28 Iunie 2017
Eugenia Dobrescu, Consultant in lactatie certificat IBCLC, Tehnician Nutritionist, owner Mamagazin.ro, a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre Alaptare, alimentatia mamicii in alaptare si rolul tatalui:
Eu imi propun sa va vorbesc despre adevarurile alaptarii. Pentru ca in ultimii ani am auzit despre miturile alaptarii, despre ce e bine sa nu facem, numai lucruri cu nu. Mi-am propus sa vad lucrurile dintr-o alta perspectiva.
Cunoasteti cu totii privirea dintre ochii mamei si ochii puiului de animal. Este primul lucru pe care vi-l recomand sa il faceti atunci cand veti avea prima oara copilul in brate dupa ce ati nascut. Atat mama cat si tatal. Conectarea din privire face jumatate din treaba super linistita si fericita. Tehnica de alaptare, pozitiile, modul cum stam sunt doar detalii. Privirea, ochi in ochi, asa o sa se uite la dumneavoasta. Deci aveti in minte ca primul pas pe care il aveti de facut in alaptare este sa-l priviti in ochi pe bebelus. Si, bineinteles, tatal este fericit. El il vede de cele mai multe ori foarte repede. Ai vazut cum se uita in ochii mei? Este prima replica pe care i-o adreseaza mamei.
Alaptarea este naturala atunci cand se intampla o serie de lucruri. In primul rand cand mama primeste informatii corecte si complete despre ceea ce inseamna alaptare. Totodata are nevoie de sprijin din partea cadrelor medicale si de o incurajare permanenta de la toate cadrele medicale. De la infirmiera pana la medicul cu care a nascut sau seful de sectie daca trece in vizita cand este de garda. Nimeni nu are dreptul sa ii spuna unei mame doar uitandu-se la ea ca nu poate sa alapteze. Nu are de unde sa stie acest lucru la prima vedere. Sprijinul continuu din partea cadrelor medicale este extrem de important.
Are nevoie sa stie ca tatal este prezent si implicat activ in toata povestea alaptarii. De multe ori tatii spun ca ei nu au sani si nu-l vor putea alapta pe copil. E treaba ta. Eu ce sa fac? Imediat va raspund acestei intrebari pentru ca am acest subiect pe lista. Aveti foarte multe lucruri de facut, mai multe decat va inchipuiti. Este nevoie ca atunci cand mamele ies in oras sa se simta natural, sa simta ca este in regula sa isi alapteze copiii. Unele au nevoie de spatiu, altele o pot face foarte natural in public. Alaptarea este masa la restaurant a copilului nostru. De ce sa o manance dupa o perdea sau poate intr-o baie? Nu este in regula. Un spatiu linistit daca este nevoie ar fi bine sa existe acolo unde mergeti sa va plimbati.
Sprijin din partea comunitatii. Aici este o tinta mai generala, pentru ca fiecare dintre oamenii care ia contact si intra in contact cu mama care alapteaza are o amprenta mai grea decat isi poate inchipui asupra perceptiei vizavi de alaptare. Cine a discutat cu vreo mamica, prietena, cunostinta sau vecina care a avut o experienta dificila in alaptare? Cele care nu ati avut asemenea persoana, de acum incolo cand va intalniti cu vreo mamica care vrea sa va zica ceva despre alaptare intrebati-o daca experienta sa este frumoasa. Ca despre ea vreti sa auziti. De cele mai multe ori vestile proaste in ceea ce priveste alaptarea circula mult mai repede decat ne-am dori. Si creeaza o idee mamei ca alaptarea doare. Ei bine, nu. Si vom afla imediat de ce.
Organizatia Mondiala a Sanatatii, citind si documentatia specifica pe zona alaptarii, recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni, ceea ce inseamna ca copilul nu va primi nici apa, nici ceai daca este alaptat, daca primeste lapte matern. In cazul in care nu poate primi lapte matern o sa vedem care sunt optiunile. Si, bineinteles, este recomandata continuarea alaptarii pana la cel putin 2 ani. Acestea sunt recomandarile pe care le puteti ciit oriunde ati cauta informatii despre alaptare.
