5 Noiembrie 2019
In perioada in care esti gravida ajungi sa observi o multime de semne care iti indica faptul ca organismul tau se pregateste de alaptare. Iti explicam in continuare cateva lucruri care iti vor indica ca nu vei avea probleme in acest sens, precum si o lista de factori care impiedica alaptarea.
Majoritatea schimbarilor au loc, dupa cum banuiesti, la nivelul sanilor
1. Marirea sanilor – reprezinta principalul aspect care te anunta ca sanii se pregatesc pentru lactatie. Uneori acestia se pot mari cu un numar in plus si vei observa in plus o senzatie de sensibilitate
2. Inchiderea la culoare a areolei – un alt aspect specific care are legatura cu schimbarile nivelurilor hormonale din corpul tau
3. Marirea mamaloanelor – mameloanele se maresc ca sa poata sustine lactatia si atasarea sugarului la san
4. Aparitia colostrului – in timpul trimestrului al doilea din sarcina sanii incep sa creeze colostru. Acesta reprezinta primul aliment produs de sani pentru bebelusul tau. Este de obicei gros si galbui si contine o cantitate bogate de proteine si anticorpi pentru a fortifia sistemul imunitar al bebelusului. Uneori poti observa scurgeri din sani in timpul acestei faze ceea ce este normal. La interval de 3-5 zile de la nastere sanii vor trece printr-o tranzitie in care laptele matur inlocuieste colostrul. Pana la varsta de 2 saptamani, sanii tai vor ajunge sa produca lapte matur.
In cazul in care nu observi nicio schimbare la nivelul sanilor, un consultant in lactatie, moasa sau medic obstetrician iti va examina tesutul glandular pentru a verifica normalitatea sa.
Unele femei incep sa produca lapte matern cu cateva luni sau saptamani inainte de data nasterii. Unul dintre primele semne ca sanii vor incepe sa produca lapte este ca vor deveni mai plini si mai grei si chiar pot sa doara. Alaptarea este benefica atat pentru mame cat si pentru bebelusi, iar expertii o recomanda exclusiv pentru primele 6 luni din viata copilului. Exista insa si cateva categorii de femei care nu pot sau nu pot sa se gandeasca la alaptare, fie din cauza afectiunilor medicale, fie din cauza tratamentului medicamentos pe care il urmeaza. Exista cateva situatii in care este posibil sa pompezi laptele si sa ii oferi copilului in biberon sau sa opresti alaptarea si sa reiei ulterior.
Sânii încep să producă lapte matern cu mai multe luni înainte de a naște. Dacă nu știai până acum din ce cauze sau când apare laptele matern, află că încă din săptămâna 16, prolactina stimulează producția de colostru, adică primul lapte al mamei și un aliment unic pentru bebeluș. Sânii sunt concepuți pentru a produce lapte și pentru alaptare, iar sarcina reprezintă punctul declanșator. Dacă ești însărcinată, vei observa faptul că aceștia se măresc, sunt dureroși, iar areolele se închid la culoare. Apoi, fiecare sân este împărțit în 15 – 20 de compartimente numite lobi. Acești lobi produc laptele matern, având la rândul lor 20 – 40 de lobuli mai mici. Lobulii au la rândul lor alveole care înmagazinează laptele matern. În final, laptele curge prin canalele galactofore, apoi pătrunde în areolă și părăsește corpul. Pentru a preveni uscăciunea sânilor, există pe fiecare dintre ei mai multe glande Montgomery, care secretă o substanță lubrifiantă.
Corpul tău se transformă imediat ce embrionul se atașează de peretele uterin. Din acel moment, nivelul hormonilor este foarte mare, tocmai pentru că în burtica ta se dezvoltă o ființă. Sânul este un organ endocrin, iar lactația este un răspuns la modificările hormonale. Astfel, motivul pentru care există lapte în sâni încă din sarcină este progesteronul, hormonul produs chiar de placentă. Este greu să sesizezi acest lucru, dar dacă nu știai când apare laptele matern, află că sânii încep să producă hrana bebelușului încă din săptămâna 16 de sarcină. Laptele nu este secretat în sarcină, deoarece tot progesteronul acționează și ca inhibitor, astfel că ține în frâu volumul mare de lapte. Apoi, după naștere nivelul de progesteron scade ca urmare a eliminării placentei și cresc semnificativ alți doi hormoni numiți prolactină și oxitocină. Prolactina stimulează producția continuă de lapte în alveole, iar oxitocina declanșează curgerea laptelui.
