Sfatul specialistului la Scoala Parintilor Responsabili: 10 intrebari despre ingrijirea bebelusului in prima luna acasa

28 Iunie 2017

de Irina Olteanu

Doamna doctor Mirela Stocklosa, medic specialist pediatru, a vorbit la Scoala Parintilor Responsabili despre Prima luna acasa: 10 intrebari despre ingrijirea bebelusului (buricul, plansul, icter, colici, baia, sughit, scaunul, vaccinurile, dermatita, produsele cosmetice):

_A0A2011

A fi parinte este o mare provocare pentru ca se schimba dinamica familiei, apar noi nevoi, chiar avem nevoie de sfaturile specialistilor. Eu urmeaza sa va familiarizez cu notiunile practice, cum va fi sa va cunoasteti copilul fizic. Pentru ca un nou-nascut parca ar fi un extraterestru, este ceva total diferit de un adult. De la luna la luna au loc mai multe modificari, cu care, daca suntem la primul copil, nu suntem familiarizati. Astazi voi puncta doar 10, desi sunt mai mult de 10 intrebari care pot aparea in aceasta perioada, dar le-am ales pe cele mai frecvente.

A venit copilul, ce ne facem cu el? Il luam acasa si vrem sa il imbaiem. Baia trebuie sa aiba loc zilnic. Pielea copilului este sensibila, in continua modificare, ar trebui sa aveti cam aceeasi ora, seara de exemplu, pentru ca dupa baie copilul este mult mai linistit. Baia este destul de solicitanta si i se face somn. Avem instrumente cum ar fi cadita, scaunel. Trebuie subliniat ca apa trebuie sa aiba 36-37 grade, iar parintele trebuie sa se asigure intotdeauna ca aceasta apa ramane la temperatura constanta. Cum o verificam? De la termometre sub diverse forme pana la clasicul antebrat al parintelui. Trebuie spus ca in perioada neonatala, cat timp copilul are bontul ombilical inca nedetasat, nu este recomandat sa imersati copilul in apa deoarece apa favorizeaza umezeala bontului si nu se va mumifica si nu va cadea mai repede. Deci va dura mai mult detasarea bontului ombilical. Cand copilul are bontul ombilical il spalati pe segmente si nu incepeti cu capul deoarece acolo se afla suprafata corporala cea mai mare si se pierde cea mai mare cantitate de caldura. Incepeti cu partile inferioare, totul nu trebuie sa dureze mai mult de 2-3 minute. Pare dificil, dar cu practica de zi cu zi va deveni o rutina.

Cand s-a detasat bontul ombilical si puneti copilul in scaunel, ca este mai comod, si dumneavoastra il spalati, nu il lasati nesupravegheat. Eventual daca va suna telefonul sau ceva similar. Dupa ce ati spalat copilul uscati tegumentele prin tamponare, nu prin frecare, tocmai pentru ca pielea sa este sensibila. Nu neglijati plicile deoarece acolo se poate acumula umezeala care poate favoriza aparitia intertrigo. Dupa aceea, pielea copilului trebuie ajutata pentru descuamarea fiziologica fie cu crema hidratanta, fie cu ulei, ce doriti.

Dar se pune intrebare cu ce produse? Mergeti in magazine si nu stiti pe care sa-l alegeti. Trebuie urmate cateva principii simple: produsele de copii sa aiba un pH neutru, sa nu aiba parfumuri adaugate, sa fie hipoalergenice. Si trebuie sa alegeti sampon pentru cap, corp si unguent pentru ingrijirea zonei fesiere care pot contine dexpanthenol sau vaselina. Nu voi mentiona niciun brand, totul depinde si de disponibilitatea financiara a parintilor.

Bontul ombilical este una dintre marile temeri ale parintelui cand trebuie ingrijit. Prin acest bont in viata intrauterina s-au facut schimburile nutritionale intre mama si fat. Acesta dupa nastere este pensat, ligaturat si sectionat. El necesita totusi o curatare zilnica cu comprese sterile, cu alcool. Dati de jur imprejur, lasati sa se usuce alcoolul, dupa aceea puteti optional sa puneti pudra cu baneocin care favorizeaza mumifierea. Bontul ombilical se detaseaza singur, iar acest lucru se poate intampla in primele zile, pana la maxim 2 saptamani in cazul in care nou-nascutul a avut un cordon ombilical mai gros.

Voi semnala la fiecare intrebare semnele de alarma. Cand trebuie sa sunam medicul pediatru? Bontul ombilical daca are baza inrosita, este descuamata mult, sangereaza sau are secretii purulente, atunci trebuie sa consultam un medic.

