Dieta femeii însărcinate: 5 alimente care trebuie neapărat evitate

18 Septembrie 2024

de Mihaela Dobre

Dieta femeii însărcinate este importantă și pentru ea, dar și pentru făt. Tocmai de aceea, viitoarea mamă ar trebui să știe ce alimente să consume, dar și ce alimente trebuie să evite. Vom discuta în acest articol despre cele cinci alimente pe care o femeie însărcinată nu ar trebui să le consume, dar și despre alimentația în sarcină, în general.

Dieta femeii însărcinate – ce nu trebuie să mănânce

Ouă crude

Niciodată să nu mănânci ouă crude în sarcină, deoarece acestea conțin o bacterie numită salmonella, care poate să îi facă rău mamei, dar și fătului.

Germeni cruzi

Să nu consumi niciodată germeni cruzi, deoarece aceștia conțin o bacterie denumită listerioză. Aceasta poate fi responsabilă pentru nașterea unui bebeluș fără viață, nașterea prematură, infecții care pun în pericol viața unui nou-născut.

Pește cu un nivel crescut de mercur

Peștele cu un conținut mare de mercur este periculos pentru oricine îl consumă, dar în special pentru femeile însărcinate. Asta se explică prin faptul că mercurul poate afecta creierul și sistemul nervos al fătului și poate să provoace malformații congenitale.

Organe

Organele au un conținut ridicat de vitamina A. Vitamina aceasta poate să provoace malformații congenitale, motiv pentru care femeile însărcinate ar trebui să nu consume organe. De asemenea, organele sunt o sursă importantă de fier, care în mod normal este foarte sănătos. Totuși, femeile însărcinate, care suferă de o supraîncărcare cu fier, pot avea probleme din acest motiv.

Cofeină

Cofeina are un impact direct și imediat asupra corpului. Experții le recomandă femeilor însărcinate să nu consume cofeină, deoarece aceasta ar putea să contracte vasele de sânge din uter și placentă. Asta poate însemna că fătul va primi mai puțin oxigen și sânge.

Pe lângă alimentele menționate mai sus, mai sunt și altele care nu ar trebui consumate în sarcină, deoarece pot conține bacterii care îi fac rău bebelușului nenăscut, dar și mamei acestuia:

  • Pește care nu a fost bine gătit înainte
  • Carne care nu a fost bine gătită înainte
  • Alimente nepasteurizate: suc, lapte, brânză – asigură-te că pe eticheta lor este menționat faptul că sunt pasteurizate
  • Mezeluri, alimente afumate

Anumite ceaiuri nu sunt indicate în timpul sarcinii, deci întreabă medicul înainte de a le consuma. Pe ambalajul unora dintre ele scrie dacă femeile însărcinate sau cele care alăptează pot să le consume, dar dacă nu există informații în acest sens, cel mai bine este să întrebi medicul.

Și dacă tot discutăm despre ceea ce nu se poate bea în sarcină, nu putem să nu menționăm și alcoolul, care cu siguranță nu are ce să caute în „meniul” unei femei însărcinate.

Alimentația femeii însărcinate

Nu trebuie să ai o dietă specială în perioada sarcinii, dar este important să mănânci variat în fiecare zi pentru a primi substanțele nutritive de care tu și bebelușul tău aveți nevoie.

Este bine ca vitaminele și mineralele să fie luate din hrană, dar femeile însărcinate trebuie să ia și suplimente cu acid folic, pentru a se asigura că bebelușul se dezvoltă normal în uter. La nevoie, medicul poate recomanda mai multe suplimente cu vitamine.

Poate vei simți că ești mai înfometată decât de obicei, dar asta nu înseamnă că trebuie să mănânci pentru doi. Totuși, pe măsură ce sarcina avansează, va fi nevoie să consumi mai multe calorii decât în mod normal. Cele mai multe femei, care înainte de sarcină au avut o greutate normală, vor avea nevoie de următorul număr de calorii în plus:

  • Primul trimestru (primele 12 săptămâni) – nu sunt necesare calorii suplimentare
  • Al doilea trimestru (săptămânile 13-26) – vor fi necesare aproximativ 340 de calorii în plus pe zi
  • Al treilea trimestru (după săptămâna 26 de sarcină) – vor fi necesare aproximativ 450 de calorii în plus pe zi

Nu uita că este firesc să te îngrași în sarcină, însă numărul kilogramelor în plus nu trebuie să ajungă prea departe, deoarece lucrul acesta nu este sănătos nici pentru tine, nici pentru bebeluș. Tocmai de aceea, o alimentați sănătoasă, variată și echilibrată te poate ajuta să rămâi sănătoasă, dar și să nu cântărești mult prea mult la finalul sarcinii.

Încearcă să mănânci sănătos în fiecare zi la micul-dejun, deoarece asta te poate ajuta să stai departe de gustările bogate în grăsimi și zahăr, care nu sunt sănătoase.

Gustări sănătoase în timpul sarcinii

Dacă ți se face foame între mese, încearcă să eviți gustările care sunt bogate în grăsimi sau zahăr, cum ar fi dulciurile, biscuiții, chipsurile, ciocolata. În schimb, alege ceva mai sănătos, cum ar fi:

  • Sandvișuri mici cu ingredientele care îți plac, dar să fie sănătoase și să conțină și o frunză sau două de salată
  • Salată de legume, cum ar fi morcovi, castraveți
  • Iaurt cu fructe, cu un conținut scăzut de grăsimi și de zahăr
  • Fructe
  • Supe de legume sau supe cremă
  • Lapte cu cereale fără zahăr

Cum pregătești mâncarea

  • Spală bine fructele, legumele și salatele pentru a îndepărta pământul, care poate conține toxoplasmă (un parazit care provoacă apariția toxoplasmozei), care poate să facă rău bebelușului.
  • Spală suprafețele, ustensilele și spală-te pe mâini înainte de a pregăti mâncarea, pentru a evita apariția toxiinfecției alimentare.
  • Asigură-te că alimentele negătite sunt puse separat de cele care pot fi deja consumate, așa încât să nu existe riscul unei contaminări.
  • Folosește un alt cuțit și un alt tocător pentru carnea crudă.
  • Încălzește mâncărurile deja gătite până începe să iasă abur din ele – este important mai ales pentru mâncărurile care conțin carne de pui.
  • Verifică termenul de valabilitate al alimentelor, ca să fii sigură că le poți consuma fără probleme. Să nu consumi alimente expirate, chiar dacă arată și/sau miros bine.

În concluzie, dieta femeii însărcinate nu trebuie să fie una specială, însă trebuie să fie sănătoasă, variată și echilibrată, așa încât ea și copilul ei să primească substanțele nutritive de care au nevoie. Totuși, sunt unele alimente care nu ar trebui mâncate niciodată în timpul sarcinii, deoarece pot să fie o sursă de bacterii dăunătoare pentru mamă și pentru făt. Ai aflat care sunt alimentele pe care să nu le incluzi în meniul tău. Dar pentru detalii suplimentare, nu ezita să întrebi medicul.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close