Procesul de lactație este unul complex, astfel că etapele prin care trec sânii tăi în timpul sarcinii și alăptării sunt:
Așa cum am precizat mai sus, lactația trece prin mai multe etape până ce gravida ajunge în punctul să secrete propriu-zis laptele. Mamogeneza este prima fază a lactației. Mamogeneza durează în primele două trimestre de sarcină până când apare laptele matern. În această perioadă se dezvoltă glandele mamare, adică acinii glandulari (locul unde se produce laptele la nivelul sânilor) și canalele galactofore (parin care se secretă laptele pentru copil).
Încă din săptămâna 16 de sarcină începe să se formeze primul lapte sau colostrul. La 2 – 3 zile de la naștere, proaspetele mămici vor secreta colostrul. Cantitatea de colostru pe care organismul tău o produce este una destul de mică, adică între 30 – 50 ml/ 24 de ore, dar este suficientă pentru bebelușul tău. Colostrul este un lichid vâscos și gălbui, dar este bogat în antioxidanții, vitaminele și mineralele de care are nevoie copilul tău în primele zile de viață. Colostrul este numit vaccin natural, constituind baza unui sistem imunitar puternic, dar ajută și la eliminarea cu ușurință a meconiului (primul scaun al bebelușului). Dacă bebelușul este de la început corect atașat la sân, atunci mama va își va simți sânii plini atunci când apare laptele matern sau laptele de tranziție.
Acest lapte de tranziție este bogat în carbohidrați, proteine și vitamine și se va transforma în lapte matur începând cu ziua a 10-a postpartum. În primele 3 luni de viață ale bebelușului, compoziția laptelui se va tot modifica. În această perioadă prolactina, hormonul responsabil cu peoducția și ejecția laptelui, se secretă într-o cantitate foarte mare.
La două săptămâni de la naștere, mămicile au cam 500 ml de lapte, iar la două luni în sus trebuie ca secreția de lapte să crească undeva la 800 – 1000 ml. Creșterea rapidă a lactației după naștere, apare în contextul scăderii nivelului de progesteron ca urmare a eliminării placentei. În același timp, crește nivelul de prolactină. Această prolactină stimulează producția continuă de lapte în alveole, de aceea cu cât bebelușul petrece mai mult timp la sân, cu atât mai mult lapte se produce. Pe lângă momentul când apare laptele matern, de reținut este și faptul că producția laptelui matern funcționează pe baza sistemului de cerere și ofertă. De asemenea, dacă bebelușul este atașat corect la sân, lactația nu scade și practic laptele se va produce în momentul în care micuțul tău suge.
La câteva zile după naștere și după colostru urmează momentul când apare laptele matern, lactogeneza II , „venirea laptelui” sau „furia laptelui”. Odată ce cantitatea de lapte începe să crească, poți să observi unul sau mai multe dintre următoarele semne:
Exista situatii in care un bebelus nu ar trebui deloc alaptat, nici cu biberon, nici cu lapte matern. Iata motivele pentru care unele femei nu pot sau nu ar trebui sa alapteze.
