Fertilitatea la femei și dieta: o legătură mai mult decât importantă

7 Octombrie 2024

de Mihaela Dobre

Fertilitatea la femei poate fi influențată și de dietă. Știm deja că alimentația contează mult atât pentru sănătatea fizică, dar chiar și pentru cea emoțională. Iar dacă îți dorești să devii mamă, atunci este important să acorzi atenție alimentelor din farfurie.

Să aflăm informații despre fertilitate și despre cum influențează alimentația acest aspect atât de important pentru femei.

Cauze de infertilitate la femei

Vorbim despre infertilitate atunci când o femeie încearcă să rămână însărcinată făcând sex neprotejat și frecvent cel puțin un an, fără rezultatul dorit.

Principalul simptom al infertilității este imposibilitatea de a rămâne însărcinată. Un ciclu menstrual prea lung (de peste 35 de zile) sau prea scurt (sub 21 de zile), menstruația absentă sau neregulată pot fi un semn că nu se produce ovulația. Dar pot să lipsească alte semne și simptome.

Infertilitatea la femei poate avea mai multe cauze:

  • Probleme legate de ovulație. Ovulația care nu se produce în fiecare lună sau nu se produce deloc poate fi de vină pentru infertilitatea la femei.
  • Sindromul ovarelor polichistice, care provoacă un dezechilibru hormonal, care afectează ovulația. Sindromul ovarelor polichistice este asociat cu rezistența la insulină și obezitatea, acneea, pilozitate anormală pe față și corp. Este principala cauză a infertilității la femei.
  • Disfuncție hipotalamică. Stresul fizic sau emoțional excesiv, o greutate corporală prea mică sau prea mare, o creștere sau o scădere substanțială în greutate care s-a produs recent ar putea să afecteze producere de hormoni și să afecteze ovulația. Menstruațiile neregulate sau absente sunt cel mai comun semn.
  • Insuficiență ovariană primară sau insuficiență ovariană prematură. Apare ca urmare a unui răspuns autoimun sau a pierderii premature a ovulelor din ovare, ca rezultat al geneticii sau chimioterapiei. Ovarul nu mai produce ovule și astfel producerea de estrogen scade în rândul femeilor sub 40 de ani.
  • Prea multă prolactină, ceea ce reduce producerea de estrogen și cauzează infertilitate. Unele medicamente pot să aibă același rezultat.
  • Probleme la nivelul trompelor uterine. Trompele uterine blocate sau deteriorate nu permite spermatozoizilor să ajungă la ovul sau blochează calea ovulului fertilizat, care nu poate ajunge în uter.
  • Endometrioza, care apare când țesutul care de obicei crește în uter se implantează și crește în alte locuri. Această creștere a țesutului și îndepărtarea sa chirurgicală ar putea să provoace cicatrici, care pot bloca trompele uterine și împiedică ovulul și spermatozoidul să se întâlnească. Endometrioza poate să perturbe implantarea ovulului fertilizat.
  • Probleme uterine sau ale colului uterin, care pot să afecteze implantarea sau pot crește riscul de a pierde sarcina. Printre aceste probleme se numără: tumori benigne sau polipi la nivelul uterului, o formă neobișnuită a uterului, îngustarea colului uterin, colul uterin nu produce un tip de mucus care permite spermei să treacă prin col spre uter.
  • Iar uneori, infertilitatea nu poate fi explicată. O combinație de factori pot să influențeze fertilitatea la femei, dar și la bărbați, și astfel se poate ajunge la imposibilitatea de a concepe un copil pe cale naturală.

Factori de risc

Există anumiți factori de risc în ceea ce privește infertilitatea:

  • Vârsta. Cantitatea și calitatea ovulelor încep să scadă odată cu înaintarea în vârstă. După 35 de ani, crește rata de pierdere a foliculilor, ceea ce înseamnă că ovulele vor începe să își piardă din calitate. Astfel, concepția devine mai dificilă și crește riscul de a pierde sarcina.
  • Fumatul. Acest obicei nesănătos poate să dăuneze colului uterin și trompelor uterine și poate crește riscul de a pierde sarcina sau de a avea o sarcină extrauterină. Se crede că fumatul duce la îmbătrânirea ovarelor și diminuează prematur numărul de ovule.
  • Greutatea. O greutate prea mare sau prea mică ar putea să afecteze ovulația. Când ajungi la o greutate optimă, poate crește frecvența ovulației și șansele de a rămâne însărcinată.
  • Istoricul sexual. Infecțiile cu transmitere sexuală pot să afecteze trompele uterine. Sexul neprotejat, cu mai mulți parteneri, crește riscul de a suferi de infecții cu transmitere sexuală, care pot să provoace ulterior infertilitate.
  • Alcoolul. Consumul excesiv de alcool poate reduce fertilitatea.