O alta problema este eritemul fesier. Traim in era pampersilor, dar pielea copilului este sensibila. Pampersul nu este bumbac, nu este o fibra naturala, scaunele de san sunt mai acide. Daca copilul nu este schimbat la timp aciditatea acestora afecteaza pielea. Cum putem preveni aceste momente delicate din viata copilului? A avea eritem fesier este o tragedie pentru copil si poate produce o stare de agitatie si de plans continuu. Vom face toaleta corecta cand suntem acasa cu apa. Folosim totusi sampon doar daca are materii fecale, in rest folosim apa si prosop. Nu folosim daca suntem acasa servetelele umede. Contin aditivi si pot irita. Nu folosim servetelele umede atunci cand copilul are eritem.

Cand ne adresam medicului? Cand zona de eritem este intinsa, nu trece cu crema, chiar cu toaleta pe care continuam sa o facem, nu trece cu crema zilnica, a ajuns sa fie eroziv, hemoragic, veziculos sau chiar suprainfectat.

Despre plans trebuie sa aflati ca bebelusul nu stie sa comunice ce simte, daca il doare burta, daca ii este foame. El stie sa planga pentru orice lucru. Si atunci mamica trebuie de fiecare data sa aiba niste pasi, sa verifice daca copilului ii este foame, daca este scutecul murdar, daca este frig sau cald (nou-nascutii in prima luna au o instabilitate termica – nu-si pot regla temperatura, sunt foarte sensibili la variatiile de temperatura). Vine vara, afara sunt 30 de grade, iar in casa racorim; nu trebuie sa fie diferente mai mari de 10 grade. Cand copilul este transpirat, este o situatie pe care nu o suporta. De asemenea, frigul favorizeaza starea de agitatie a copilului. Chiar si o imbracaminte indoita sau o eticheta poate deranja copilul si sa il faca sa planga. Deci nu trebuie neaparat sa fie bolnav ca sa planga. Verificati si hainutele.

Nu de putine ori am avut situatii la camera de garda in miez de noapte copii agitati cu parinti care nu stiu ce sa le faca. Si nu de putine ori vedem la examenul clinic par intre degetele copilului. Pentru ca mai cad fire de par si ii strang degetele. Chiar si lucrurile simple pot avea un impact, nu trebuie sa fie bolnav. Cand ne adresam totusi medicului? Parintele poate simti totusi ca ceva nu este in regula; nu trebuie sa fie scolit, nu trebuie sa fie medic. Parintele are un simt innascut. In momentul in care s-a nascut copilul el stie ca ceva este in neregula. Cand se intampla acest lucru? Cand plansul este prelungit, nu poate fi consolat. Cand ai urmat toti pasii si nu se opreste. Plansul are o tonalitate diferita. Dupa ce stati cateva zile cu nou-nascutul veti observa ca are cateva tipuri diferite de plans si atunci va dati seama cand exista o problema. Sau asociaza alte simptome, cum ar fi varsaturi, febra, scaune diareice sau lipsa scaunului.

Colicile reprezinta doar una din situatiile in care copilul poate plange. Ce sunt colicile? Sunt spasme, contractii ale tubului digestiv, care apar intr-o inlantuire de mai multi factori. In primul rand e vorba de imaturitatea tubului digestiv prin fermentatia laptelui. Tubul digestiv fiind imatur se populeaza cu bacterii care sunt benefice pentru digerarea mancarii. Dar pana sa se intample acest lucru exista o perioada de tranzitie care poate dura pana la 3 luni. De la mama prin lapte pot trece hormoni sau markeri inflamatori. Mama poate avea diverse stari patologice care pot fi transmise copilului. Mama poate avea intolerante la anumite mancaruri care stiu ca ii fac rau dinainte sa nasca cum sunt rosiile, vinetele, citricele. Daca ele nu le tolereaza, mai mult ca sigur si copilului i se va intampla la fel. Cand ne asteptam la colici? Nu din prima zi de viata. Ele apar la 2 saptamani de viata, in plina stare de sanatate, copilul incepe sa planga, de obicei sunt episoade paroxistice (apar dintr-o data). Verificam din ce motive poate sa planga si nu descoperim nimic. Dar ne dam seama ca apar in fiecare seara, dureaza de la cateva minute la chiar 3 ore, iar apoi doarme linistit. Este un razboi al nervilor aceasta perioada de colici. Va trece pana la 3 luni de zile.

Cum puteti sa calmati aceasta perioada? In primul rand nu exista metoda perfecta pentru fiecare copil. Se adapteaza in functie de copil impreuna cu medicul, cu persoana care va ajuta, trebuie sa ajungeti la o solutie benefica. Si poate fi vorba de manevre skin to skin, sa puneti copilul piele pe piele, pielea dumneavoastra pe pielea copilului, pe burta, este foarte linistitoare, sau comprese calde, o paturica calda pe burtica. Sau la copii care au o distensie abdominala exagerata ajungem si la medicamente precum simeticona sau lactaza sau alte suplimente alimentare.