– O rezerva de lapte matern extrem de redusa. Doar un mic procent dintre femei nu pot alapta din cauza cantitatii de lapte insuficiente. O rezerva mica de lapte reprezinta de obicei rezultatul unei afectiuni. Cu ajutorul tratamentului potrivit, mama poate ajunge sa aiba o cantitate de lapte mai mare. Exista insa situatii care nu pot fi remediate, precum: tesut glandular insuficient (sani hipoplastici), sindrom al ovarelor polichistice, hipotiroidism, interventie chirurgicala anterioara la san precum mastectomie sau interventie pentru reducerea sanilor, tratament de radioterapie anterior pentru cancer mamar. In cazul in care ai cu adevarat o rezerva mica de lapte, poate fi posibil sa nu alaptezi exclusiv; va fi necesar sa iti hranesti copilul cu lapte praf sau cu lapte donat pentru a-i oferi nutrimentele de care are nevoie. Alaptarea nu ofera doar nutritie, asa ca il poti aseza la san; bebelusul va simti confort si siguranta. Chiar daca ai foarte putin lapte, orice cantitate poti sa ii oferi este benefica
– Dependenta de droguri ilegale. Folosirea drogurilor nu este compatibila cu sarcina, alaptarea, nici cu parenting-ul in general. Cu exceptia faptului ca nu sunt legale, sunt periculoase pentru mama si copilul sau. Ajung in laptele matern si apoi la bebelus. Cand bebelusii primesc droguri ilicite prin laptele matern, poate aparea irascibilitate, somnolenta, hranire precara, probleme in dezvoltare, probleme neurologice si chiar deces. Folosirea drogurilor recreationale expune mama la riscul de contactare a bolilor infectioase precum HIV si o impidica sa isi ingrijeasca copilul. Fostele dependente de droguri pot reusi sa alapteze. Cele care si-au revenit sau sunt in tratament, care nu mai au in organism aceste substante si nu sunt purtatoare de HIV ar trebui sa discute cu medicul despre posibilitatea de a alapta
– Medicatie. Multe medicamente sunt compatibile in alaptare, insa unele nu. Anumite medicamente pot dauna bebelusului, iar altele pot conduce la scaderea laptelui matern. Printre medicamentele incompatibile in alaptare sunt chimioterapia, medicamentele antiretrovirale, iodul radioactiv, unele sedative, medicamentele pentru convulsii si cele care pot cauza somnolenta si suprima respiratia. Medicamentele care scad rezerva de lapte matern includ medicamente pentru raceala si sinuzita care contin pseudoefedrina si anumite tipuri de contraceptie hormonala. Trebuie sa discuti cu medicul inainte de a incepe o noua medicatie si spune-i ca alaptezi; este posibil sa existe alternative compatibile cu alaptarea.
– Boli infectioase. Multe infectii comune sunt tratate usor si nu interfereaza cu alaptarea si nici nu dauneaza bebelusului. Sunt cateva infectii care se pot transmite prin laptele matern si riscul de transmitere depaseste beneficiile alaptarii, dupa cum urmeaza: HIV (virusul imunodeficientei umane) poate fi transmis copilului prin alaptare si lapte matern. SIDA nu are tratament, asa ca o mama cu HIV pozitiv nu ar trebui sa se gandeasca la alaptare. Virusul limfotropic cu celule T (HTLV-1) este un virus care poate conduce la leucemie si limfom, in vreme ce virsusul HTLV-2 poate cauza probleme cerebrale si pulmonare. Aceste virusuri pot sa nu determine niciun simptom, dar sunt afectiuni pe intreaga viata pentru care nu exista tratament. Pot fi ambele transmise prin laptele matern, insa conform studiilor HTLV-1 poate fi distrus prin congelarea si dezghetarea laptelui matern exprimat daca este o temperatura de -20 grade Celsius sau mai putin pentru un timp de peste 12 ore. Infectia activa cu tulberculoza nu se transmite prin lapte, insa poate ajunge la bebelus prin tuse, stranut si atingere; o mama infectata nu trebuie sa intre in contact direct cu copilul ei. Poate insa sa primeasca lapte pompat de mama, iar cand ambii au tuberculoza pot sta impreuna in timpul tratamentului. Nu in ultimul rand, herpesul pe sani impiedica orice repriza de alaptare. Nu se transmite prin laptele matern, asa ca atata timp cat leziunile nu sunt pe sani si cele de pe corp sunt acoperite, exista o igiena foarte buna a mainilor este sigura alaptarea. Cand exista leziuni active pe sani orice repriza de alaptare este periculoasa si potential letala pentru un bebelus.
Surse: www.verywellfamily.com; www.bellybelly.com.au; https://flo.health
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.