Ce facem totusi daca mama nu poate sa-si alapteze bebelusul? Tot Organizatia Mondiala a Sanatatii ne mai da niste idei. Exact in aceasta ordine si vreau sa le punctez ca atare: prima optiune – lapte mamei extras cu pompa de san. Daca mama nu poate sa-si alapteze copilul la san poate apela la un instrument cu care extrage laptele din san si pe care i-l ofera copilului prin diverse metode de hranire. Daca nici lucrul acesta nu se poate intampla poate primi lapte donat de alte mame dintr-o banca de lapte. Vrem sa o deschidem pe prima din tara la Spitalul Marie Curie. Si in cazul in care nici aceste doua optiuni nu sunt valabile pe langa alaptarea la san, abia atunci puteam interveni cu lapte formula in dieta unui copil. Fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a face tot ce ne sta in putinta sa ajutam mama sa alapteze, sa-i oferim sfaturi, sa-i oferim asigurari, incredere, sprijin, ajutor in casa, orice are nevoie. Pentru ca este extrem de important ca mama sa aiba un singur obiectiv: acela de a-si putea alapta bebelusul. Si asta pentru ca 98% dintre mame pot alapta, statistic, indiferent de metoda prin care ea naste.
Stiu ca exista o discutie cu privire la nasterile prin cezariana care sunt asociate de cele mai multe ori cu lapte sau lactatie insuficienta. Este partial adevarat lucrul acesta. Vreau sa va explic ce se intampla in corpul unei femei atunci cand are loc nasterea. In momentul in care copilul se naste, placenta, sursa lui de hrana, paraseste corpul mamei, indiferent de metoda. Corpul stie ca copilul nu se mai afla in interiorul lui si atunci secreta un hormon care se numeste oxitocina, in cantitate mai mare decat in perioada sarcinii. Acest hormon este responsabil si de contractiile intrauterine, ceea ce provoaca nasterea. Iar corpul uman este inteligent si stie ca pe perioada sarcinii sa nu secrete multa oxitocina, ca altfel toate femeile ar naste prematur. Are loc nasterea, placenta a parasit corpul mamei, corpul stie si secreta oxitocina. Si atunci laptele pe care mama deja il produce inca din perioada sarcinii iese din san si el poate fi oferit copilului, punandu-l la sanul ei.
Alaptarea nu doare. Nici macar in primele zile. Cu ajutor specializat alaptarea nu doare. Nu implica durere. Doar in foarte putine cazuri, intre 3-5% dintre copii pot avea anumite afectiuni, respectiv acel fren sublingual restrictiv care poate impiedica alaptarea sa se desfasoare intr-un mod firesc.
Bineinteles ca mai sunt alte situatii in care alaptarea poate fi dureroasa, de exemplu o neatasare a copilului, este un detaliu care se rezolva foarte simplu cu o ora de consultanta specializata pe subiectul alaptarii. Cine este totusi acel specialist care poate raspunde dificultatilor mamei sau familiei cand vine vorba despre alaptare? De multe ori primele persoane dintr-o familie cu care stau de vorba nu sunt mamele. Sunt tatii. Care spun ca sotia a nascut acum 3 zile si urla de durere. Stiti ce putem sa facem sa nu mai fie asa? Este deja tardiv acest telefon. Dar se poate rezolva si atunci situatia. Este important totusi sa stiti ca exista in Bucuresti in jur de 30 de consultanti in lactatie specializati pe subiectul lactatie si alaptare. Cine sunt acestia? Noi avem o certificare internationala si obtinerea ei presupun mai multi pasi. In primul rand absolvirea unor cursuri medicale sau practicarea unor meserii acceptate de forul international de certificare. Lucram in domeniul medical mai mult sau mai putin. Absolvim un curs de 90 de ore de educatie in lactatie. Avem nevoie sa avem cel putin 1000 de ore de practica clinica 1 la 1 cu mamele care alapteaza. Si, nu in ultimul rand, sa ne obtinem certificarea, pasul cel mai important si cel mai greu, cu un examen dat la nivel international de 5 ore. Iar in urma punctajului obtinut primit aceasta certificare, valabila doar 5 ani. Dupa 5 ani ne reexaminam. Deci este mult de lucru si de invatat pe subiectul alaptarii. Puteti sa apelati la ei pe site-ul mamagazin.ro, gasiti in sectiunea blogului un articol despre acesti consultanti si este detaliata cumva aceasta prezentare a lor si lista tuturor celor care ofera astfel de servicii.
Din pacate, in Romania, meseria de consultant in lactatie nu este inca recunoscuta de catre Ministerul Muncii, ceea ce ne face accesul in spitale destul de greu, prin urmare multi dintre noi consulta mamicile acasa. Sunt asociatii care lucreaza in privinta aceasta.