Sughitul este fiziologic. Nu ne speriem, nu este o boala. La nou-nascut apare destul de frecvent, in principal cand copilul mananca pofticios, pe fuga. Mai ales la normoponderalii care au o greutate mai mare, baietii care sug si nu stiu cum sa manance mai repede. Putem preveni aceasta situatie la sfarsitul alaptarii pozitionam copilul pe umarul parintelui si asteptam sa scoata aerul afara. Nu necesita tratament. Sughitul poate fi si o manifestare frusta a altor boli, dar se intampla acest lucru cand are o frecventa crescuta si asociaza si alte simptome, varsaturi sau copilul nu mai creste in greutate sau refuza alimentatia. Atunci este bine sa mergeti la pediatru pentru a afla ce problema are.

Icterul este coloratia galbena a pielii care apare la nou-nascutul normoponderal din a doua-a treia zi de viata. Aceasta este o adaptare de la viata intrauterina la cea extrauterina, se face trecerea de la hemoglobina de tip fetal la cea de tip adult. Si cum un nou-nascut are toate functiile imature, asa este si ficatul care nu poate procesa aceasta cerinta si apare coloratia pielii. Dar dispare in medie cam in 7 zile, maxim pana la 3 saptamani. Cel care se prelungeste este observat la copiii alaptati, nu pentru ca ar avea ei sau laptele vreo problema, dar in laptele matern pot exista inhibitori care sa ingreuneze metabolizarea acestei bilirubine. Dar nu este ceva patologic. Atata timp cat copilul creste in greutate, coloratia galbena nu reprezinta o contraindicatie a alaptarii. Cand devine patologic? In momentul in care apare din prima zi de viata, cand culoarea este deja portocalie (inseamna ca este mult mai accentuat), cand se generalizeaza rapid. De obicei este la nivelul fetei si al trunchiului. Dar in momentul in care apare din cap pana in picioare ceva nu este in regula. Daca dureaza mai mult de 3 saptamani si are alte simptome, precum somnolenta, varsaturi, refuzul alimentatiei si febra. Atunci trebuie sa mergeti la medic.

Scaunul copilului va deveni un subiect zilnic de discutie intre mama si tata. Va fi o tragedie cand nu va face. Iar cand se introduce diversificarea va lipsi in unele zile scaunul si va aparea o tensiune intre parinti. Dar primul scaun eliminat de copil poate aparea pana la 48 de ore, se numeste meconiu si este o substanta verzuie, pe masura ce copilul mananca laptele de mama se transforma din verde intr-o culoare galbena, are o consistenta lichida dar cu grunji de mustar, are un miros mai intepator. La copiii care ajung la lapte formula din diverse motive are o consistenta mai pastoasa, deci nu este chiar lichid. Cat de mult trebuie sa fie? Cel putin o lingura, dar poate umple tot pampersul. Depinde de fiecare copil cat a mancat. Si frecventa este iar un subiect mult discutat. De cate ori face un nou-nascut scaun? Este variabil. Fiecare copil este unic, nu trebuie sa il comparam cu niciun alt copil, trebuie sa vedem starea lui de bine. Daca copilul face o data pe zi si este bine, nu are un abdomen destins, nu are excese de plans, nu varsa, nu are alte simptome alarmante, atunci asa este el. Altii, in special copiii alaptati, pot avea cate un scaun la fiecare alaptat. Pentru ca avem refluxul gastro-colic. Semne de alarma – atunci cand scaunul este de culoare verde sau neagra, are consistenta apoasa, lipsesc acei grunji, apar produse patologice (sange, mucus, puroi). Sau daca scaunele sunt mai putin de 2 pe saptamana si sunt asociate cu agitatie, distensie abdominala, varsaturi.

Un subiect controversat, vaccinarea. Cea din prima luna de nastere se refera la BCG si hepatita B. in prezent vaccinul antihepatitic B nu se gaseste in maternitati, mai sunt doar cateva doze ce se folosesc doar pentru cei care au absoluta nevoie, respectiv copiii nascuti din mamele cu hepatita B. In rest, nu va faceti probleme daca nu exista. Daca copilul nu are nevoie de transfuzii, nu este in situatia aceasta de risc in care mama sa aiba hepatita B, atunci poate astepta vaccinarea de 2 luni unde va primi o doza. In maternitate in prezent se face vaccinul antituberculos, care previne formele severe de tuberculoza, care pot aparea la copii de pana la 2 ani in cazul in care acestia au fost expusi. Schema de vaccinare este de 2-4-11 luni hexacima de la medicul de familie sau mai este varianta de infanrix hexa care se gaseste mai greu, dupa aceea urmeaza vaccinul antirubeolic si apoi rapelul de tetravalent si cel rubeolic.

Afla mai multe detalii direct de la specialist!

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close