Perioada de fertilitate la femei

În fiecare lună, există o fereastră de câteva zile în care femeile pot rămâne însărcinate (dacă nu există probleme legate de fertilitate).

Ovarele eliberează o singură dată pe lună câte un ovar, la cel puțin 24 de ore distanță, așa că fereastra ovulației durează aproximativ 72 de ore. Dar eliberarea ovarelor din ambele ovule nu este un lucru des întâlnit.

După contactul sexual neprotejat, spermatozoizii pot supraviețui în corpul femeii până la cinci zile. Asta înseamnă că dacă faceți sex și cu patru zile înainte de ovulație, ai putea totuși să rămâi însărcinată. Așadar, perioada fertilă poate dura până la opt zile.

Se crede, în mod eronat, că ovulația se produce în ziua 14 a ciclului menstrual. Dar este doar un mit, bazat probabil pe faptul că ciclul menstrual are în medie 28 de zile. Însă corpul fiecărei femei este diferit, iar ciclul menstrual poate avea o durată cuprinsă între 21 și 35 de zile. În aceste condiții, este mai dificil de anticipat cu exactitate ziua în care se produce ovulația, dar de regulă are loc între zilele 11 și 21 a ciclului menstrual.

Practic, ovulația se poate produce oricând, chiar și în timpul menstruației, uneori. Ca să știi cu exactitate dacă ești sau nu la ovulație, poți face teste de ovulație, de exemplu.

Fertilitatea la femei după 40 de ani

Între 20 și 30 de ani, șansele ca un cuplu să conceapă un copil sunt de 20-25% în fiecare lună. Un an mai târziu, după ce cuplurile au făcut sex neprotejat, între 85 și 90% vor avea un test pozitiv.

După vârsta de 35 de ani, rata de succes a obținerii unei sarcini pe cale naturală în cazul femeilor este de 10-15% în fiecare lună, iar de la 40 de ani șansele sunt de 5%. Asta nu înseamnă că este imposibil pentru femeile de peste 40 de ani să rămână însărcinate, ci că cel mai probabil va fi nevoie de mai mult timp.

Analize de fertilitate la femei

Pentru a afla care este situația în ceea ce privește fertilitatea la femei, se pot face unele investigații medicale.

Analize de sânge

Acestea se recomandă pentru a fi testat un hormon numit progesteron, pentru a se verifica dacă femeia ovulează sau nu. Testul se face în funcție de cât de regulată este menstruația. În cazul menstruațiilor neregulate, femeii i se va face un test pentru a măsura hormonii numiți gonadotrofine, care stimulează ovarele pentru a produce ovule.

Test pentru Chlamydia

Chlamydia este o infecție cu transmitere sexuală, care poate afecta fertilitatea. De aceea, în cazul în care o femeie nu poate să rămână însărcinată, poate fi recomandat și acest test. Dacă testul este pozitiv, infecția se va trata cu antibiotice.

Ecografie

Ecografia ajută la verificarea ovarelor, a uterului și a trompelor uterine. Anumite afecțiuni care pot afecta uterul, pot împiedica instalarea sarcinii. Tot ecografia arată dacă există probleme la nivelul trompelor uterine. Dacă acestea sunt blocate, ar putea împiedica ovulele să ajungă prin trompele uterine în uter. Dacă se observă un astfel de blocaj, este posibil să fie necesară o intervenție chirurgicală laparoscopică pentru rezolvarea problemei.

Radiografie

La nevoie, poate fi recomandă efectuarea unei radiografii. Histerosalpingografia are rolul de a observa aparatul genital al femeilor și identifică posibile cauze ale infertilității, cum ar fi, de exemplu, blocajele menționate puțin mai sus.

Alimente care ajută fertilitatea la femei

Dacă îți dorești să crești șansele de a rămâne însărcinată, atunci trebuie să știi că alimentația este importantă în tot acest proces. De fapt, alimentația sănătoasă este recomandată oricui, indiferent de vârstă sau gen. Știm deja cât de mult ne influențează ceea ce mâncăm.