Un alt lucru care este adevarat in ceea ce priveste alaptarea – mamele au suficient lapte, continuarea este totusi la fel de importanta, atunci cand alapteaza des inca din prima ora de viata a copilului. Cel mai puternic instinct de supt al copilului acesta il are in primele 2 ore de viata. El se naste si suge. Atat stie sa faca. Nici nu prea vede, nu prea simte, miroase un pic mai bine, dar stie sa suga. Important este sa fie pus la sanul mamei ca de acolo ii va curge si lapte, iar alaptarea va porni cu piciorul drept. Copilul care plange, de multe ori aceasta sintagma este tradusa cu mama nu are lapte suficient. Sau mama nu are un lapte bun, laptele mamei este prea slab sau prea gras. S-a intamplat ceva la mama si nu are un gust bun. Este hrana perfecta. Nu se va intalni un copil niciodata in viata lui si niciun om si nici unul dintre noi nu mai primeste niciodata cea mai buna hrana vreodata, aceea care este laptele matern.
Mama nu are interdictii alimentare. Ma lovesc cel mai des de aceasta teama. I se spune mamei care alapteaza, odata ce paraseste o institutie, aveti grija la ce mancati. Este foarte important. Nu aveti voie fructe si legume crude, dulciuri, fasole, mazare, varza, ceapa, usturoi, nu aveti voie multe. Si daca intrebati ce aveti voie carne la gratar, o salata mica, lactate si cam atat. Pleaca mama acasa si are pofta de capsuni. Dar nu are voie pentru ca alapteaza. Interdictiile alimentare impuse mamelor care alapteaza sunt una dintre principalele cauze ale intreruperii alaptarii la varste foarte mici ale copiilor. Mama are nevoie sa manance diversificat, sanatos, cat mai crud, cat mai plin de vitamine, de minerale, astfel incat sa aiba energie sa poata face fata noului mod de a-si petrece ziua. Pentru ca este cu totul diferit de ceea ce ati experimentat daca sunteti la primul copil. Cine are al doilea copil mai intelege cum stau lucrurile, dar apar alte provocari.
De ce este totusi importanta alimentatia sanatoasa? In primul rand ca sa va mentineti sanatosi. Orice om are nevoie de o hrana sanatoasa, cu precadere mamele care alapteaza. Sa produceti cat mai mult timp hrana perfecta pentru copilul pe care il aveti in brate. Sa ii oferiti copilului necesarul de substante nutritive. Laptele este alimentul perfect pentru orice copil. Va fi asa pana la momentul in care decideti sa intrerupeti alaptarea. Pana la varsta de 1 an este si va ramane alimentul de baza de unde el isi ia toate substantele nutritive de care are nevoie. Diversificarea de care ma ocup intamplator este joaca. Si bineinteles, sunt mult avantaje, printre care va ajuta sa reveniti la greutatea de dinainte de sarcina mult mai repede. Sunt beneficii si de partea copilului, economice, sociale foarte multe. Ganditi-va ca este foarte simplu, iar tatii stiu. Pun copilul la san si apoi doarme toata noaptea. Este o intreaga munca in spatele prepararii unui biberon cu lapte praf.
Aceasta sintagma de alimentatie sanatoasa o tot intalnim. Ce inseamna ea totusi de fapt? Ca cel putin jumatate din farfuria zilnica sa fie cu legume si cu fructe. Aveti nevoie sa consumati apa. Oamenii au uitat in general sa bea apa, dar natura ne-a inzestrat cu niste lucruri fabuloase. Mamele care alapteaza sunt super dornice sa bea apa. Iar tatal poate face acest lucru, sa o ajute pe mama cu o sticluta sau un pahar de apa. Este o senzatie puternica de sete. Un pahar de apa pare cel mai delicios. Aveti nevoie sa aveti o dieta cu alimente din categorii de alimente variate, legume, fructe, leguminoase, adica mazare, fasole, toate acele lucruri interzise, linte, oleaginoase, nuci si seminte. Variat, cat mai variat. 3 mese regulate este ideal. Gustarile sa fie din fructe, legume, nuci si seminte.
Ce alimente sunt cu adevarat interzise in alaptare? Lucrurile simple si in ceea ce priveste nutritia, respectiv tot ce este prajit in ulei, tot ce este foarte plin de zahar, de coloranti, de substante nocive si alcoolul. El trece prin lapte si nu este de dorit. Suntem ceea ce mancam, dar si ceea ce nu mancam. Taticii sunt cei mai informati, mamicile au sau nu au timp. Taticii pun intrebari foarte inteligente si trebuie sa afle ca mamicile ii iubesc la fel de mult, dar se vor comporta ciudat dupa ce nasc. Este normal acest lucru. Mamicile trebuie sa stie ca taticii vor fi foarte agasanti si fac acest lucru din iubirea pe care v-o poarta si o poarta copilului. Discutati inainte de a naste despre modul in care vedeti fiecare dintre voi povestea alaptarii. Cu cat puneti mai multe lucruri pe masa cu atat este mai bine. Nu exista raspuns sau intrebare gresita. Exista doar iubire.
Afla totul chiar de la specialist!
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.