Top 10 alimente care scad glicemia în sarcină

9 August 2024

de Mihaela Dobre

În acest articol vom discuta despre alimente care scad glicemia în sarcină, dar și despre diabetul gestațional, o problemă de sănătate care poate să apară în perioada sarcinii. Și care trebuie ținută sub control pentru binele mamei, dar și al bebelușului care urmează să se nască.

Despre diabetul gestațional

Diabetul gestațional este un tip de diabet care se declanșează în timpul sarcinii, în cea de-a 24-a săptămână până în a 32-a săptămână de sarcină. De obicei dispare la scurtă vreme după naștere. Dacă diabetul gestațional nu dispare după naștere, atunci este considerat diabet de tip 2.

În timpul sarcinii, bebelușul și placenta duc la apariția în corp a unor hormoni care fac ca insulina să nu mai lucreze atât de bine pe cât ar trebui. Insulina este un hormon care ține glucoza din sânge acolo unde ar trebui să fie. Diabetul gestațional apare atunci când corpul tău nu poate produce suficientă insulină în plus, iar nivelul zahărului din sânge ajunge la un nivel mai ridicat.

Femeile diagnosticate cu diabet gestațional trebuie să discute cu medicul, care îi va recomanda să facă ceva schimbări în ceea ce privește alimentația.

Alimentație diabet gestațional

Multe femei reușesc să trateze diabetul gestațional urmând un plan alimentar. De fapt, acesta este primul tratament pe care medicul îl recomandă pentru a ține sub control glicemia. Dacă nu funcționează, atunci medicul va face alte recomandări, în funcție de situație, șa încât mama și copilul să nu fie expuși vreunui risc.

Carbohidrații din alimente se transformă în zahăr (glucoză) când sunt digerați. Glucoza este importantă pentru mamă și bebeluș, dar prea multă poate duce la apariția unor diverse probleme. De aceea este important ca viitoarea mamă să consume o cantitate potrivită de carbohidrați și să aleagă alimente sănătoase. Carbohidrații se găsesc în alimentele care conțin amidon, în fructe, legume, lapte și iaurt, așa că trebuie măsurate porțiile. Dulciurile trebuie să fie evitate, deoarece cresc glicemia.

Dacă ai fost diagnosticată cu diabet gestațional, trebuie să discuți cu medicul pentru a afla ce este de făcut în continuare. Iată câteva lucruri care te-ar putea ajuta:

  • Să ai 3 mese principale și gustări de 2-3 ori pe zi

Dacă mănânci prea mult odată, glicemia ta poate să crească. De aceea este bine să ai mese mai multe într-o zi, incluziv gustări, iar la fiecare masă să mănânci mai puțin.

  • Cântărește/măsoară porțiile de alimente
    care conțin amidon

Poți consuma alimente care conțin amidon, dar cu măsură. Este bine să mănânci o ceașcă de orez gătit, de cereale, paste sau cartofi, sau 2 felii de pâine la o masă.

  • Consumă lapte cu moderație

Laptele este un aliment sănătos și o importantă sursă de calciu. Deoarece este lichid, zahărul din lapte este absorbit mai rapid. Dacă bei prea mult lapte odată poate să îți crească glicemia. Astfel, este mai bine să bei doar o cană de lapte (aproximativ 250 ml odată).

  • Consumă porții mici de fructe

Fructele conțin multe substanțe nutritive, dar au zaharuri naturale, așa că o porție mică este suficientă. O porție înseamnă un fruct mic sau o jumătate de fruct mare sau aproximativ o cană de amestec de fructe. Evită compotul de fructe și nu consuma suc de fructe.

  • Mănâncă mai multe fibre

Încearcă pâinea integrală, orezul brun, ovăzul și alte alimente cu un conținut ridicat de fibre. Fibrele ajută la menținerea la un nivel mai scăzut a glicemiei, lucru care nu se întâmplă dacă o să consumi pâine din făină albă sau orez alb, de exemplu.

  • Nu consuma suc de fructe sau alte tipuri
    de băuturi care conțin zahăr

Pentru a obține un pahar de suc sunt necesare mai multe fructe. Astfel, sucul natural, din fructe, conține mult zahăr natural. Deoarece este lichid, crește rapid nivelul glicemiei. Nu bea sucuri acidulate din același motiv.

  • Evită cât de mult poți
    deserturile/dulciurile

Nu este un secret faptul că dulciurile cresc nivelul glicemiei. În plus, nu aduc substanțe nutritive corpului, deci ar trebui să stai departe de ele. De asemenea, mierea, zahărul, siropurile au același efect nociv asupra sănătății.

Diabet gestațional regim

Dacă primești diagnosticul de diabet gestațional, atunci medicul ar trebui să îți spună ce să mănânci și ce să nu mănânci. Sau ai putea discuta cu un nutriționist ori un diabetolog. În funcție de rezultatele analizelor ți se va spune dacă alimentația este singura modalitate prin care poți ține sub control afecțiunea sau dacă sunt necesare și alte măsuri.

În ceea ce privește regimul, acesta nu trebuie să fie strict, adică nu trebuie să te înfometezi, de exemplu. Dar, în linii mari, este indicat să ai mese regulate, să consumi cantități mai mici de mâncare, dar să mănânci mai des (3 mese și 2 sau 3 gustări pe zi), să nu consumi sucuri, dulciuri, zahăr, miere, siropuri. Să consumi cu moderație carbohidrați. Alimentele cu un conținut ridicat de fibre ajută.

Mâncarea sănătoasă, gătită acasă, este delicioasă, mai puțin costisitoare, iar tu vei ști ce conține, așa încât să alegi ingredientele care îți fac bine. Evită făina albă, orezul alb, alimentele cu un conținut mare de glucide.

Alimente care scad glicemia

Mai jos vei găsi o listă cu 10 alimente care scad glicemia în sarcină (dar reține că unele pot fi mai eficiente, pe când altele pot fi mai puțin eficiente):

  • Broccoli
  • Dovleacul și/sau semințele de dovleac
    (semințele au multe calorii, deci consumă-le în cantități mici)
  • Nucile (și ele sunt bogate în calorii,
    deci nu consuma o cantitate mare)
  • Semințe de chia
  • Kale
  • Fructe de pădure
  • Avocado
  • Ovăz
  • Portocale
  • Ouă

Acestea sunt doar câteva exemple. Cel mai bine este să discuți cu un specialist, care să îți monitorizeze starea de sănătate și progresul.

Glicemia în sarcină trebuie ținută sub control, deoarece diabetul gestațional poate declanșa probleme pentru mamă și/sau pentru bebeluș. Primul tratament recomandat de medici este schimbarea alimentației, însă dacă este necesar se vor lua și alte măsuri.

Din fericire, există alimente care scad glicemia în sarcină. Poți să le încerci și tu dacă nu ai alergii alimentare sau dacă nu există motive medicale pentru care nu ar trebui să consumi unul sau mai multe alimente încadrate în această categorie. Poți alege și poți include altele în meniul tău, în funcție de preferințe și de cât de bine tolerează corpul tău acele alimente.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close