Așadar, iată ce poți mânca pentru a evita sau a diminua problemele legate de fertilitate:

  • Fasole și linte. Conțin fibre și proteine, care pot să ajute la îmbunătățirea ovulației.
  • Nuci, care de asemenea susțin ovulația.
  • Fructe și legume, de sezon, folosite pentru salate sau în diverse rețete sănătoase și delicioase.
  • Alimente bogate în acizi grași omega-3: peștele, de exemplu. Dar trebuie ales cu grijă, deoarece peștele care conține mercur nu ajută fertilitatea.
  • Proteinele sunt importante, deci trebuie incluse în alimentația zilnică. Găsești o multitudine de surse de proteine, fie vegetale, fie de origine animală: ouă, carne, semințe, tofu, iar acestea sunt doar câteva exemple.

Cercetătorii de la Harvard au publicat o analiză a studiilor realizate în trecut care au urmărit impactul pe care alimentația îl are asupra dietei. Ei au ajuns la concluzia că pentru femeile care își doresc și încearcă să rămână însărcinate pe cale naturală, următoarele vitamine și substanțe nutritive au un efect pozitiv asupra fertilității:

  • Acid folic
  • Vitamina B12
  • Acizi grași omega-3
  • Alimentația sănătoasă (cum ar fi dieta mediteraneană)

Potrivit studiului, următoarele nu au un impact semnificativ sau nu au deloc impact asupra fertilității:

  • Antioxidanții
  • Vitamina D
  • Produsele lactate
  • Soia

Grăsimile trans și alimentația nesănătoasă (adică un consum mare de carne roșie și procesată, cartofi, dulciuri, sucuri îndulcite) au un efect negativ asupra fertilității.

O alimentație sănătoasă este de ajutor pentru cuplurile care își doresc să aibă un copil, iar suplimentele cu acid folic, vitamina B12 și acizii grași omega-3 pot să vină în sprijinul fertilității la femei. Însă alimentația sănătoasă este recomandată tuturor, la fel și vitaminele prenatale.

Atâta vreme cât ai o alimentație sănătoasă, faci mișcare, incluzi în meniul tău hrană care conține vitaminele și mineralele enumerate mai sus, iar la nevoie și la recomandarea medicului iei și anumite suplimente alimentare, atunci știi că ai acoperit zona aceasta care ține de alimentație și fertilitate.

Ceaiuri pentru fertilitate la femei

Dacă îți place să bei ceai, am o veste bună pentru tine: sunt ceaiuri care ajută fertilitatea la femei.

Ghimbir și lămâie

În cazul femeilor care suferă de endometrioză, ghimbirul și lămâia sunt recomandate datorită proprietăților antiinflamatorii. Acestea ajută și la îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul organelor de reproducere.

Ceai Rooibos

Este bogat în antioxidanți, este o sursă de vitamina C, care ajută imunitatea.

Ceai de iasomie

De secole, acest tip de ceai este folosit pentru proprietățile sale medicinale și pentru susținerea fertilității.

Ceaiul verde

Ceaiul verde are numeroase beneficii pentru sănătate. În ceea ce privește fertilitatea, ingredientele principale din ceaiul verde poate îmbunătăți viabilitatea embrionului, de exemplu.

Dar înainte de a consuma ceai verde, trebuie să știi și care sunt contraindicațiile și să nu îl bei dacă nu este potrivit pentru tine. Și același lucru este valabil pentru orice alt tip de ceai. 

Ceaiul de mentă

În concluzie, fertilitatea la femei poate fi susținută prin unele mijloace naturale și la îndemână, cum ar fi alimentația sănătoasă și echilibrată, introducerea în meniu a unor alimente care conțin anumite vitamine și minerale, folosirea, la nevoie, a unor suplimente alimentare. Ajută și ceaiurile. Iar dacă există probleme sau suspiciuni că ar putea exista probleme legate de fertilitate, atunci medicul va recomanda efectuarea unor analize.

Reducerea nivelului de stres este importantă pentru a concepe un bebeluș. Stresul poate să aibă un impact negativ și asupra fertilității. Din fericire, ceaiul de mentă ar putea să ajute la eliminarea stresului, deci poate ajuta și fertilitatea.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close