dintre contraindicatii pe primul loc este refuzul mamei, precum si coagulopatii, infectii, imposibilitatea de a coopera. De aceea este importanta acea informare de dinainte. Informarea o veti primi de la cel care va urmareste sarcina, pentru ca trebuie indepartat stigmatul pus asupra acestei analgezii epidurale.
Miturile despre aceasta analgezie. Nu incetineste nasterea, dimpotriva; nu exista efecte negative la efectuarea precoce (se poate pune la orice dilatatie, nu neaparat la 4 cm). Nu este mai dificil sa impingi; mama simte, daca simtim picioarele simtim si presiunea contractiilor, dar nu simtim durerea. Poate sa impinga avand si confortul absentei durerii. Medicii anestezisti au experienta in spate si stiu exact in ce moment sa o faca, in ce cantitate, de aceea lucrurile merg si atat de bine. Nu poate conduce la operatie cezariana; este altceva cand exista anumite situatii medicale. Sunt travalii prelungite pentru ca este un copil mai mare, pentru ca mama are bazinul mic, pentru ca oricum nu putea naste natural. Analgezia epidurala ajuta. Alt mit este ca face mai dificila hranirea nou-nascutului; cand o mama este odihnita, linistita si lipsita de durere este mai capabila sa se concentreze asupra copilului decat asupra durerii. Si decat alte medicamente pentru durere este clar preferabila aceasta. Un alt mit, exista o fereastra de timp in care se poate efectua – nu prea devreme, nu prea tarziu. Daca o femeie doreste analgezia o poate avea indiferent de dilatatia colului. Alt mit, te inteapa spatele si paralizezi; trebuie sa uitam acest mit pentreu ca este clar neadevarat. Ne putem gandi ca durerea nu este atat de rea si este doar temporara; dar trebuie sa ne intrebam cine apreciaza acest aspect. Nici viitoarea mama nu stie exact cum va suporta durerea.
Inchei prin a va spune ca nicio experienta a nasterii nu te face mai putin femeie sau mama.
Afla totul despre nasterea naturala direct de la specialist!
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.